Živnosť môžete skončiť, stačí vyplniť formulár

Zuzana Hlavačková, Pravda | 22.07.2020 10:00
podnikanie, práca, notebook, žena, úsmev Foto:
Ukončiť živnosť môžete osobne alebo elektronicky. Obe možnosti sú bez poplatku.
Chystáte sa zrušiť živnostenské oprávnenie? Urobiť tak môžete osobne alebo elektronicky.

Posledné mesiace boli pre mnohých podnikateľov ťažké. Zavreté prevádzky, pokles alebo strata príjmov určite viacerých priviedla až k úvahám o zrušení živnosti. Či už je dôvodom na ukončenie podnikania koronakríza alebo vás k tomu vedú iné dôvody, nezabudnite si pri rušení živnostenského oprávnenia splniť viaceré povinnosti.

Ukončiť živnosť môžete osobne alebo elektronicky. Obe možnosti sú bez poplatku. Pri prvej z nich musíte navštíviť okresný úrad, odbor živnostenského podnikania podľa vášho trvalého bydliska. Na úrad je najlepšie prísť s vyplneným formulárom Oznámenie o ukončení živnostenského podnikania. Stiahnuť sa dá z webovej stránky ministerstva vnútra alebo zo stránky www.slovensko.sk. Ako doklad vám stačí občiansky preukaz.

Formulár o ukončení živnosti má jednu stranu a nie je náročné vyplniť požadované údaje. Stačí uviesť adresu príslušného okresného úradu, odboru živnostenského podnikania. Vyplníte obchodné meno podľa toho, ako ho máte uvedené v živnostenskom oprávnení, ďalej uvediete IČO a rodné číslo a poisťovňu, v ktorej ste prihlásený.

Rozhodnúť sa môžete ukončiť všetky predmety podnikania alebo len niektoré. Ak ukončíte všetky, živnosť zanikne úplne. V prípade, ak chcete ukončiť všetky, musíte uviesť číslo živnostenského oprávnenia, deň vydania živnostenského oprávnenia a úrad, ktorý vám živnostenské oprávnenie vydal.

Dôležité je zadať dátum, ku ktorému chcete skončiť s podnikaním. Môže ísť o dátum, v ktorom doručíte Oznámenie o ukončení živnostenského podnikania ale môžete sa rozhodnúť aj pre neskorší dátum. Vziať žiadosť späť môžete najneskôr v deň predchádzajúci zániku podnikania. Ak teda uvediete, že chcete ukončiť živnosť k 1. augustu, vziať oznámenie späť môžete najneskôr 31. júla a živnosť vám tak ostane zachovaná. Na záver je potrebné uviesť dátum vyplnenia oznámenia a podpísať sa.

Formulár odovzdáte na živnostenskom odbore, ktorý vám následne vydá potvrdenie o ukončení podnikania.

Ak sa rozhodnete pre elektronické ukončenie živnosti, môžete tak urobiť prostredníctvom stránky www.slovensko.sk. Potrebujete však mať elektronický občiansky preukaz a zriadený elektronický prístup.

Ukončenie živnosti hlási živnostenský úrad daňovému úradu, zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Daňový úrad ale musíte kontaktovať aj vy osobne. Bývalý živnostník má povinnosť do 30 dní požiadať o zrušenie registrácie na daň z príjmov. V prípade, ak je platca DPH, je potrebné požiadať aj zrušenie tejto položky. Vrátiť musí osvedčenie o registrácii. Pri DIČ je to 15 dní, pri DPH je to 10 dní. Sociálnej poisťovni nie je potrebné posielať žiadne oznámenie, Sociálna poisťovňa sama oznámi zánik povinného poistenia živnostníkovi. Zdravotnej poisťovni v rámci rušenia živnosti ohlási ukončenie živnosti okresný úrad.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ