Rakúsky jogurt je vlastne slovenský

Jozef Sedlák | 09.01.2012 12:01
mlieko, obchod, nákupy, nákup, spotrebiteľ, jogurt Foto:
Ilustračné foto
Danone sa nedohodlo s Kauflandom a uvoľnilo miesto na pultoch konkurenčným výrobcom mliečnych výrobkov. Mohla by to byť šanca pre slovenské mliekarne.

Z veľkého obchodného reťazca totiž odišla francúzska spoločnosť, ktorá má mliekarne v susednom Česku a Poľsku. Lenže Kaufl and, ktorý označuje všetky potraviny vyrobené na Slovensku slovenskou vlajočkou, nahradil výrobky nadnárodného výrobcu opäť zahraničnými produktmi.

Nepáčilo sa to slovenským mliekarom. „Mali skvelú príležitosť, keď mohli namiesto zahraničných výrobkov predávať slovenské. Namiesto toho však siahli po rakúskych a českých,“ vyjadrila nespokojnosť slovenských mliekarov ich generálna sekretárka Zuzana Nouzovská.

Hovorca Kauflandu Martin Gärtner však spresnil, že z dvoch nahrádzaných výrobkov jeden, hoci nesie označenie rakúskej mliekarne Nöm AG Baden nachádzajúcej sa neďaleko Viedne, je vlastne slovenský. Probiotický nápoj predsa vyrába bratislavské Rajo, podotkol Gärtner. A nezabudol pripomenúť, že naslovenské výrobky nezabudli. Za Danone však hľadajú v prvom rade produkty porovnateľnej kvality.

No a ešte jedno spresnenie k slovensko–rakúskemu probiotickému nápoju. „Vyrábať ho môžeme, ale ide o to, či ho dodávame,“ reagoval na Gärtnerovo zistenie Ján Johanes, predstaviteľ spoločnosti Rajo. Pre zaujímavosť, vlastní ju nemecká mliekareň Meggle. „Žeby sa nám tam podarilo dostať v priebehu dvoch dní, tomu veľmi neverím,“ čudoval sa Johanes.

Všetko je však možné, najmä keď obchodný reťazec Kaufl and sídli v Nemecku. A Rajo je v rukách nemeckého vlastníka. Možno náhoda, ale niekedy je to najlepšia skratka, ako dostať slovenský výrobok do nadnárodného reťazca.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ