Šéfovať si chce tretina Slovákov

ČTK, pi | 09.01.2013 13:09
Práca, mládež, profesia Foto:
Ilustračné foto
Približne 37 percent Európanov by chcelo byť svojim vlastným šéfom. Väčšina, 58 percent, uprednostňuje však štatút zamestnanca. Ukázali to výsledky prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil vlani.

Slováci sa v tomto ohľade od priemeru príliš nelíšia. Svojím vlastným pánom by pracovne chcelo byť 33 percent z nich. Status zamestnanca preferuje 61 percent opýtaných Slovákov. Podobne je to aj v susednom Česku, kde si chce šéfovať 34 percent ľudí, 61 percentám vyhovuje status zamestnanca. V Maďarsku by chcelo podnikať 39 percent ľudí, 55 percent chce byť v zamestnaní. V Poľsku chce mať všetko vo svojich rukách 47 percent ľudí, zamestnanie láka 50 percent Poliakov.

V roku 2009 v rovnakom prieskume to, že budú pracovať sami na seba, uprednostňovalo v EÚ 45 percent ľudí proti 37 v minulom roku. Podobný trend štatistici zaznamenali aj napríklad v Číne alebo v Spojených štátoch. Ide o odraz dopadov súčasných ekonomických problémov, kvôli ktorým práca výlučne len pre seba neponúka až tak zaujímavú perspektívu a ľudia majú tendenciu prinakláňať sa k stabilnejšiemu zamestnaniu.

Prieskum sa uskutočnil aj v niektorých štátoch mimo EÚ. Výrazne najviac ľudí, ktorí preferujú pracovať sami na seba, bolo v Turecku, až 82 percent.