Zdravý životný štýl a ekológiu si môžu žiaci navnímať i prostredníctvom súťaží

Pravda, Martina Miksová | 28.12.2019 23:00
hodina zeme, zemeguľa, mapa, Amerika,... Foto:
Ilustračné foto.
Literárne súťaže sa zvyknú tešiť veľkej obľube u žiakov. Pozitívny vplyv podobných súťaží sa pretaví neskôr aj tým, že deti, ktoré pravidelne píšu literárne texty, sa vyznačujú lepšími vyjadrovacími schopnosťami a kreativitou. Okrem iného tak pracujú na svojej sebaprezentácií, čo je pri vzdelávaní tiež veľmi dôležité.

Občianske združenie Úlet vyhlasuje 11. ročník zaujímavej literárnej súťaže, ktorá nesie názov Šumenie. Hlavným partnerom súťaže je Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov. A o čo ide? Šumenie predstavuje súťaž pre všetkých, ktorí radi tvoria poéziu či prózu. Mladí autori sa môžu pustiť do tvorby poézie a prózy na témy Som drevo a Uleteli mi včely.

Cieľom týchto tém je podľa občianskeho združenia upriamiť pozornosť žiakov a žiačok, ktorým je súťaž určená, na dve dôležité celospoločenské témy – zdravý životný štýl a ekológiu. „Súťaž podporuje a rozvíja kompetencie a spôsobilosti žiakov, predovšetkým v schopnosti sebaprezentácie a vlastného vyjadrovania. Vedome rozvíja tvorivosť a umelecké cítenie žiaka, pričom podporuje nápaditosť a obrazotvornosť,“ informuje Úlet na svojej stránke.

Téma č. 1: Som drevo

Vyhlásená téma má za cieľ podporiť kreatívne myslenie žiakov a žiačok, podporiť ich tvorivé nadanie a zamerať sa na oblasť zdravého životného štýlu a pohybu. Je pritom na každom, či tému pojme humorne a opíše svoj nepodarený zážitok so športom alebo sa zameria na širšie súvislosti a presah témy, napríklad do ekológie.

Téma č. 2: Uleteli mi včely

Vyhlásená téma primárne odkazuje na dôležitú súčasť prírody – včely, ktoré sú v súčasnosti hmyzom v ohrození. Tému je možné poňať aj v širších súvislostiach, v ekologických a klimatických problémoch celkovo či v utopických obrazoch bez spomínaných problémov.

Cieľová skupina súťaže

Pre koho je súťaž pripravená a kto sa teda môže zapojiť? „Literárna súťaž Šumenie je určená pre žiakov a žiačky prvého aj druhého stupňa základných škôl a prislúchajúcich ročníkov osemročných gymnázií. Zapojiť sa môžu talentovaní budúci spisovatelia z Košického aj Prešovského samosprávneho kraja. Do súťaže je možné zasielať diela v dvoch literárnych formách – poézii a próze,“ informuje na svojej stránke občianske združenie.

Spomeňme ešte zopár dôležitých pravidiel:

  • súťažiaci môže poslať maximálne dve súťažné práce;
  • rozsah jednej práce nemôže prekročiť tri normostrany. Dĺžku práce si môžete jednoducho overiť v textovom editore alebo na webstránke normostrana.sk;
  • na každej literárnej práci musí byť čitateľne v pravom hornom rohu uvedené: meno a priezvisko autora/-ky, navštevovaný ročník, kategória, adresa školy, meno zodpovedného pedagóga a kontakt na neho (telefón, e-mail). Každú prácu zasielajte v samostatnom dokumente Word vo formáte .doc alebo docx;
  • práce posielajte e-mailom na sumenie@ulet.sk.

Termín uzávierky súťažných prác organizátori predĺžili do 24. januára 2020. Viac informácií nájdete TU.

Literárna súťaž Šumenie je zameraná na literárne diela žiakov a žiačky základných škôl a gymnázií. Jej zámerom je povzbudiť kreatívnych mladých ľudí v ich tvorbe a podporiť umelecké dianie v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji. Literárna súťaž podporuje tvorivosť detí a ich chuť rozvíjať v sebe skryté talenty. Jedným z cieľov súťaže je aj nadviazanie a prehlbovanie vzťahov s pedagógmi na školách.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ