Ste mladý, kreatívny a chcete byť na voľnej nohe? Pracujte ako freelancer

jk, Pravda | 09.06.2022 10:00
freelancer, práca na voľnej nohe, laptop,... Foto:
Ilustračné foto.
Byť na voľnej nohe, nemať šéfa, sám si určovať pracovný čas aj výšku zárobku je lákavé. Ako freelancer pracuje čoraz viac mladých, kreatívnych ľudí. Nový typ práce má aj svoje riziká.

Špecialisti na rôzne oblasti, ktorých potrebujú firmy iba na obmedzený čas, pracujú obvykle na voľnej nohe, teda ako freelanceri. Fungujú takto napríklad dizajnéri, fotografi, grafici, tlmočníci, architekti, blogeri, špecialisti na IT alebo marketing. Spolupráca je výhodná pre obe strany, firma šetrí mzdové náklady, ale má na potrebný čas odborníka. Freelancer si zasa sám určuje, koľko chce mať klientov, za akú odmenu, koľko času chce venovať práci a kde ju bude robiť. Zároveň však nesie na svojich pleciach aj riziká spojené s duševným vlastníctvom, dátami a osobnými údajmi svojich klientov. Ak o ne príde, stratí ich, vymaže alebo mu ich ukradnú, dostáva sa do problémov, ktoré môžu mať aj súdnu dohru.

Video
Ide o právo: Môže vám firma krátiť plat? Čo sa vás nesmú pýtať na pracovnom pohovore? O pracovných zmluvách s Janou Alušíkovou z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 1. 4. 2022.

Technológie ako Achillova päta

Drvivá väčšina freelancerov využíva pri svojej práci digitálne technológie. Prácu uľahčujú, ale môžu byť aj Achillovou pätou, zraniteľným miestom, pre ktoré môžu prísť o peniaze i o dobré meno. Dáta a citlivé údaje o klientoch a niekedy aj o ich zákazníkoch mávajú freelanceri v notebooku, v počítači, v mobile, na cloude, čiže v digitálnom priestore, ktorý je ohrozený kybernetickými útokmi. Zlou správou je, že stopercentná ochrana dát a údajov tretích strán neexistuje. Dobrou zasa je, že pri dodržiavaní istých pravidiel sa riziko dá minimalizovať a prípadné škody kryje poistenie.

Odborník na IT bezpečnosť Ondrej Macko z Touchit odporúča pravidelne aktualizovať softvér, mať nainštalovaný spoľahlivý antivírusový program, neotvárať podozrivé maily, nesťahovať neznáme aplikácie, najmä ak sú zadarmo a v prostredí internetu sa správať zodpovedne. "Rizikom je využívať na prácu bezplatnú verejnú wifi. Vtedy totiž nikdy neviete, kde dáta, ktoré sú vo vašom zariadení, končia, respektíve, kto môže dátovú komunikáciu takzvane odpočúvať. Ak je pripojenie na internet sprostredkované prostredníctvom mobilného operátora, máte istotu, že dáta sú chránené,“ vysvetľuje O. Macko.

Omyly aj krádež

O dáta, ktoré patria niekomu inému, môže freelancer prísť aj inak, napríklad ak omylom vymaže klientove fotografie, môže sa aj stať, že mu niekto digitálne zariadenie ukradne. "Freelanceri by mali mať uzavretú poistnú zmluvu, z ktorej sa budú škody kryť. Dá sa uzavrieť tzv. poistenie ochrany dát ako pripoistenie k všeobecnej zodpovednosti. Poistenie ochrany dát sa vzťahuje najmä na zodpovednosť poisteného za majetkovú ujmu a povinnosť nahradiť nemajetkovú ujmu, ktorá vznikne tretej strane v dôsledku straty dát alebo osobných údajov tretích osôb,“ hovorí Tomáš Rehuš, špecialista na zodpovednostné poistenie z Premium Insurance Company.

Únikom dát sa nepríjemnosti nekončia, práve naopak. Všetko je potrebné zanalyzovať, dokázať, o vzniknutom stave informovať klienta, rôzne inštitúcie, regulátora, to všetko si vyžaduje veľa času, znalostí i nákladov. "Poistenie ochrany dát kryje aj náklady na externých odborníkov v prípade hrozby alebo podozrenia, že došlo k úniku dát alebo osobných údajov, náklady na oznámenie úniku osobných údajov dotknutým osobám, klientovi či regulátorovi, ďalej náklady na konzultantov, ktorí stanovia výšku a rozsah ujmy, a aj náklady na pokutu, ktorú môže freelancerovi udeliť regulátor,“ dodáva T. Rehuš.

Ochrana sa vyplatí

Ideálne je, aby k takejto situácii nikdy nedošlo. "Digitálne zariadenie si chráňte silným heslom, dáta a informácie uchovávajte aj na troch rozličných miestach, napríklad SD karte, pevnom disku v počítači a vo verejnom zabezpečenom cloude. Údaje je dobré ukladať na pevný disk počítača v zašifrovanej podobe. Taktiež je možné dosiahnuť, aby sa dáta z ukradnutého či strateného počítača vymazali na diaľku. Ak máte potrebné softvérové nastavenie počítača, stane sa tak automaticky pri prvom kontakte počítača s internetom, bez možnosti obnovenia dát,“ hovorí O. Macko.

Expert na poistenie odporúča: "Majte s klientom vždy uzavretú zmluvu, ktorá dokazuje váš vzťah a spoluprácu, či už vo forme dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, alebo aspoň vo forme objednávky s popisom požadovanej služby a následnej faktúry. Z pohľadu poistenia je poskytnutie poistného plnenia naviazané na preukázanie zodpovednosti za vzniknutú škodu a, samozrejme, na predpoklad, že poistenie sa v rámci rozsahu krytia na takúto škodu vzťahuje.“

Riziká freelancera

  • má neaktuálny hardvér a softvér, pri nedostatočnej ochrane dát môžu uniknúť osobné údaje, dôverné informácie tretích osôb
  • strata alebo krádež počítačového vybavenia s citlivými údajmi, napríklad mobilného telefónu, notebooku, tabletu, počítača
  • útoky hackerov – databázy, osobné údaje, ale aj iné informácie môžu mať pre nich veľkú hodnotu
  • pracuje bez poistenia rizík

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ