SZČO: Žiadosť o príspevok nesmie mať chyby

Zuzana Hlavačková, Pravda | 27.04.2020 01:00
muž, káva, laptop, notebook Foto:
Ku každej žiadosti aj k výkazu je priložená pomôcka na vypĺňanie. Pozorne si ju preštudujte.
Príspevok od štátu pri strate alebo poklese príjmu dostanú zamestnávatelia aj SZČO, len ak správne vyplnia žiadosť.

Štátna pomoc pre ľudí, ktorí prišli o príjmy alebo im klesli tržby, už funguje, pre mnohých je ale vyplnenie žiadosti komplikované. Postupovať treba podľa návodu na stránkach www.pomahameludom.sk alebo www.neprepustaj.sk, radí ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Pomoc so sebou teda ale priniesla aj viaceré problémy pri podávaní žiadostí. Od 6. apríla prijali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny podľa informácií ministerstva práce na špeciálne adresy 22 524 emailových podaní so žiadosťami a výkazmi, z nich však iba 11 756 bolo správne vyplnených. Vo zvyšných sa vyskytovali závažné chyby pri povinných údajoch, priznalo samotné ministerstvo.

„Vyzývame záujemcov o príspevky, aby si pozorne preštudovali všetky zverejnené dokumenty na našej stránke www.pomahameludom.sk. Je dôležité, aby si okrem oznámenia o možnosti predkladania žiadostí a podmienok pre získanie príspevku pozorne preštudovali aj pomôcky k vypĺňaniu žiadosti a výkazu,“ informuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Správne vyplnenie potrebných dokumentov totiž urýchli celý proces získania príspevku.

Video
Ide o peniaze: O štátnej pomoci živnostníkom a SZČO s Máriou Samekovou, členkou prezídia Slovenskej komory daňových poradcov.

„Ku každej žiadosti aj k výkazu je priložená pomôcka na vypĺňanie. Odporúčame žiadateľom, aby si ju pozorne preštudovali, " radí Veronika Husárová z ministerstva práce. "Rovnako je potrebné si preštudovať aj ďalšie povinné dokumentácie. Ak záujemca ani po preštudovaní zverejnených dokumentov nevie úplne vyplniť žiadosť a výkaz, má k dispozícii špeciálne zriadenú infolinku +421 2 2211 5656. Tá poskytuje poradenstvo výlučne k projektu prvej pomoci, a to počas pracovných dní od 6.00 do 22.00,“ dodáva Husárová.

Zaslané žiadosti a výkazy úrady práce, sociálnych vecí a rodiny postupne spracúvajú. V prípade chýb v potrebnej dokumentácii žiadateľa spätne kontaktujú pre doplnenie, respektíve úpravu žiadosti. „Žiadateľom, ktorí zaslali správne vyplnené dokumenty, pošlú úrady dohodu o poskytnutí finančného príspevku poštou alebo do elektronickej schránky. Dohody zaslané poštou je potrebné podpísať a zaslať naspäť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne ich môžu doniesť do podateľne úradu osobne,“ približuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Pri komunikácii prostredníctvom elektronickej schránky je takisto dôležité postupovať podľa návodu na stránke www.pomahameludom.sk . V niektorých prípadoch, pre urýchlenie vyplatenia príspevkov, pozvú úrady práce žiadateľov podpísať dohody osobne na úrad, samozrejme, za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zároveň spresnilo pre úrady práce definíciu žiadateľov o príspevky na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti. . „Keďže sa na nás obracali viacerí pracovníci z oblasti kultúry, športovci či ľudia, ktorí vykonávajú slobodné povolania, že im úrady neschvaľujú našu pomoc, pristúpili sme k spresneniu usmernenia pre úrady práce, sociálnych vecí a rodiny tak, aby bolo evidentné, že aj oni ten nárok majú,“ reagoval Krajniak.

Za SZČO sa teda pre získanie nároku na príspevok v rámci prvej pomoci považuje aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť podľa osobitných predpisov – napr. zákon o daňových poradcoch, zákon o notároch a notárskej činnosti, zákon o advokácii, zákon o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu, autorský zákon, zákon o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, zákon o audiovízii a podobne.

Nárok majú teda aj ľudia, ktorí vykonávajú slobodné povolania, ktoré nie sú upravené osobitnými predpismi a nie sú ani podnikaním podľa Obchodného zákonníka. Ide teda o činnosti, na ktoré sa nevyžaduje žiadne oprávnenie a tieto osoby nie sú v pracovnom pomere ani v obdobnom pracovnom vzťahu. Podľa ministerstva sú to napríklad herci, choreografi, tanečníci, hudobníci, novinári, sochári a podobne.

O príspevok môžu žiadať aj fyzické osoby, ktoré sa považujú za SZČO podľa zákona o dani z príjmov. Sem patria napríklad súkromní lekári, architekti, geodeti, spoločníci verejnej obchodnej spoločnosti a komplementári komanditnej spoločnosti, osobní asistenti osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, tlmočníci či športovci. "Spresnenú definíciu by malo dostať ministerstvo kultúry a ministerstvo školstva SR, aby aj ony vedeli týmto záujemcom o príspevky zodpovedať ich otázky a mohli ich ubezpečiť, že po splnení ďalších podmienok nárok na pomoc majú,“ dodal minister Krajniak.

Prvá pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom, ktorí prišli o príjmy alebo im klesli tržby, sa rozbehla. Od 6. apríla 2020 prijímajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny žiadosti o príspevky na mzdy zamestnancov od zamestnávateľov, ktorí museli povinne zatvoriť prevádzky. Od 8. apríla môžu o pomoc žiadať aj SZČO. Vláda SR schválila rozšírenie sociálnej pomoci o ďalšie dve opatrenia pre tých, ktorí nemali nárok na prvú pomoc od štátu. O pomoc tak môžu žiadať aj zamestnávatelia, vrátane SZČO, ktorá je zamestnávateľom (okrem subjektov verejnej správy), ktorý v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu udrží pracovné miesta aj v prípade povinnosti prerušiť alebo obmedziť svoju prevádzkovú činnosť na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Tento týždeň by sa mala spustiť aj pomoc pre SZČO, ktoré neplatia odvody na nemocenské a dôchodkové poistenie, jednoosobové s. r. o. alebo takzvaných dohodárov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci tohto takzvaného štvrtého opatrenia, poskytne osobám z tejto skupiny príspevok vo výške 210 eur. Nárok budú mať v prípade, ak od 13. marca 2020 nemajú žiaden iný príjem z podnikateľskej, nepodnikateľskej a zo závislej činnosti.

Ako štát pomôže SZČO

Pomoc podľa opatrenia č. 2 ministerstva práce: o pomoc môže požiadať SZČO, ktorá v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu prerušila vykonávanie alebo prevádzkovanie samostatnej zárobkovej činnosti na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR, alebo jej poklesli tržby o najmenej 20 % (resp. o 10 % v marci) a ktorá:

  • bola nemocensky a dôchodkovo poistená (povinne alebo dobrovoľne) v Sociálnej poisťovni v období do 31. marca 2020 a poistenie jej trvá aj po tomto dni alebo
  • má takzvané odvodové prázdniny, takáto osoba podnikať začala v čase medzi 1. januárom 2019 až 1. februárom 2020 a podľa zákona jej vznikne povinné nemocenské a dôchodkové poistenie najskôr od 1. júla 2020, respektíve od 1. októbra 2020.
  • poberá dôchodok (starobný, invalidný a pod.)
  • poberá nemocenské, ošetrovné, materské
  • študuje.

Pomoc podľa opatrenia č. 4 ministerstva práce: o príspevok môže žiadať SZČO:

  • ktorá začala prevádzkovať svoju činnosť pred 1. januárom 2019 a nie je povinne ani dobrovoľne poistená v Sociálnej poisťovni.
  • ktorá od 13. 3. 2020 pozastavila oprávnenie na výkon svojej činnosti.
  • SZČO nesmie mať od 13. 3. 2020 žiaden iný príjem (z inej podnikateľskej alebo nepodnikateľskej a závislej činnosti, ani poberať starobný dôchodok, invalidný dôchodok, výsluhový dôchodok.
  • ktorá nebola nemocensky a dôchodkovo poistená (povinne ani dobrovoľne) v Sociálnej poisťovni k 31. marcu 2020 a nevzťahujú sa na ňu tzv. odvodové prázdniny (SZČO, ktorá vznikla ešte pred januárom 2019 a ešte stále neplatí odvody do Sociálnej poisťovne).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ