Mestá zvýšili dane z pozemkov

Helena Kokolová | 25.01.2012 07:54
pôda, pozemky, pozemok, vlastníci Foto:
Ilustračné foto
V tomto roku budú majitelia pozemkov s najnižšími sadzbami platiť vyššie dane. Zákon totiž umožňuje mestám a obciam vždy s účinnosťou k začiatku roka 0,25–percentnú sadzbu dane z pozemkov podľa pomerov v obci buď znížiť až na nulu, alebo zvýšiť v celej obci, ale aj v jej jednotlivej časti. Mnohé túto možnosť aj využili.

Sadzby zvyšovali aj preto, že ich už niekoľko rokov neupravovali, ale aj pre ustavičné znižovanie podielových daní, ktoré sú popri dani z nehnuteľností ich hlavným príjmom. Navyše v tomto roku môžu byť rozdiely medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane v jednej obci len 5–násobné, kým ešte vlani mohli byť až 20–násobné. Preto aj mnohé pristúpili k zvyšovaniu dolných sadzieb alebo jednotné sadzby zvýšili.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Ako vyplniť tlačivo na daň z pozemkov
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Hodnoty pozemkov, ktoré sú na účely platenia dane určené zákonom, sa ani v tomto roku nemenia – uverejňujeme ich aj v tejto prílohe. Podľa nich sa určuje základ dane, ktorým je hodnota za štvorcový meter plochy.

Pri pôde a trvalých trávnych porastoch vychádza z bonity a pri stavebných pozemkoch, záhradách, zastavaných nádvoriach pri rodinných domoch a bytovkách a ostatných pozemkoch je rozhodujúci počet obyvateľov. Výnimku tvoria jedine lesné, hospodársky využívané pozemky a tiež rybníky a ostatné hospodársky využívané vodné plochy, pri ktorých základ dane vychádza z hodnoty určenej znalcom.

Daňové priznanie za tento rok treba do konca januára podať pri zmene plochy, druhu pozemku, ale aj ak niekto vlani pozemky zdedil, kúpil alebo dostal darom. Tiež ak vlani, najneskôr však k 1. januáru tohto roku, nadobudlo právoplatnosť stavebné povolenie. Do konca januára treba požiadať aj o zníženie dane z pozemkov, ak ich obec alebo mesto poskytuje. Obce totiž môžu podľa miestnych podmienok znížiť daň za pozemky, ktoré vlastnia občania v hmotnej núdzi alebo starší ako 62–roční, len ak slúžia na ich osobnú potrebu, a to len, ak zníženie dane majú zakotvené vo svojom všeobecne záväznom nariadení.

Hodnoty pôdy a trvalých trávnych porastov v mestách a obciach nájdte na www.pravda.sk/pozemky.

Obce s podávaním priznaní a výberom daní problémy nemajú. Na tento účel majú zakúpené programy. Ak niekto pozemok zdedí a žije mimo obce, zvyknú mu vypĺňať daňové priznanie pracovníci obecných úradov. Ak sa o jeden pozemok delí viac dedičov alebo viac spoluvlastníkov a splnomocnia jedného, tak podáva a platí daň jeden, ak nie, platí každý vlastník daň za svoj podiel.

Za pozemky v nájme vyrubujú daň družstvám a nájomcom. Podľa zákona je to však možné, len ak je nájomná zmluva uzavretá minimálne na 5 rokov a je aj zapísaná v katastri nehnuteľností. Obce si však zvyknú situáciu aj zľahčovať, stačí im, že v nájomnej zmluve je nájomca uvedený ako platiteľ dane z nehnuteľností. Badín v Banskobystrickom okrese sadzby dane z pozemkov oproti doterajším zvýšil o 25 percent, keďže s nimi už niekoľko rokov v obci nehýbali. Obec Bacúch v Breznianskom okrese zvýšila najnižšiu sadzbu dane z pozemkov na 0,60 percenta z toho dôvodu, že sa mení spomínaný maximálny povolený limit dane z 20–násobku na 5–násobok najnižšej sadzby dane. V Detve sa sadzby nemenili, za pozemky sa teda budú platiť rovnaké sadzby ako vlani. Vo Fiľakove stúpnu tiež, keďže doteraz boli hlboko pod úrovňou celoslovenského priemeru.

Niektoré mestá naďalej pod priemerom

Celoslovenský priemer sadzieb dane z nehnuteľností je 0,671 eura za štvorcový meter plochy. „V našom meste tohtoročná priemerná sadzba vyjde aj s navýšením len 0,272 eura na štvorcový meter,“ vraví Zoltán Varga, vedúci oddelenia správy mestského majetku, daní a poplatkov. Daň z pozemkov zvýšili v priemere o 10 percent. Obec nie je rozdelená na lokality, sadzby pre jednotlivé druhy pozemkov sú preto jednotné. V niektorých lokalitách je hodnota pozemkov taká nízka, že sa obciam daň z pozemkov ani neoplatí vyberať. Preto sadzby nemenili. Daň nižšiu ako tri eurá dokonca vyrubovať nemusia.

V obci Bacúch doručenie platobného výmeru vyjde na euro a desať centov, pritom samotná daň za 3–tisíc štvorcových metrov trávneho porastu je len 47 centov. Poštovné je tak pre obec drahšie ako daň. Sadzby nezvyšovali ani obce Vlkanová, Donovaly či Hontianske Tesáre.

Obec Ilija sadzbu dane zvýšila z doterajšej základnej 0,25 percenta na 0,50 percenta. Očakáva, že dostane 8 168 eur. „Použijeme ich na zníženie zadlženosti obce a čiastočne na opravu a údržbu verejných priestorov,“ vraví starosta Milan Jokel.

Motivujú okrajové časti

„Nemenili sme sadzby už vyše desať rokov, len sadzbu z lesných pozemkov pred dvoma rokmi,“ vraví primátor Hriňovej Stanislav Horník. „Chceme motivovať ľudí, ktorí žijú a hospodária v okrajových, menej vybavených častiach mesta so slabšou občianskou vybavenosťou, ako je to v centre mesta, kde platia menej. Posledné dva roky sme však mali na túto tému v zastupiteľstve pomerne živú diskusiu, časť poslancov by prijala zjednotenie sadzieb,“ hovorí primátor.

Brezno nerobí rozdiely v jednotlivých lokalitách. Ak pozemky na jeho katastrálnych územiach niekto zdedí a býva mimo, vyrubí daň vlastníkovi na adresu uvedenú na liste vlastníctva v prípade, že daňové priznanie nepodá. „Sankcie mesto ukladá podľa závažnosti a dĺžky oneskorenia s podaním priznania, prípadne za nesplnenia si oznamovacej povinnosti,“ vraví Radovan Majerík z kancelárie primátora.

Starosti im robí nájom

Lučenec má najväčšie problémy pri vyrubení dane za pozemky v prenájme. „Sú ťažko vymožiteľné. Pri zdanení pôdy alebo trvalých trávnych porastov, ktoré sú v dlhodobom prenájme a nájomca je aj zapísaný na liste vlastníctva majiteľa pozemku ako dlhodobý nájomník, zdaňujeme nájomcu. Pre zdanenie daňou z nehnuteľností nie je rozhodujúce trvalé bydlisko vlastníka, ale kde sa nehnuteľnosť nachádza. Ak je na katastrálnom území nášho mesta, ale vlastník má trvalý pobyt inde, rozhodnutie mu pošleme na danú adresu. Ak sú pozemky v spoluvlastníctve, na základe ich dohody zdaňujeme každému príslušným podielom, alebo jednému z nich, ktorého určia v dohode,“ vraví Mária Horňáková z Mestského úradu v Lučenci.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ