Ktoré banky núkajú penzistom lacnejší účet?

Laura Zvončeková | 15.10.2015 10:29
kalkulačka, dôchodok, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
Viaceré banky ponúkajú osobné účty zadarmo pre všetky vekové kategórie. Ostatné majú v ponuke špeciálne balíky pre seniorov za zvýhodnenú cenu so službami, ktoré nájdeme v bežných balíkoch.

Napríklad používanie mobilného bankovníctva podľa štatistík UniCredit Bank nie je cudzie ani dnešným seniorom. „Najstarší užívateľ mobilnej aplikácie Smart Banking má vyše 70 rokov. Aj to hovorí o tom, že súčasní seniori sa prispôsobili inováciám, ktoré bežne ľuďom zľahčujú život,“ uvádza Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Prehľad účtov pre seniorov

OTP Banka

  • ponúka seniorom bezplatný účet otp SENIOR konto, určený občanom poberajúcich dávky dôchodkového zabezpečenia. Účet obsahuje napríklad elektronické bankovníctvo, platobnú kartu, bezplatné pripisovanie bezhotovostných platieb, bezplatný výpis z účtu raz mesačne zasielaný poštou, elektronicky alebo preberaný osobne v pobočke.
  • pre zriadenie otp SENIOR konta je potrebné predložiť doklad potvrdzujúci poberanie dávok dôchodkového zabezpečenia (napr. Rozhodnutie o dávke dôchodkového zabezpečenia, resp. Potvrdenie o výplate dávok dôchodkového zabezpečenia a pod.). Za bezhotovostné prevody sú rôzne poplatky od 0,15 eura do jedného eura. Platba kartou je spoplatnená sumou 0,20 eura a výber hotovosti z bankomatu OTP stojí 0,35 eura.

Poštová banka

  • ponúka pre seniorov dva typy účtov. Balík Dôchodok PLUS pre menej aktívnych klientov je určený pre poberateľov dôchodkových dávok (aj vdoveckých, invalidných, výsluhových a pod.). Klient vďaka nemu získava bezplatne: všetky prijaté platby, mesačný výpis, raz za mesiac výber z účtu v hotovosti na obchodnom mieste, doručenie dôchodku až domov vďaka službe Doručovanie Dôchodku PLUS.
  • pre aktívnejších klientov ponúka banka Dobrý účet senior, ktorý zahŕňa všetky najčastejšie používané bankové služby – neobmedzené množstvo prijatých platieb, trvalých príkazov, inkás, platieb kartou, operácií realizovaných cez internetbanking, výberov z bankomatov Poštovej banky a Poštomatov a tiež SMS notifikácie. V cene mesačného poplatku 2 eurá je zahrnuté aj vydanie a vedenie platobnej karty podľa výberu klienta.

Sberbank

  • m v ponuke špeciálny produkt pre seniorov môjÚČETsenior. Cena za jeho vedenie sa začína na hodnote 1,50 eura. Ak klient v priebehu mesiaca uskutočnil aspoň 10 platieb platobnou kartou a na jeho účet sa v danom mesiaci pripísalo minimálne 400 eur, alebo jeho vklady v Sberbank Slovensko sú aspoň 25-tisíc eur, poplatok za vedenie účtu nebude v nasledujúcom mesiaci platiť. Okrem toho má aj 2 bezplatné výbery z cudzích bankomatov zadarmo.
  • v cene účtu je zahrnuté: platobná karta, sporenie k účtu bez viazanosti, povolené prečerpanie až do výšky 5 000 eur, elektronicky výpis z účtu, elektronické bankovníctvo, neobmedzené SMS a e-mail notifikácie, neobmedzené platby a operácie s účtom.

Slovenská sporiteľňa

  • pre tých, ktorí poberajú starobný, invalidný, výsluhový, vdovský alebo sirotský dôchodok, má banka v ponuke zvýhodnený účet SPOROžíro senior za 1 euro mesačne. Pri jeho zriadení je potrebné predložiť žiadosť o poukazovaní dávok na účet v banke alebo potvrdenie o priznaní dôchodku. V cene je aj platobná karta VISA Electron. K účtu je možné požiadať o povolené prečerpanie.

VÚB banka

  • ponúka Senior konto, ktoré obsahuje: platobnú kartu, bezplatné platby kartou u obchodníkov, zadanie trvalých príkazov a povolení na inkaso, zmena trvalých príkazov zadaná elektronicky, zasielanie sumárneho výpisu z účtu poštou v rámci SR ku koncu roka, poskytnutie povoleného prečerpania na účte. Cena Senior konta za mesiac je 0,95 eura.
  • podmienkou na založenie zvýhodneného Senior konta je, že naň musí byť zasielaný dôchodok (starobný, vdovský, sirotský a pod.) zo Sociálnej poisťovne, z Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia, Ministerstva vnútra SR, zo Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ