Fico chce posilniť reguláciu cien energií, Miškov zrušiť

SITA | 03.01.2012 15:22
Plyn, kúrenie, euro Foto:
Ilustračné foto
Slovensko by sa podľa Roberta Fica (Smer) malo vrátiť k zdravej regulačnej politike. Regulácia cien energií pre domácnosti by sa mohla podľa Juraja Miškova (SaS) postupne zrušiť.

Podľa šéfa Smeru Roberta Fica je jedným z hlavných dôvodov nárastu cien na Slovensku v minulom roku zlyhanie vlády Ivety Radičovej v regulačnej politike. Smer-SD chce v prípade úspechu v predčasných parlamentných voľbách vrátiť do platnosti zákon, ktorý umožní predkladať návrhy na zvyšovanie cien valným zhromaždeniam spoločností a nie ich predstavenstvám. V súčasnosti totiž podľa Roberta Fica štát nemá šancu kontrolovať, či cenový návrh bude alebo nebude podaný.

Ako druhý krok chce Smer presadiť návrat ministerstva hospodárstva do cenových konaní a ako ďalšie opatrenie avizuje strana zriadenie analytického oddelenia v rámci ministerstva, ktoré by sledovalo vývoj na trhu a vzťah regulačného orgánu a monopolov.

Smer-SD avizuje aj znovuzavedenie zákona o obchodných reťazcoch, ktorý by mal regulovať neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch. „My sa opäť vrátime k zákonu, ktorý bude regulovať správanie sa obchodných reťazcov,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej besede Robert Fico. Rovnako chce strana zanalyzovať aj možnosť opätovného zavedenia zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na predaj výrobkov z dvora, ktorá bola na úrovni 6 %.

Okrem zlyhania v regulačnej politike prispeli podľa Roberta Fica k minuloročnému nadpriemernému rastu cien aj opatrenia v daňovej politike. Vláda podľa Smeru prispela k rastu cien dočasným zvýšením dane z pridanej hodnoty od začiatku roku 2011 na 20 % či zvýšením spotrebných daní. „Najviac v celej Európskej únii, v celej eurozóne, sa zdražuje na Slovensku,“ vyhlásil Fico.

Medziročná inflácia na Slovensku meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) bola v novembri minulého roka vyššia v porovnaní s priemerom za eurozónu aj v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu. V eurozóne sa ceny oproti rovnakému mesiacu roka 2010 zvýšili o 3 %, v rámci celej EÚ o 3,4 %, ale na Slovensku bol rast až na úrovni 4,8 %. V tomto roku by sa malo tempo rastu cien zmierniť. Dôvodom bude aj skutočnosť, že z medziročnej inflácie vypadne zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Svoju úlohu zohrá aj očakávané hospodárske spomalenie, ktoré by takisto malo vplývať na pomalší rast cien. Napriek pokračovaniu rastu cien energií tak analytici pre rok 2012 predpovedajú infláciu na úrovni 2,3 %.

Regulácia cien energií by sa mala podľa Miškova zrušiť

Regulácia cien energií pre domácnosti by sa mohla podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova postupne zrušiť. „Je to cieľom. Mali by sme k tomu smerovať. Jedného dňa by sme mali mať plne liberalizovaný trh s energiami,“ povedal minister Miškov.

Dokedy by sa mali pre domácnosti ešte regulovať ceny energií, si minister netrúfol odhadnúť. „Nerád by som odhadoval nejaký časový horizont. Každopádne som presvedčený, že jedného dňa nastane čas, kedy bude na to trh pripravený. Netreba sa pri deregulácii unáhliť, ale na druhej strane treba robiť všetko pre to, aby mohla byť čo najskôr. Dúfam, že to nebude ani tak dlho trvať,“ konštatoval Miškov.

Postupnej deregulácii cien energií pre domácnosti sa nebráni ani Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO). Ten už počíta s prípravou krokov na zrušenie regulácie cien energií aj v novej regulačnej politike, ktorá bude platiť od roku 2012 do roku 2016. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík sa už vyjadril, že regulátor je pripravený na postupnú dereguláciu cien energií, potrebné je však podľa neho aj vytvorenie primárnej legislatívy.

Podniky pôsobiace v slovenskom energetickom sektore aj Inštitút pre energetickú bezpečnosť by radi videli už v nasledujúcej regulačnej politike ukončenie regulácie energií v segmentoch, kde už pôsobia viacerí dodávatelia. „Umožnila by sa tak produktová konkurencia,“ myslí si Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť.

„Slovenský trh s dodávkami pre domácnosti zaznamenal v poslednom období dynamický vývoj. A keďže je jeho dodávka plne liberalizovaná, dôvod na cenovú reguláciu ďalej neexistuje,“ uviedol riaditeľ divízie obchodu s plynom Slovenského plynárenského priemyslu Dušan Randuška. Zmyslom regulácie, ak by mala byť v nejakej forme zachovaná, je podľa neho nie „dotovanie“ všetkých príjmových vrstiev obyvateľstva, ale ochrana zraniteľných spotrebiteľov. SITA