Ktoré živiny ochránia srdcia seniorov?

Martin Harvan | 23.01.2021 06:00
ryby - krevety - plody mora - selén - zinok -... Foto:
Koenzým Q10 sa vyskytuje v mäse, mliečnych výrobkoch vajíčkach a v rôznych druhoch rýb.
Nižšie riziko kardiovaskulárnych problémov a ochrana srdcového svalu. Pokiaľ vás vo vyššom veku trápia ťažkosti so srdcom, prinášame dobrú správu. Švédski vedci sa nechali počuť, že poznajú recept na prevenciu týchto zdravotných komplikácií.

Severskí vedci potvrdzujú, že užívanie koenzýmu Q10 a selénu znižuje riziko úmrtia človeka až o polovicu. Prvá spomínaná živina sa nachádza v každej živej bunke a jej produkcia postupne klesá po dovŕšení dospelosti. Podieľa sa tiež na látkovej premene a posilňuje zdravie srdca. Selén je stopový prvok, ktorého hlavnou úlohou je posilňovanie imunitného systému pred vznikom zápalov a infekcií. Podľa kardiológa Urbana Alehagena zo švédskej univerzity v Linköpingu je selén silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom a starnutím. Jeho užívanie pomáha zlepšovať fungovanie koenzýmu Q10 v organizme.

Čo spôsobí nedostatok selénu?

Výskum sa uskutočnil na vzorke asi štyroch stoviek mužov a žien vo vekovej skupine 70 – 88 rokov. Polovica z nich užívala počas štyroch rokov výživové doplnky s koenzýmom Q10 a selénu. Druhá skupina ľudí dostávala placebo, to je látku bez terapeutického účinku. Každého z účastníkov podrobili prísnemu meraniu telesných proporcií, najmä váhy. Odborníci varujú, že kardiovaskulárne choroby patria k hlavným príčinám úmrtia ľudí vo vyššom veku. Štúdia jednoznačne preukázala, že skupina starších ľudí, ktorá užívala kombináciu spomínaných mikroživín, mala až o 54 % nižšie riziko predčasného úmrtia z dôvodu zlyhania srdcového svalu. Vedci takisto varujú seniorov, že nízka hladina selénu v krvi predstavuje až o 56 % vyššie riziko srdcovocievnych ochorení a až o 43 % väčšie riziko úmrtia na základe iných zdravotných problémov.

Znížil sa počet hospitalizácii seniorov

Dobrou správou je, že koenzým Q10 a selén majú dlhodobú účinnosť. Ďalšie štúdie, ktoré nadväzujú na švédsky výskum rovnako potvrdili silný potenciál uvedeného tandemu látok udržovať srdce v dobrej kondícii. Rovnako sa znížilo aj riziko skorých úmrtí a tiež sa výrazne redukoval počet hospitalizácii starších pacientov na zlyhanie srdca. Koenzým Q10 a selén znižovali námahu srdca pri prečerpávaní krvi. Znamená to, že srdce bolo menej zaťažené ako u ľudí, ktorí užívali placebo. Analýza krvi rovnako ukázala, že seniori mali zníženú produkciu hormónu, ktorý sa produkuje pri činnosti srdca. Ide o hormón NT-proBNP a jeho hladina sa zvyšuje približne o 6 % ročne po dovŕšení štyridsiatky. Plynutím času sa vplyvom tohto hormónu oslabuje činnosť srdca, spôsobuje napínanie a stuhnutie srdcového svalu, čo sú charakteristické črty slabého srdca.

Skvelý aj v boji proti vírusom

Koenzým Q10 podporuje okrem srdca tvorbu bielych krviniek, čím zlepšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusom a iným infekciám. Okrem toho bráni krvácaniu ďasien, znižuje krvný tlak, výskyt alergií, uľavuje nádche i astme. Patrí medzi výborné zdroje energie pre mozog, čím pomáha v prevencii proti vzniku Alzheimerovej choroby. V neposlednom rade zlepšuje aj kvalitu pokožky, zmierňuje výskyt vrások a hydratuje pokožku. Príčinou nedostatku koenzýmu Q10 je okrem starnutia aj výskyt stresu, nesprávna životospráva, ochorenia pečene, užívanie alkoholu a niektorých liekov na liečbu cholesterolu. Koenzým Q10 sa vyskytuje v mäse, rybacine, mliečnych výrobkoch a vajíčkach.

Chutné zdroje selénu

Selén zmierňuje zdravotné problémy ľudí, ktorí užívajú väčšie množstvo alkoholu. Pochvaľuje si ho aj štítna žľaza. Používa sa v rámci prevencie infekčných ochorení a rakoviny. Osvedčil sa aj pri potláčaní pocitov únavy a vyčerpanosti. Vo vyššom množstve sa nachádza v morčacom a kuracom mäse. Obsahuje ho aj tuniak, slnečnica, para orechy a vajíčka.

Video
Raper Majself nám ukázal, ako pripravuje lahodné steaky z tuniaka s pikantným dipom a plnenými batatmi

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ