Ako sa nachystať na hubovú sezónu?

Martin Harvan | 25.04.2019 11:00
huby, les, jeseň Foto:
Medzi nevhodné materiály na prepravu či uskladnenie húb patria igelitové tašky alebo mikroténové vrecká, košík je najlepší.
Kombinácia teplého počasia a vlahy je ideálnym obdobím pre rast a zber hríbov. Pred tým, než sa poberiete na prechádzku s prúteným košíkom, zopakujte si zopár zásad prevencie pred otravou hubami.

Najnebezpečnejšia slovenská huba je muchotrávka zelená, ktorú si neskúsení hubári často zamieňajú napríklad s plávkou alebo pečiarkou. Obsahuje toľko toxínov, že by dokázala usmrtiť až dvoch dospelých ľudí a toxíny sa nedajú odstrániť tepelnou úpravou, sušením ani mrazením.

K základným zásadám ochrany pred otravou patrí predovšetkým dokonalé teoretické a praktické oboznámenie sa s druhmi húb, ktoré rastú v našich lesoch. Tie by mal zbierať iba skúsený hubár a nie človek, ktorý sa poberie do lesa na zber prvý raz v živote. Národný portál zdravia upozorňuje, že zbieranie by sa malo zamerať predovšetkým na hríbovité huby, to sú také, ktoré majú v spodnej časti klobúka rúrky. Zaraďujeme k nim dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby.

Surové hríby sa počas zberu neochutnávajú a zvýšenú opatrnosť si vyžaduje najmä ich skladovanie. Medzi nevhodné materiály na prepravu či uskladnenie patria igelitové tašky alebo mikroténové vrecká. Ich nevýhoda spočíva totiž v tom, že sa môžu takýmto skladovaním aj neškodné huby zmeniť na jedovaté.

Rozmrazené hríby už nepatria do mrazničky

Huby sa konzumujú dostatočne tepelne upravené. Paradoxom je, že ak sa jedia v surovom stave, môžu spôsobiť u človeka ľahkú otravu, aj keď sú jedlé. Hríby je možné uvariť a neskôr zmraziť a použiť na konzumáciu aj po niekoľkých mesiacoch. Ak sa však už raz rozmrazia, nedávajte ich znova do mrazničky.

Hubové jedlá patria podľa spomínaného informačného portálu k ťažkým jedlám. Z tohto dôvodu je vhodné vyhýbať sa im vo večerných hodinách a vo veľkom množstve. Pri samotnom zbere sa neodporúča riadiť sa „babskými“ radami o tom, ktorá huba je alebo nie je jedovatá. „Nespoliehajte sa na poveru, že strieborná lyžička sčernie pri kontakte s jedovatou hubou, ani na to, že jedované huby neobhrýzajú slimáky,“ uvádza Národný portál zdravia.

Neotáľajte s vyhľadaním pomoci

Otrava hubami sa prejavuje napríklad bolesťami brucha, vracaním alebo hnačkami. Postihnutému je potrebné podať 10 až 20 tabliet rozdrveného aktívneho uhlia rozmiešaného v primeranom množstve vody. Po poskytnutí prvej pomoci sa musí zabezpečiť rýchly prevoz do nemocnice. Opatrnosť je potrebné zvýšiť najmä pri muchotrávke zelenej, kde sa môže zdať, že došlo k zlepšeniu zdravotného stavu. Aj v takomto prípade je nutné vyhľadať zdravotnícke zariadenie.

Huby, ktoré ste skonzumovali, je potrebné doniesť do nemocnice na identifikáciu. Pokiaľ máte podozrenie na otravu, neváhajte a vyhľadajte pomoc. Príznaky otravy hubami sa môžu objaviť po šiestich až dvanástich hodinách po ich skonzumovaní, niekedy až po 24 hodinách, upozorňuje Národný portál zdravia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ