Ktorá slovenská univerzita sa umiestnila v prestížnom rebríčku RUR?

Pravda.sk, Martina Miksová | 23.12.2018 11:50
študenti, prednáška Foto: ,
Maturanti sa môžu rozhodnúť, kam pôjdu študovať ďalej aj na základe svetových rebríčkov.
Opäť sa dnes pozrieme na svetový rebríček meraní vysokých škôl. Hovoriť budeme o rebríčku Round University Ranking (RUR), ktorý bol zverejnený pred pár dňami.

Výber vysokej školy sa blíži. Maturanti sa už čoskoro budú musieť rozhodnúť, ktorú vysokú školu si vyberú a kam budú viesť ich kroky po strednej škole. Mnohí študenti budú odchádzať za vysokoškolským štúdiom do zahraničia a práve rôzne rebríčky svetových univerzít im môžu pomôcť pri rozhodovaní, na ktorú univerzitu si poslať prihlášku.

Len nedávno sme uverejnili informáciu o rebríčku BGU, dnes sa pozrieme na ďalšie hodnotenia svetových univerzít. Slovensko sa umiestnilo v prvej tristovke najlepších univerzít v kategóriách sociálnych vied a humanitných vied.

Aj na Slovensku máme univerzity, ktoré sa umiestnia vo svetových rebríčkoch. Miesto v rebríčku si získala Univerzita Komenského v Bratislave. „V meraní svetového rebríčka Round University Ranking (RUR), ktorý bol zverejnený v uplynulých dňoch, sa Univerzita Komenského v Bratislave (UK) umiestnila v prvej tristovke najlepších univerzít v kategóriách sociálnych vied a humanitných vied. Je tak najlepšou a jedinou slovenskou univerzitou v týchto oblastiach. Celkovo patrí UK 391. miesto na svete,“ informuje o svojom umiestnení Univerzita Komenského v Bratislave na svojej stránke.

Výrazný skok

Univerzita Komenského v Bratislave si však oproti poslednému hodnoteniu výrazne polepšila, keď postúpila o 137 miest z bronzovej do striebornej ligy. V sociálnych vedách totiž UK získala 293. miesto na svete.

A ktoré univerzity obsadili prvé tri miesta v spomínanej oblasti? Najlepšou univerzitou sveta v sociálnych vedách je Stanford University, druhou University of Oxford a tretie miesto patrí Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Slovenská univerzita si polepšila aj v ďalej oblasti – v humanitných vedách. „V kategórii humanitných vied sa umiestnila na 254. mieste a je jedinou slovenskou univerzitou v tomto rebríčku. Oproti minulému roku si polepšila o 31 miest, a tak naďalej zostáva v striebornej lige, teda v prvej tristovke svetových univerzít,“ informuje ďalej UK.

Humanitné vedy

Prvé miesto v humanitných vedách obsadila opäť Standford University, druhé miesto si vybojovala University College London a tretie Yale University.

Slovenská univerzita si polepšila aj v porovnaní s Českou republikou. „V tohtoročnom rebríčku najlepších univerzít v spomínaných oblastiach Univerzita Komenského predbehla dokonca aj Masarykovu univerzitu v Brne o viac ako sto miest v každej hodnotenej kategórii,“ uzatvára UK na svojej stránke.

Hodnotenie rebríčka RUR nájdete TU.

RUR

Round University Ranking (RUR) je uznávaný medzinárodný rebríček univerzít, ktorý meria výkonnosť 930 popredných svetových univerzít a zároveň poskytuje relevantné informácie o celosvetovom vysokoškolskom vzdelávaní. Všetky univerzity sú hodnotené na základe 20 indikátorov a rebríček sa zameriava na: výučbu, výskum, medzinárodnú rozmanitosť a finančnú udržateľnosť. Rebríček publikuje Agentúra RUR Rankings, ktorá sídli v Moskve.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ