Živnostníkom sa znovu zmenia odvody

pcs | 24.04.2018 10:22
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
Hoci len vo februári museli mnohí živnostníci začať platiť vyššie odvody na zdravotné a sociálne poistenie, v lete si budú musieť viacerí znovu meniť trvalé príkazy na platenie odvodov. Už za júl budú musieť podnikatelia zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne podľa príjmu za rok 2017.

„Sociálna poisťovňa upozorňuje samostatne zárobkovo činné osoby, že oznámenie o povinnom poistení SZČO dostanú, ako zvyčajne, v júli 2018. Sociálnu poisťovňu netreba o túto informáciu žiadať,“ informovala Sociálna poisťovňa vo svojej správe. Keďže odvody sa platia mesiac pozadu, je potrebné prvýkrát zaplatiť odvody v novej výške do 8. augusta 2018.

Vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne sa od 1. júla zmení len tým živnostníkom, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne. V prípade, že si niekto termín na podanie priznania odložil, začne odvody v novej výške platiť až o tri mesiace neskôr. To znamená, že jeho vymeriavací základ sa zmení od 1. októbra a odvody v novej výške zaplatí začiatkom novembra.

V súčasnosti takmer 73 percent samostatne zárobkovo činných osôb platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. V prípade, že im podľa príjmu za rok 2017 vyjde ich skutočný vymeriavací základ vyšší ako je minimálny vymeriavací základ, budú si musieť na odvodoch priplatiť. A naopak, ak dnes niekto platí odvody zo skutočného či z maximálneho vymeriavacieho základu, no jeho nový vymeriavací základ bude nižší, suma odvodov sa mu zníži.

Keďže v roku 2017 sa zvýšili paušálne výdavky z pôvodných 40 percent príjmu na 60 percent a zvýšila sa aj maximálna suma, ktorú si možno vo forme paušálnych výdavkov odpočítať, je možné, že mnohým živnostníkom sa zníži aj vymeriavací základ pre platenie odvodov. Ten sa totiž počíta z príjmu zníženého o výdavky.

Od 1. júla môže zároveň vzniknúť povinné dôchodkové poistenie tým živnostníkom, ktorí si doteraz odvody neplatili. V prípade, že ich hrubý príjem bez odpočítania výdavkov za rok 2017 bol vyšší ako 5 472 eur, budú musieť začať platiť odvody do Sociálnej poisťovne. A ak niekto doteraz odvody platil, no vlani zarobil menej ako 5 472 eur, povinné poistenie mu zanikne.

V júli sa menia len odvody do Sociálnej poisťovne. Preddavky na zdravotné poistenie sa platia počas celého roka v rovnakej výške. Novú výšku preddavkov oznámia zdravotné poisťovne živnostníkom na jeseň spolu s výsledkom ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ