Kedy musím začať platiť odvody?

pcs | 31.05.2018 12:50
daňové, priznanie, dane, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
Minulý rok v júni som si založil živnosť. Vlani som celkovo v hrubom zarobil 20-tisíc eur. Tento rok som si odložil daňové priznanie a budem ho podávať až koncom júna. Doteraz som neplatil žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. Kedy ich musím začať platiť? Oliver T.

Prvý rok po založení živnosti sú podnikatelia oslobodení od platenia odvodov na sociálne poistenie. Povinnosť platiť odvody vám vznikne až v nasledujúcom roku a to za predpokladu, že váš hrubý príjem prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Pretože váš príjem bol vlani vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, budete musieť v tomto roku začať platiť odvody.

O tom, či vám vznikne povinné poistenie, vás bude informovať Sociálna poisťovňa listom. Keďže ste si posunuli termín na podanie daňového priznania, povinné poistenie vám vznikne až od 1. októbra 2018. V priebehu októbra by ste mali dostať list, v ktorom sa dozviete aj výšku vášho vymeriavacieho základu a sumu, ktorú budete musieť každý mesiac platiť.

Keďže odvody sa platia mesačne pozadu, budete musieť poistné zaplatiť prvýkrát najneskôr 8. novembra, kedy sú splatné odvody za mesiac október.

V prípade, že by ste si neposunuli termín na podanie daňového priznania, vzniklo by vám povinné poistenie už 1. júla a odvody by ste museli prvýkrát zaplatiť do 8. augusta.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ