Paradajky môžete pestovať aj dole hlavou

pcs | 14.05.2018 13:59
paradajka, rajčina Foto:
Paradajky.
Každý pestovateľ vie, že paradajka potrebuje oporu. Neplatí to však, ak ju zasadíte naopak. To znamená, že rastie zhora nadol.

Na takéto pestovanie paradajok budete potrebovať väčšiu nádobu, ideálne klasické vedro. V jeho strede je potrebné spraviť približne päťcentimetrový otvor, cez ktorý prestrčíme stonku. Vyvŕtame aj ďalšie menšie otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda.

Aby nám z vedra nevypadávala zemina, vložíme na dno záhradnícku tkaninu, ktorú v strede prestrihneme, aby sme mohli cez ňu prestrčiť stonku. Potom už len opatrne zasadíme do takto pripraveného vedra sadenicu paradajky a vedro naplníme zeminou. Vedro zavesíme na slnečné miesto. Paradajky je potrebné dôkladne zalievať.

Okrem toho, že zavesené paradajky nepotrebujeme uväzovať k žiadnej podpore, pri takomto pestovaní nám nebude prekážať ani burina. Ak dáme aj hore do vedra záhradnícku tkaninu, nebude nám ani z neho vyrastať žiadna burina.

Takýto spôsob pestovania je vhodný predovšetkým na balkóny či terasy, vyskúšať ho však môžu aj majitelia rodinných domov, ktorí majú dostatok priestoru.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ