Viaceré dávky od štátu čakajú zmeny

Dorota Hudecová | 13.11.2015 09:12
rodič, rodičovský, bonus, rodinia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
Penzie, ale aj dávky pre rodičov čakajú zmeny. Na niektoré si "sporíme" tým, že platíme odvody, iné vyplácajú úrady práce zo štátneho rozpočtu.

Ženy, ktoré pracujú a odchádzajú na materskú dovolenku, majú nárok na materské. Jeho suma je dnes na úrovni 65 percent vymeriavacieho základu a rodič ho môže poberať 34 týždňov. „Materské môže poberať matka dieťaťa, ale aj iný poistenec, napríklad otec,“ vraví Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

A práve táto dávka sa zvýši zo súčasných 65 na 70 % vymeriavacieho základu predchádzajúceho zárobku matky. Minimálna suma tejto dávky stanovená nie je. To znamená, že ak poistenka dosahuje v zamestnaní hrubý príjem napríklad 100 eur, dávku materské po splnení podmienok na jej priznanie bude poberať vo výške zhruba 65 eur na mesiac. „V prípade, ak sa poistenke vypláca materské v sume nižšej, ako je suma rodičovského príspevku (v súčasnosti je to 203,20 eura), môže požiadať úrad práce o jej dorovnanie,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Navyše Sociálna poisťovňa upozorňuje žiadateľky o dávku materské, ktorým trvá zamestnanie, aby sa so zamestnávateľom dohodli na doručení Žiadosti o materské pobočke Sociálnej poisťovne. Zamestnávateľovi totiž nevzniká povinnosť, aby ju pobočke automaticky zaslal. Spravidla tak zamestnávateľ robí, ale zákon o sociálnom poistení mu ukladá oznámiť pobočke iba začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky zamestnankyne prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby. „Budúca mamička si nárok na materské uplatňuje prostredníctvom Žiadosti o materské, ktorú jej vystaví poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, gynekológ. V nej musí byť gynekológom potvrdený očakávaný deň pôrodu, poistenkou uvedený dátum, od ktorého si nárok na výplatu materského uplatňuje a ňou podpísané a vyplnené vyhlásenie a zamestnávateľom potvrdené údaje o nástupe na materskú dovolenku,“ píše sa v správe.

Rodičia, ktorí majú nárok na rodičovský príspevok, musia oň požiadať na úrade práce. Rovnako tak aj o prídavok na dieťa. K žiadosti o rodičovský príspevok však treba doložiť potvrdenie o poberaní/ne­poberaní dávky materské. Na požiadanie ho vystaví ktorákoľvek pobočka Sociálnej poisťovne.

„Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov,“ upozornila. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok sú účelovo viazané a majú rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Od januára sa zvyšuje aj suma príspevku na starostlivosť o dieťa zo súčasných 230 na 280 eur a zjednoduší sa jeho vyplácanie. Na to bude po novom stačiť preukázať sa zmluvou s daným zariadením, ktorá obsahuje cenu.

Za svoje zaplatené odvody môžete dostať viaceré dávky zo Sociálnej poisťovne. Najčastejšou sú dôchodky. „Poskytovanie dávok je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil. Po splnení všetkých podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

V januári čaká zmena aj penzie. Každoročne sa totiž mení jedna z dôležitých veličín na ich výpočet – aktuálna dôchodková hodnota. Kým tento rok je na úrovni 10,6865 eura, od januára by sa podľa Návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne mala zvýšiť na 10,9385 eura.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ