Ako žili baníci?

TASR | 26.11.2018 10:00
baňa Nováky Foto: ,
Baňa Nováky. Ilustračné foto
Tvrdú prácu baníkov, život v kolónii, banícke školstvo či trávenie voľného času. Toto všetko približujú unikátne dobové fotografie, písomnosti, ale aj predmety na najnovšej výstave Baníckeho múzea v Rožňave.

Výstavu Rožňava Baňa život a práca slávnostne otvoria v utorok o pol štvrtej popoludní. Pripravilo ju občianske združenie Medza v spolupráci s múzeom. Výstavou chcú ukázať výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste.

Mnohí dnešní ľudia z Rožňavy a okolia, ich príbuzní či známi pracovali alebo žili v oblasti Rožňava Baňa. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch 20. storočia s počtom okolo 1200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia, uviedla manažérka kultúry BM Erika Hermélyi Gecelovská.

Dodala, že výstava na pozadí historických faktov prostredníctvom množstva dobových fotografií, písomností, trojrozmerných predmetov a spomienok pamätníkov prináša informácie o rôznych oblastiach života v lokalite Rožňava Baňa. Okrem zbierok z vlastníctva múzea sú na nej aj predmety z archívov súkromných osôb, ktoré ešte neboli prezentované verejnosti. Návštevníci prostredníctvom historických fotografií budú môcť vidieť aj tie objekty Rožňava Bane, ktoré sú už dávnou minulosťou.