Na plytvanie nemáme čas. Ako šetriť vodou a elektrinou?

Jozefína Kaššová, Pravda | 15.10.2021 08:00
dlaň, životné prostredie, ekológia, veterná... Foto:
Stručne a jasne platí, že alfou a omegou dneška je šetrenie, či už zdrojov energie, surovín a celkovo životného prostredia.
Ceny energií rastú. Nikoho to neprekvapí ani nepoteší. Zvlášť dnes, v časoch koronovej krízy. Ako môžete stlmiť dopad vyšších cien a klimatickej zmeny?

Odborníci však už dávno pred ňou upozorňovali, že zásoby energií nie sú nekonečné. Doktor František Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov Slovenskej akadémie vied poukázal veľmi presne na to, čo nás čaká. "Zhruba pred dvesto rokmi objavili ľudia pod zemou ‚energetickú špajzu‘. Začali ju s chuťou vyjedať, pričom radikálne stučneli, približne z jednej miliardy na dnešných sedem. V domnienke, že zásob vhodnej energie je dosť, zleniveli v hľadaní alternatív a venovali sa viac vlastnému komfortu.

Špajza sa však postupne vyprázdňuje a následky nášho prejedania zanechávajú v okolí také silné stopy, že ak sa zavčasu nespamätáme a znova nezačneme usilovne pracovať, radikálnemu ‚chudnutiu‘ sa nevyhneme. A možno je aj neskoro. Naše správanie treba preto okamžite prehodnotiť, pričom technický pokrok ešte vždy poskytuje dobré predpoklady na to, aby sme za uspokojivé pohodlie nemuseli v budúcnosti zaplatiť privysokú cenu," zaznelo z jeho úst na prednáške.

Ruka v ruke so zdrojmi energií, ich využívaním a (ne)šetrením nimi, sa do popredia dostala aj ekológia. Ich logické prepojenie je čoraz naliehavejšou témou, ktorá sa dotýka každého. Svetová banka napríklad uviedla, že klimatické zmeny môžu o necelých tridsať rokov spôsobiť vnútorné vysídlenie vyše 200 miliónov ľudí. Ak sa ľudstvo nespamätá a nezačne znižovať množstvo emisií, čaká nás vytvorenie nových ohnísk migrácie, budeme bojovať s nedostatkom vody, zníži sa produkcia plodín a pocítime aj ďalšie nepriaznivé dopady.

rodina, dom, solárne panely, dom budúcnosti Čítajte viac Koľko míňajú domácnosti na elektrinu, plyn a teplo? Za rastúce ceny energií si ešte priplatia

Stručne a jasne platí, že alfou a omegou dneška je šetrenie, či už zdrojov energie, surovín a celkovo životného prostredia. Začať môže každý doma, rozumným hospodárením s vodou, so spotrebou elektriny, plynu, alebo trebárs v obchode, keď sa pri nákupe zaobídeme bez igelitových vreciek. Ďalšou možnosťou je zapojiť sa do zálohovania PET fliaš a plechoviek od začiatku budúceho roka. Alebo dôkladne dbať na triedenie odpadu v domácnosti. Na plytvanie už nemáme čas.

Odborníci sa zhodujú, že musíme prehodnotiť súčasné spôsoby výroby i spotreby a odpady premeniť na ďalej využívané produkty. Nezaobíde sa to, samozrejme, bez veľkých zmien – nových technológií, služieb, postupov. Povedané inak, ak sa na takéto zmeny neodhodláme, nebudeme sa vedieť vyrovnať s negatívnymi dopadmi zmenenej klímy.

4 x menej vody

Spotreba vody v domácnosti závisí od počtu jej členov a spôsobov využívania. Spotrebu môžete znížiť aj bez veľkých investícií. Ako na to?

1. Radšej sprcha

  • využívajte viac sprchovanie ako kúpanie. Pri sprchovaní miniete o polovicu menej vody.

2. Zuby bez prúdu

  • chrup si čistite s pohárom naplneným vodou, umývaním pod tečúcim prúdom vodou výdatne plytváte.

3. Pákové batérie s perlátorom

  • vymeňte staré batérie, perlátor je zariadenie, ktoré si môžete dokúpiť zvlášť, alebo si vybrať batériu, v ktorej je priamo zabudovaný. Mieša vodu vo vzduchom a zároveň nemení silu prúdu. S perlátorom pretečie cez kohútik až o 50 % menej vody.

4. Úsporné sprchovacie hlavice a dvojpolohový WC systém

  • princíp sprchových hlavíc je založený na obmedzení prietoku vody pomocou turbínovej technológie, úsporná sprcha zníži spotrebu pri každodennom sprchovaní v priemere až o 70 % oproti klasickej sprchovej hlavici.
  • staršie typy WC splachujú až 10 litrov vody, usporíte s duálnym splachovačom, ktorý má dve veľkosti spláchnutia, spotreba pri menšom tlačidle na malé spláchnutie je cca 3 litre, pri väčšom cca 6 litrov vody.
Virus Outbreak Bolivia Čítajte viac Koronavírus nepribrzdil zmenu klímy, ľudstvo opäť plytvá
Voda v domácnosti
Činnosť Priemerná denná spotreba vody v litroch
Osobná hygiena – sprcha, kúpanie 45
Splachovanie WC 25
Pranie a upratovanie 15
Varenie a kuchyňa 9
Umývanie rúk 4
Pitie 2
Spolu 100

V lete zvyšuje spotrebu vody aj polievanie záhrady či napúšťanie bazéna, mnohé domácnosti ju míňajú i na umývanie auta.

Zdroj: Geotherm voda

7× menej elektriny

Zvýšenie cien energií nás neminie, nájdite spôsoby, ako môžete v domácnosti ušetriť. Začnite zmenou niekoľkých návykov.

1. Vypínajte všetky svetlá
Keď odídete z miestnosti, vypnite svetlo a veďte k tomu aj deti. Ak sledujete televíziu a nerobíte nič iné, nemusíte mať zbytočne vysvietený celý dom.

2. Investujte do LED žiaroviek
Zvážte výmenu neefektívnych žiaroviek za modernejšie, úspornejšie a ekologickejšie LED žiarovky. S ekologickou náhradou klasických žiaroviek ročne ušetríte desiatky eur. Životnosť LED žiaroviek sa udáva od 25– do 100-tisíc hodín a dokážu usporiť až 90 % celkovej elektrickej energie.

3. Odpojte spotrebiče a elektroniku
Domáce spotrebiče a elektronika používajú energiu aj vtedy, keď sú vypnuté. Jednoduchým tipom, ktorý vám pomôže znížiť účty, je elektroniku, ak ju nepoužívate, odpojiť. Vrátane televízorov, notebookov a nabíjačiek telefónov.

4. Zbavte sa starej mrazničky
Máte v pivnici starú mrazničku pre prípad, že sa niekedy môže hodiť? Ak zíva prázdnotou, narobí viac škody ako úžitku. Zapojený prázdny mraziaci box spotrebuje okolo 103 kWh za mesiac. Odpojte ho, ušetríte energiu i peniaze.

5. Zatvárajte chladničku
Ľudia trávia v priemere asi desať hodín ročne tým, že postávajú pri otvorenej chladničke a premýšľajú, čo z nej vybrať a čo nie. Možno sa to nezdá, ale aj takto plytváte energiou, postávaním pri otvorených dverách "zožerie“ chladnička zbytočne 7 % celkovej spotreby energie.

6. Používajte snímače pohybu
Vonkajšie svetlá nechávate svietiť väčšinu času pre bezpečnosť, ale aj pre ľahšiu navigáciu. Snímač pohybu automaticky zistí, kedy sa pohybujete okolo domu, a zapne svetlo len vtedy, keď ho v skutočnosti potrebujete.

7. Vypínajte rúru pred dovarením
Predtým, ako je jedlo takmer hotové, vypnite rúru alebo odstavte hrniec z plameňa a nechajte pôsobiť zostatkové teplo. Varte len s pokrievkami na hrncoch, zabraňujú únikom tepla a jedlo sa rýchlejšie uvarí.

Zdroj: Stredoslovenská energetika (SSE)
lieky - tableta - choroba Čítajte aj Triedite odpad správne? Kam hádžete prázdne blistre od liekov?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ