Kedy do penzie: Koľko rokov sa započíta do odpracovaných? Otázky a odpovede

dh, Pravda | 02.08.2022 06:00
dôchodok, penzia, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
Za akých okolností by som sa mohol uchádzať o predčasný dôchodok? Koľko rokov sa mi započíta ako odpracovaných na výpočet dôchodku, keď som na invalidnom dôchodku? Prinášame otázky a odpovede.

V auguste dosiahnem 61 rokov, manželka zomrela ako invalidná dôchodkyňa. Mám nárok na započítanie 4 detí na skorší odchod do dôchodku?

Muž má nárok na zohľadnenie výchovy dieťaťa len vtedy, ak ju nie je možné zohľadniť žene. Ak žena zomrela pred dosiahnutím dôchodkového veku a výchova detí jej nebola zohľadnená, z dôvodu smrti ženy je možné výchovu dieťaťa na určenie dôchodkového veku zohľadniť mužovi.

Tento rok v septembri budem mať 60 rokov. Za akých okolností by som sa mohol uchádzať o predčasný dôchodok a mám odpracovaných viac ako 40 rokov?

Poistenec narodený v roku 1962 dosiahne dôchodkový vek dovŕšením veku 63 rokov a 4 mesiace. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá rieši dôchodok za 40 odpracovaných rokov, ešte nebola schválená a nebola uverejnená v Zbierke zákonov SR, preto sa k tejto časti otázky nemôžeme vyjadriť.

Kedy môžem ísť do predčasného dôchodku a kedy do normálneho? Dá sa spätne doplatiť sociálne poistenie a ak áno, aká suma? Som narodená 26. júla 1963.

Podľa súčasne platných právnych predpisov poistenka, ktorá nevychovala žiadne dieťa a je narodená v roku 1963, dosiahne dôchodkový vek dovŕšením veku 63 rokov a 6 mesiacov, teda 26. januára 2027. Nárok na starobný dôchodok vzniká dovŕšením dôchodkového veku. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. V prípade, že máte na mysli doplatenie poistného na dôchodkové poistenie, súčasná právna úprava to umožňuje. Bližšie informácie o období a sume doplatenia vám poskytnú v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska.

V januári mi bol priznaný starobný dôchodok v sume 107 eur, zdá sa mi to málo. Sociálna poisťovňa mi započítala 26 rokov aj tri deti.

Suma dôchodku sa vypočíta tak, že sa vynásobí obdobie dôchodkového poistenia priemerným osobným mzdovým bodom a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Obdobie dôchodkového poistenia sa hodnotí po skončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku. Poistenci, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení väčšiu časť svojho produktívneho obdobia, v súčasnosti získavajú viac ako 40 rokov poistenia. Zárobky sa hodnotia spravidla od roku 1984 do posledného roka pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie poistenec, resp. zamestnávateľ za poistenca platí poistné a z čím vyšších vymeriavacích základov, tým je suma dôchodku vyššia.

Mám odpracovaných 35 rokov a 10 rokov som už na invalidnom dôchodku. Do dôchodku idem v tomto roku. Koľko rokov sa mi započíta ako odpracovaných na výpočet dôchodku – len tých 35 alebo celých 45 rokov?

Obdobím dôchodkového poistenia pre výpočet sumy starobného dôchodku je obdobie povinného a dobrovoľného dôchodkového poistenia získané po skončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku. Obdobie poberania invalidného dôchodku je tiež obdobím dôchodkového poistenia. Ak dovŕšením dôchodkového veku požiadate o starobný dôchodok, suma starobného dôchodku sa nesmie určiť z nižšieho priemerného osobného mzdového bodu, než z ktorého bola určená suma invalidného dôchodku. Ak poberateľ invalidného dôchodku dovŕšením dôchodkového veku požiada o starobný dôchodok, Sociálna poisťovňa vypočíta sumu starobného dôchodku, porovná ju so sumou vyplácaného invalidného dôchodku a dôchodcovi vypláca ten dôchodok, ktorého suma je vyššia. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov sa vypláca ten dôchodok, ktorý si dôchodca sám zvolí. Na dôchodok, ktorý sa nevypláca, nárok zaniká.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ