Komunálna poisťovňa určí cenu poistky podľa výkonu a objemu motora

SITA | 10.10.2013 13:36
poistenie, PZP, auto, povinné zmluvné poistenie Foto:
Ilustračné foto.
Komunálna poisťovňa v rámci určovania nových cien povinného zmluvného poistenia (PZP) nepočíta so zásadnými zmenami, či už z pohľadu ceny alebo kategorizácie.

Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Bakeš, už niekoľko rokov ide poisťovňa stratégiou garancie nenavyšovania cien svojim stálym a verným klientom. Výslednú cenu PZP stanovuje v spoločnosti niekoľko kritérií. Kategorizácia zahŕňa vek držiteľa motorového vozidla, jeho bydlisko, výkon motora v kilowattoch, či objem v centimetroch kubických. „Cenotvorba pravdepodobne ostane nezmenená,“ povedal Bakeš.

Komunálna poisťovňa získala licenciu na produkty PZP v roku 2001. Podľa Bakeša vtedy pomery na trhu neboli veľmi agresívne, ako je tomu v súčasnosti v rámci trhového konkurenčného prostredia. Cena zákonného poistenia na Slovensku podľa neho zhruba od roku 2006 neustále klesá. Dôvodom je jednak konkurenčný boj, ale je potrebné vidieť aj zmenu správania sa klientov pri kúpe vozidla. Slováci sa podľa Bakeša orientujú čoraz častejšie na vozidlá s nižšou spotrebou, čo má vplyv aj na cenu poistenia.

Poisťovne majú povinnosť zverejniť nové sadzby do konca októbra, a to aj napriek tomu, že sú väčšinou klienti, ktorí platia poistky nie na kalendárny rok, ale na rok technický, teda od momentu kúpy či prepisu auta. Klienti, ktorí majú záujem zmeniť poisťovňu, musia najneskôr šesť týždňov pred vypršaním zmluvy podať výpoveď v pôvodnej poisťovni. Poisťovne musia 10 týždňov pred výročným dňom informovať zákazníkov o poistnom na ďalší rok. Tí vďaka tomu získajú takmer mesiac na to, aby sa rozhodli, či ostanú s aktuálnou poisťovňou alebo prejdú k inej.