SZČO platia vyššie odvody, ušetria na daniach

Zuzana Hlavačková, Pravda | 11.01.2022 08:00
žena, práca, papier, sústredenie, čítanie Foto:
Ilustračné foto.
Zamestnanci a SZČO sa môžu tešiť na mierne vyššie čisté príjmy. Dôvodom je každoročný nárast nezdaniteľnej časti základu dane.

Živnostníci zaplatia za január minimálne odvody do Sociálnej poisťovne vo výške 187,78 eura a 79,31 eura do zdravotnej poisťovne. Odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne vytiahnu živnostníkom a SZČO z peňaženiek v tomto roku minimálne 267,09 eura. Zmenil sa totiž vymeriavací základ, od ktorého sa odvíja výška odvodov. Pre živnostníkov, ostatné SZČO a dobrovoľne poistené osoby (DPO) sa minimálny a maximálny vymeriavací základ na sociálne poistenie zvýšil na 566,50 eura, a maximálny vymeriavací základ sa zvýšil na 7 931 eur. Minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO tak bude od 1. januára 187,78 eura. Pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, bude vo výške 199,11 eura. Informáciu o novej výške poistného dostanú SZČO v priebehu tohto mesiaca zo Sociálnej poisťovne listom alebo do e-schránky, ak ju majú aktivovanú. Poistné v novej výške za január potom prvý raz zaplatia do 8. februára 2022.

SZČO platia odvody do zdravotnej poisťovne takisto podľa vymeriavacieho základu. Ak vypočítaný mesačný vymeriavací základ SZČO je v tomto roku rovný alebo nižší ako minimálny vymeriavací základ 566,50 eura, bude SZČO musieť platiť minimálne mesačné odvody do zdravotnej poisťovne vo výške 79,31 eura ( 39,65 eura osoby so zdravotným postihnutím). Ak má vyšší ako minimálny vymeriavací základ, bude musieť platiť mesačné odvody z vypočítaného vymeriavacieho základu.

muž, živnostník, odvody, nuda Čítajte viac Živnostníci na odvodoch zaplatia viac. Minimálne o sedem eur mesačne

Vyššie príjmy

Zamestnanci a SZČO sa ale môžu tešiť na mierne vyššie čisté príjmy. Dôvodom je každoročný nárast nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá tvorí 21-násobok aktuálnej sumy životného minima. Kým v roku 2021 sa pracujúcim nezdaňovala suma 4 511,43 eura ročne, v roku 2022 ide o sumu 4 579,26 eura ročne. Suma, o ktorú si môžu pracujúci znížiť základ dane, tak stúpla približne o 68 eur ročne. Zamestnancom sa tak prvýkrát v januárovej výplate, ktorú dostanú vo februári, nezdaní 381,61 eura. Pri decembrovej výplate, ktorú dostanú v januári, ide o sumu 375,96 eura. Pri 19-percentnej sadzbe dane z príjmov tak zamestnancovi stúpne mesačný čistý príjem o 1,07 eura. Ročne tak zamestnanec na dani z príjmov ušetrí 12,89 eura.

Minimálna mzda

Od januára zamestnanci s minimálnou mzdou v prvom stupni náročnosti práce zarábajú 646 eur, čo predstavuje v čistom 525,65 eura. V čistom si teda polepšia oproti minulému roku o 17,21 eura. Platí ale, že zmena minimálnej mzdy nemá vplyv na výšku príplatkov a ich suma sa oproti minulému roku nemení. Výnimkou je príplatok za neaktívnu pracovnú pohotovosť na pracovisku, ktorý je vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu, teda najmenej 3,713 eura za hodinu. Zamestnanec bude mať za prácu v sobotu v roku 2022 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu, za prácu v nedeľu najmenej v sume 3,58 eura za hodinu. Čo sa týka výšky príplatkov za sviatky, tak mzdové zvýhodnenie za takúto prácu sa neviaže na minimálnu hodinovú mzdu, ale na priemerný zárobok zamestnanca pracujúceho na základe trvalého pracovného pomeru.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ