Kúpele? Máte viac možností

dh, Pravda | 16.04.2022 09:00
kúpele, dôchodcovia, bazén, lopta Foto:
Ilustračné foto.
Ako je hradená kúpeľná starostlivosť cez poisťovňu a za akých podmienok možno využiť 50-eurovú dotáciu od štátu?

1. Kúpeľný pobyt cez zdravotné poisťovne

Kúpeľnému pobytu musí predchádzať ambulantná zdravotná starostlivosť alebo hospitalizácia. V zdravotnej dokumentácii pacienta musia byť záznamy o uvedenej poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Nie je možné predpísať kúpele pri prvých príznakoch ochorenia, ako prvú zdravotnú starostlivosť.

Ako je hradená kúpeľná starostlivosť?

Zdravotné poisťovne môžu hradiť kúpeľnú starostlivosť v celom rozsahu alebo čiastočne. V prípade indikácií zaradených v kategórii „A“ má pacient hradené všetky lekárske úkony, procedúry, ubytovanie aj stravu. V prípade indikácií zaradených v kategórii „B“ má pacient hradené všetky lekárske úkony a procedúry, ubytovanie a stravu si hradí sám. Pacient si spolu s kúpeľnou liečbou dohovorí i kvalitu ubytovania a stravovania, ktorú vyžaduje alebo ktorú mu môže kúpeľné zariadenie poskytnúť. Za ubytovanie a stravu počas kúpeľnej liečby, pri ochoreniach označených ako skupina B v indikačnom zozname, platí pacient päť eur za deň v I. a IV. štvrťroku a 7,30 v II. a III. štvrťroku ak je ubytovanie v štandardnej izbe – čo znamená len veľmi jednoduché vybavenie v 2-lôžkovej izbe so spoločným sociálnym zariadením. Kúpeľný podnik oznámi poistencovi ceny za jeden deň pobytu a špecifikuje kvalitu ubytovania, prípadne ďalšie poplatky. Pri kúpeľnej liečbe ochorení zaradených v indikačnom zozname v skupine A, platí pacient poplatok 1,70 eura denne (prvý a posledný deň sa počíta ako jeden deň). Oslobodení od tohto poplatku sú nositelia najmenej striebornej Janského plakety, oslobodené sú deti do 3 rokov a ich sprievodca a ľudia v hmotnej núdzi (potrebné je potvrdenie príslušného sociálneho úradu).

Kto liečbu vypisuje a navrhuje?

Primárne vypisuje poukaz na kúpeľnú starostlivosť lekár špecialista, ale podľa platnej právnej úpravy môže poukaz vypísať aj všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu. To platí pre všetky indikácie. V indikačnom zozname je uvedený pri každej diagnóze príslušný lekár špecialista. Lekár špecialista môže vypísať návrh aj bez všeobecného lekára. Lekári špecialisti vypisujú návrhy na kúpeľnú liečbu pacientom, ktorých majú v dispenzárnej starostlivosti, pretože odborne manažujú poskytovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť.

Bez akých vyšetrení sa nezaobídete?

Veľmi dôležitou podmienkou pre schválenie návrhu na kúpeľnú liečbu revíznym lekárom zdravotnej poisťovne je podmienka, že všetky zákonom predpísané klinické a laboratórne vyšetrenia nesmú byť staršie ako tri mesiace. Treba ich povinne uviesť v návrhu na kúpeľnú liečbu s dátumom ich uskutočnenia. Pacienti vo veku nad 70 rokov musia mať navyše v návrhu na liečbu uvedené aj výsledky interného vyšetrenia.

Poplatky, s ktorými musíte počítať…

Podľa zákona č. 582/2004 o miestnych poplatkoch kúpeľné zariadenia vyberajú od ubytovaných hostí pre príslušné obce daň z ubytovania. Jeho výšku stanovujú obce všeobecným záväzným nariadením. Spravidla je jeho výška približne jedno euro za deň pobytu ubytovaného hosťa. Obce majú možnosť (nie povinnosť) oslobodiť od vyberania dane z ubytovania niektoré osoby.

2. Týždenný pobyt s 50-eurovou dotáciou od štátu

Pobyty so štátnou účelovou dotáciou už tradične organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. „Dotácie na rekreačné a rekondičné pobyty sú určené na udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života v seniorskom veku. Pobytu s dotáciou sa môže zúčastniť občan SR, poberateľ starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje. Túto skutočnosť účastníci musia potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt. Na dotáciu nemá nárok ani penzista pracujúci na dohodu,“ priblížila podmienky získania „dotovaného“ pobytu Valéria Pokorná, ktorá je poverená vedením Jednoty dôchodcov na Slovensku. „Seniori narodení v roku 1959 a skôr sa musia preukázať Rozhodnutím Sociálnej poisťovne o pridelení dôchodku.“ Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie ak nemá dotačný poukaz. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku. „Pobyty poskytuje 16 kúpeľných zariadení. Rekondično-liečebný pobyt je možné čerpať raz ročne a iba u jedného poskytovateľa,“ konštatovala Pokorná. Upozornila, že na dotovaný pobyt penzista nemá právny nárok.

3. Pracujúci penzista môže využiť príspevok na rekreáciu aj na kúpeľnú liečbu

Ak penzista pracuje vo firme, ktorá má viac ako 49 zamestnancov, má nárok na príspevok na rekreáciu ak jeho pracovný pomer trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov. Zamestnávateľ mu preplatí 55 % oprávnených výdavkov, najviac však 275 eur za kalendárny rok.

Oprávnenými výdavkami na rekreáciu sú preukázané výdavky zamestnanca na:

  • príspevok na rekreáciu je možné využiť aj na kúpeľnú liečbu v skupine B alebo ak do zariadenia ide zamestnanec ako samoplatca.
  • služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním najmenej na dve prenocovania na Slovensku,
  • pobytový balík obsahujúci ubytovanie najmenej na dve prenocovania a stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou na Slovensku,
  • ubytovanie najmenej na dve prenocovania, ktorého súčasťou môžu byť stravovacie služby,
  • organizované viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia počas školských prázdnin pre dieťa navštevujúce základnú alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia,

Kúpeľný pobyt a náklady na rekreáciu

  • Zamestnanec absolvoval kúpeľný pobyt, pričom prvých 10 dní kúpeľného pobytu bol práceneschopný a ďalších 11 dní čerpal dovolenku. Možno príspevok na rekreáciu počítať z celkových nákladov na kúpeľný pobyt alebo len pomernou časťou nákladov pripadajúcich na obdobie absolvovania dovolenky?
  • Ak je zamestnanec na liečení nariadenom napr. zdravotnou poisťovňou, je viazaný dodržiavať liečebný režim stanovený ošetrujúcim lekárom, nejde o rekreáciu a preto nie je možné využiť príspevok na rekreáciu. V prípade nariadeného liečenia má zamestnanec nárok uplatniť si nezdaniteľnú časť na kúpeľnú liečbu za úhradu, ktorú platil a súvisí s kúpeľnou starostlivosťou. Len v prípade, ak zamestnanec využíva služby kúpeľov s odporúčanými procedúrami lekára v rámci svojej dovolenky, teda ak mu nebola kúpeľná starostlivosť nariadená lekárom, alebo nebola schválená zdravotnou poisťovňou, vzniká mu nárok na príspevok na rekreáciu.

Zdroj: Finančná správa

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ