Rodičovský bonus: Musím oň požiadať? Čo robiť v prípade, ak dieťa nechce prispieť? Otázky a odpovede

dh, Pravda | 05.08.2022 06:00
senior, dôchodca, úsmev, Foto:
Ilustračné foto.
Musím o rodičovský bonus niekde požiadať? Som dieťa a nechcem, aby z mojich odvodov šiel rodičovský bonus rodičom. Čo musím urobiť? Vychovali ma starí rodičia, môžem prispievať aj im? Otázky a odpovede v súvislosti s rodičovským bonusom.

Kto môže venovať rodičovský bonus svojim rodičom na dôchodku?

Rodičovský bonus bude vyplácať Sociálna poisťovňa rodičom detí, ktoré pracujú a zo mzdy platia odvody do Sociálnej poisťovne plus rodičom ľudí, za ktorých platí poistné na dôchodkové poistenie štát. Dostanú ho aj rodičia dobrovoľne dôchodkovo poistených osôb.

Musím o rodičovský bonus niekde požiadať?

Nie. Rodičovský bonus bude seniorom priznaný automaticky. Dieťa ale bude mať možnosť požiadať o zrušenie jeho vyplácania.

Prečo je súčasná výška dôchodkov nespravodlivá?

Matka, ktorá ostáva s dieťaťom na materskej a ďalej sa venuje jeho výchove zarába výrazne menej a dôchodok sa jej vypočíta z nižšieho príjmu. V dôsledku toho majú rodičia, ktorí vychovávajú deti, oveľa nižší dôchodok ako bezdetní. Napriek tomu práve pracujúce deti sú tie, ktoré platia dôchodky všetkých.

2023, 2022 Čítajte aj Penzie 2023: Ako sa vám zvýši dôchodok? Zistíte to jednoducho, vďaka našej kalkulačke!

O koľko sa zvýši dôchodok ľuďom s rodičovským bonusom?

Vďaka rodičovskému bonusu budú mať matky alebo otcovia na starobnom dôchodku vyšší dôchodok minimálne o desiatky až stovky eur ročne. Výška rodičovského bonusu závisí od toho, koľko peňazí odvádza pracujúce dieťa rodiča do Sociálnej poisťovne.

Zvýši štát pracujúcim odvody do Sociálnej poisťovne kvôli rodičovskému bonusu?

Nie. Odvody pracujúcich detí sa zavedením rodičovského bonusu nezvýšia.

Zníži sa dôchodok pracujúcim deťom, ak budú ich rodičia dostávať rodičovský bonus?

Nie. Výška dôchodku pracujúcich detí sa nezníži, ak ich rodičia budú dostávať rodičovský bonus.

Z čoho má byť bonus financovaný?

Štát bude financovať rodičovský bonus z odvodov, ktoré platia pracujúci do Sociálnej poisťovne. Štát tak dôchodcom vráti viac peňazí z balíka odvodov, ktoré ich deti platia zo mzdy.

Som dieťa a nechcem, aby z mojich odvodov šiel rodičovský bonus rodičom. Čo musím urobiť?

Stačí, ak do októbra 2022 vyplníte včas zverejnený formulár a oznámite Sociálnej poisťovni, že nechcete, aby zvýšila dôchodok vašim rodičom vo forme rodičovského bonusu. Pre ďalšie roky je potrebné podať žiadosť kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca októbra.( Pozn. formulár zatiaľ nie je zverejnený, o jeho zverejnení bude Sociálna poisťovňa informovať.)

Môžem prispievať iba jednému rodičovi?

Každé dieťa si bude môcť určiť, komu bude Sociálna poisťovňa vyplácať rodičovský bonus. Stačí, ak do októbra 2022 oznámite Sociálnej poisťovni, že nechcete, aby zvýšila dôchodok jednému z vašich rodičov. Pre ďalšie roky je potrebné podať žiadosť kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca októbra.

Ak sa rozhodnem po istom čase rodičom neprispievať/pris­pievať, kedy tak môžem urobiť?

O zrušenie/priz­nanie rodičovského bonusu môžete požiadať kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca októbra.

Vychovali ma starí rodičia, môžem prispievať aj im?

Rodičovský bonus je automaticky určený priamo rodičom, nie starým rodičom. V tejto konkrétnej situácii preto odporúčame využiť možnosť určiť, komu bude rodičovský bonus vyplácaný. Stačí, ak do októbra oznámite Sociálnej poisťovni, že chcete, aby rodičovský bonus vyplácala starým rodičom, ale len v prípade, že im bolo dieťa zverené súdom.

Môžem prispievať rodičom aj pestúnom?

Áno, každé pracujúce dieťa (poistenci štátu + dobrovoľne dôchodkovo poistené osoby) bude môcť rozdeliť rodičovský bonus podľa vlastného uváženia. V tomto prípade by sa rodičovský bonus rozdelil medzi štyri osoby.

Budú sa zvyšovať dôchodky bez rodičovského bonusu?

Áno. Zvyšovanie všetkých starobných dôchodkov bude pokračovať podľa platného zákona o sociálnom postení.

Nie je rodičovský bonus diskriminujúci voči rodičom, ktorých deti zarábajú menej?

Výška platov je, prirodzene, rozdielna a líši sa nielen od typu zamestnania, ale aj od pozície a z nej vyplývajúcej zodpovednosti, ktorú pracovník má. Aj dnes platí, že výška dôchodku závisí od výšky príjmu. Práve rodičovský bonus má zmierniť priepastný rozdiel medzi matkami, ktoré vychovali deti a v dôsledku toho majú oveľa nižší dôchodok oproti bezdetným ženám, ktoré pracovali bez prestávky na materskú dávku.

Môžu dostať rodičovský bonus aj dôchodcovia po dovŕšení dôchodkového veku s vdoveckým alebo invalidným dôchodkom?

Áno, rodičovský bonus je ďalším z pilierov financovania dôchodkov a nárok naň majú aj tí starobní dôchodcovia, ktorí poberajú invalidný alebo vdovský dôchodok.

Môže pracujúci venovať rodičovský bonus biologickému rodičovi, aj keď je adoptovaný alebo osvojený?

Nie, nemôže. Ak je dieťa adoptované, rodičovský bonus patrí rodičovi, ktorý dieťa osvojil/adoptoval automaticky, bez potreby aby oznamovalo súhlas Sociálnej poisťovni.

Prečo nemôžu poberať rodičovský bonus aj rodičia detí, ktoré pracujú v zahraničí?

Rodičovský bonus bude štát vyplácať z odvodov, ktoré pracujúce deti platia Sociálnej poisťovni. Ak dieťa neplatí odvody do Sociálnej poisťovne, nemá zaplatené odvody, z ktorých by štát mohol vyplatiť rodičovský bonus jeho rodičom.

Čo sa stane, ak prídem o prácu? Predtým som pracoval pre štát a z mojich odvodov zo mzdy vyplácal rodičovský bonus mojim rodičom. Prídu aj oni o rodičovský bonus?

Ak dieťa pracovalo počas kalendárneho roka aspoň jeden deň, rodičovský bonus rodič dostane.

Odkedy sa zvýši dôchodcom penzia o rodičovskom bonuse?

Podľa Ústavy SR bude rodičovský bonus platiť od 1. januára 2023. Prvý rodičovský bonus vyplatí Sociálna poisťovňa dôchodcom už na začiatku roka 2023.