Kto je povinný prispievať na majetok v spoluvlastníctve?

Zuzana Hlavačková, Pravda | 25.05.2021 08:00
ruky, peniaze, euro, bankovky, platba Foto:
Pri investovaní do nehnuteľnosti v spoluvlastníctve si treba dávať pozor aj vtedy, ak spoluvlastníci nevlastnia rovnaký podiel.
Užívanie a hospodárenie s nehnuteľnosťou či inými vecami v spoluvlastníctve býva komplikované. Problémy môže narobiť napríklad aj potrebná a nevyhnutná investícia do opravy.

Jednoduché nemusí byť totiž zdokladovanie použitých finančných prostriedkov, pretože môžu chýbať bločky alebo ľudia pracovali na nehnuteľnosti svojpomocne. Pred rekonštrukciou alebo inou investíciou do nehnuteľnosti v spoluvlastníctve sa preto odporúča zabezpečiť si súhlas väčšiny spoluvlastníkov.

Pomôcť môže aj fotodokumentácia stavu nehnuteľnosti pred rekonštrukciou, prípadne znalecký posudok. Odkladať si treba doklady o nákladoch. Pri prípadnom vysporiadavaní spoluvlastníctva alebo pri žiadosti niektorého spoluvlastníka o peniaze navyše je možné zistiť, aká bola reálna hodnota investície.

Pri investovaní do nehnuteľnosti v spoluvlastníctve si treba dávať pozor aj vtedy, ak spoluvlastníci nevlastnia rovnaký podiel. Ak mal menšinový spoluvlastník možnosť vyjadriť sa k investícii, nesúhlasil s ňou, ale bol prehlasovaný, je zaviazaný hradiť náklady bez ohľadu na to, či ide o nevyhnutné opravy, alebo nie. Menšinový spoluvlastník má možnosť obrátiť sa na súd, aby ten rozhodol o zmene veci, pri ktorej bol prehlasovaný. Ak mu však nebola daná možnosť vyjadriť sa k zmene veci, teda napríklad k rekonštrukcii, investujúci spoluvlastník má nárok len na vydanie bezdôvodného obohatenia zo strany menšinového spoluvlastníka.

kolegovia, skupina, spolupráca Čítajte viac Potrebujete rozdeliť majetok v spoluvlastníctve?

Problematické býva aj užívanie nehnuteľnosti, v ktorej zostane po smrti jedného z rodičov spolu s ovdoveným rodičom jedno dieťa, ale vlastnícky podiel v ňom majú aj ďalšie deti. Dieťa, ktoré v dome nebýva, časom neraz žiada hradenie odplaty za užívanie jeho časti domu. Ale deje sa aj to, že spoluvlastníci, ktorí v dome bývajú, žiadajú nebývajúceho spoluvlastníka o podieľanie sa na hradení časti nákladov na prevádzku domu. Ako najvhodnejšie riešenie sa v takýchto prípadoch javí vysporiadanie spoluvlastníctva, a to tak, aby sa vlastníkmi stali osoby v dome bývajúce a spoluvlastníka, ktorý v dome nebýva, by vyplatili.

Pomôcť môže aj vecné bremeno napríklad v prospech ovdoveného rodiča, spočívajúce v bezodplatnom užívaní nehnuteľnosti touto osobou. Toto právo zabezpečuje možnosť užívania nehnuteľnosti a zaniká dohodou, smrťou danej osoby, trvalými zmenami na veci, ktoré znemožňujú užívanie veci, alebo na základe rozhodnutia súdu v prípade, ak vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, pričom je ale potrebné poskytnúť primeranú náhradu oprávnenému.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ