Byty sú najlacnejšie za štyri roky

Eva Žgravčáková | 04.02.2012 08:17
Reality, dom, hypotéka, peniaze Foto:
Reality, dom, hypotéka, peniaze
Kto sa rozhoduje pre kúpu nehnuteľnosti, má možnosť zaobstarať si teraz byt s najnižšou cenou za posledné štyri roky. Ceny nehnuteľností vlani podľa údajov Národnej banky Slovenska zlacneli asi o tri percentá priemerne na 1 251 eur za štvorcový meter.

Podobný vývoj sa očakáva aj v tomto roku. „Všetko však nasvedčuje tomu, že pokles cien bude veľmi mierny, iba okolo dvoch percent,“ predpokladá Roman Špalda z Arthur Real Estate Company.

Opak by nastal len v prípade, že by sa oživila ekonomika a vzrástol by dopyt po bytoch, čo centrálna banka neočakáva. „Dôvodom je pretrvávanie neistôt na finančných trhoch, menej optimistické očakávania domácností, a tým aj ich znížený záujem a ochota obstarávať bývanie z úverových zdrojov. Preto ceny bývania budú mať v najbližšom období pravdepodobne tendenciu naďalej sa mierne znižovať,“ tvrdí centrálna banka. Pre dlhovú krízu a neistotu na pracovnom trhu navyše aktuálne banky zdražili hypotéky.

Ceny nehnuteľností v krajoch
kraj cena za 1 m2 medziročná zmena
Bratislavský 1 677 –2,8 %
Trnavský 834 –1,9 %
Nitriansky 624 +0,6 %
Trenčiansky 695 +1,5 %
Žilinský 757 –4,2 %
Banskobystrický 769 –2,8 %
Košický 975 +3,6 %
Prešovský 822 –0,5 %

Zdroj: NBS

Menší záujem o byty spravidla tlačí ceny dole. Podľa analytika Dávid Dereníka z UniCredit Bank je priestor na zlacňovanie najmä pri dosiaľ nepredaných novostavbách. V cenách bytov sú však veľké regionálne rozdiely aj v závislosti od nezamestnanosti.

Štvorcový meter bratislavského bytu vychádza asi na 1 677 eur, medzi lacnejšie lokality patria Nitra, Banská Bystrica či Prešov. „Otvorene ma prekvapuje, že podľa štatistík patrí Banská Bystrica k tým lacnejším. Pred časom tam bol totiž nedostatok bytov, a tak sa začali stavať, ale za prehnané ceny vzhľadom na to, o aký región ide,“ zamýšľa sa Špalda. Čísla Národnej banky hovoria o tom, že za štvorcový meter bytu zaplatí Bystričan 769 a Prešovčan 822 eur. „V prešovskom regióne poklesli ceny od maximálnej hodnoty v treťom štvrťroku roka 2008 až o 29,2 percenta,“ počíta Dereník.

Podľa realitného makléra sa teraz oplatí kúpiť byt ako investíciu či primárne na vyriešenie bytovej otázky. Špalda tvrdí, že najvhodnejšie na investíciu sú dvojizbové byty s rozlohou približne 50 m2, ktorých cena sa stále drží na istej úrovni, dokonca mierne narastá. Na bývanie sú však vhodnejšie väčšie, najmä trojizbové byty, kde je pomer štvorcový meter a cena výhodnejší. Pri kúpe bytu si podľa neho majú ľudia zvážiť aj vek stavby. „Momentálne sa stavajú novostavby, kde je cena za m2 okolo 1 600 eur a staré komunistické paneláky sa predávajú za 1 300 eur za m2. Treba si preto odpovedať, či pôjdem do starého, alebo radšej si priplatím,“ odporúča Špalda.

Zjednať možno pri kúpe najmä z ceny bytu, ktorý sa začal stavať tesne pred krízou. Pred rokom 2008 sa totiž stavali a predávali nové byty s cenou 2 200 eur za m2, teraz sú developeri prístupní zľaviť z tejto ceny aj 400 a viac eur. „Bol úplný nonsens predávať za takúto cenu byty v takých lokalitách, ako je napríklad Petržalka. Nakoniec po dvoch rokoch investori zistia, že väčšina bytov sa im nedarí predať a prehodnotia plány,“ vraví Špalda. Minuloročné očakávania viacerých analytikov, ktorí tvrdili, že ku koncu roka klesnú ceny nehnuteľností o viac ako päť percent, sa však úplne nenaplnili a pokles predstavoval len necelé tri percentá. „Miernejší pokles súvisel s tým, že bol priaznivý vývoj v oblasti hypoték a aj záujmu ľudí. Oživil sa trh a banky dávali hypotekárne úvery za prijateľné ceny, v tom prípade si ľudia mohli dovoliť viac,“ vysvetľuje Špalda.

Vývoj môžu ovplyvniť aj voľby. Z dlhodobého hľadiska platí, že ak sa slovenská ekonomika pohne po voľbách zlým smerom, možno očakávať väčšie rady nezamestnaných, menší záujem o byty a ešte nižšie ceny, ako boli pred koncom roka 2011.