Šetriť netreba bezhlavo. Môžete na tom prerobiť stovky eur

Pravda | 28.10.2022 10:15
žena, šetrenie, sporenie, prasiatko, mince Foto:
Ilustračné foto.
Budúcoročná inflácia pritlačí domácnosti k ešte výraznejšej potrebe šetriť. Všetko má však svoje limity.

Strach z budúcnosti, ako aj nižšia hodnota peňazí nútia ľudí šetriť. Dôsledkom je, že v obchodoch míňajú len na nevyhnutné veci a náklady na život znižujú napríklad aj tým, že si kupujú menej kvalitné potraviny.

Inflácia už presiahla 14 percent a najnegatívnejšia prognóza na budúci rok sa pohybuje medzi 18 až 22 percentami. Jej konečná výška bude odzrkadľovať celkovú ekonomickú situáciu v krajine. Ohlásené zvyšovania cien energií je ďalším faktorom, ktorý sa podpíše na zvyšovaní cien tovarov a služieb. Firmy a ich zamestnanci sú v ohrození.

Drahý život bežných ľudí

Šetrenie sa netýka len firiem. Sú k nemu donútené aj domácnosti. Práve im sa zvyšujú všetky životné náklady, nielen ceny za energie. Predražil sa bežný nákup v potravinách, ceny spotrebných tovarov, služieb, výdaje na bývanie a pohonné hmoty. Navyše, októbrový prieskumu spoločnosti MAXIN'S Group, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1 023 respondentov starších ako 18 rokov ukázal, že takmer dve tretiny opýtaných pracuje u zamestnávateľov, ktorí na túto situáciu nijako nezareagovali. Len 7 percent zamestnávateľov sa snaží pokryť zvýšené životné náklady zamestnancov.

Okrem toho, podľa septembrového prieskumu spoločnosti Edenred až 54,9 percent opýtaných (1 042 respondentov starších ako 18 rokov) priznalo, že musia šetriť na strave a potravinách aj na úkor ich kvality. „Dôsledky šetrenia na kvalitnom jedle sa môžu prejaviť vo forme dominového efektu, a to od zvýšenej chorobnosti a zníženej výkonnosti ľudí až po rastúce náklady zamestnávateľov aj štátu,“ uviedla riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.

Kde už šetriť netreba

Sú oblasti života, ktoré by nemali podliehať šetreniu ani v krízových časoch. Odborníci neodporúčajú hazardovať napríklad s rušením poistenia. „Riziká vzniku poistnej udalosti nepoznajú krízu. Nikdy neviete, čo sa stane a ako negatívne to môže ovplyvniť váš ďalší život,“ hovorí Mojmír Vedej, predseda predstavenstva z poisťovne PREMIUM.

Je pochopiteľné, že v domácnosti sa snažíme opraviť či urobiť si čo najviac vecí vlastnými silami, keďže v rodinnom rozpočte ostane viac peňazí. Prerobiť kúpeľňu, opraviť pretekajúcu toaletu, zrenovovať kuchyňu, nainštalovať klimatizačnú jednotku… Svojpomocné práce sa však nemusia vyplatiť v momente, keď ich robí niekto bez znalostí a praxe. Vtedy môže nastať situácia opačná a namiesto šetrenia má rodina extra výdavky na opravy, nápravy či škody na vlastnom či cudzom majetku.

„Vodovodné škody sú najčastejšie škody, s ktorými sa v domácnosti stretávame,“ potvrdzuje Pavol Ondruška, vedúci odboru likvidácie PREMIUM Poisťovne. „Nepríjemnú a rozsahom veľkú škodu v nehnuteľnosti spôsobuje obyčajné prasknutie prívodu vody do umývadla či WC. Následkom je únik veľkého množstva vody za krátky čas, ktorý spôsobí obrovské škody na vlastnom aj cudzom majetku,“ upozorňuje P. Ondruška.

Predaj nehnuteľnosti v pravý čas

Nie všetky komodity dnes idú s cenami hore. Ekonomické krízy a nedostatok peňazí stláčajú ceny nehnuteľností. Je predpoklad, že klesajúci trend bude pokračovať. „Od roku 2019 ceny nehnuteľností prvý raz klesli. Majitelia sa boja ďalšieho znižovania cien, a preto chcú svoje byty a domy predať čo najskôr. Pomôcť v tom môžu aj ibuyingové spoločnosti,“ radí Mgr. Erik Baťalík, výkonný riaditeľ spoločnosti REINS, First iBuyer in Slovakia.

Ak ste teda vlastníkom nehnuteľnosti, ktorú nevyužívate a príjem z jej predaja by vám mohol vytvoriť potrebnú finančnú rezervu na horšie časy, je práve vhodný čas na výhodný obchod. Pomocou ibuyingu môžete celú transakciu uzavrieť do pár dní a svoje peniaze mať na účte pomerne rýchlo.

Možnosti rozumného šetrenia

Spotreba elektrickej energie – zníženie spotreby môžeme dosiahnuť výmenou klasických žiaroviek za úsporné, zvýšením teploty v chladničke o jeden stupeň, vypnutím elektroniky, ktorú práve nikto nepoužíva, a pod.

Vyhadzovanie potravín/jedla – nákup potravín ukrajuje z rodinných rozpočtov nemalé sumy. Rozumne zostavený nákupný zoznam je základ nakupovania. Zbytočným nákupom sa vyhnete aj tým, že do obchodu nebudete vstupovať s prázdnym žalúdkom. Pri hospodárení s nakúpenými potravinami myslite aj na to, že mraznička ich často zachráni pred uplynutím dátumu spotreby.

Náklady na kúrenie – miestnosti v byte alebo dome zbytočne neprekurujte.

Sprchovanie – obmedzte kúpanie v plne napustenej vani a skráťte aj sprchovanie na minimum.

Eliminovanie možných únikov tepla – až 35 % tepla uniká z objektov cez obvodové múry. Ich zateplením dokážete znížiť spotrebu energie o 30 až 50 %. Pred zimou sa určite oplatí skontrolovať aj priliehavosť a tesnenie okien a exteriérových aj interiérových dvier a prahov.

Kondícia firiem

Firmy pôsobiace v energeticky náročnom priemysle, majú pred sebou neľahkú úlohu. Náklady na ich výrobu sa zvyšujú a je potrebné na to reagovať. Ako? Napríklad rastom cien ich produktov. Pokiaľ firmy nezachytia tento trend, prestanú byť konkurencieschop­nými. „Firmy sú v súčasnosti nútené kresať svoje náklady, aby boli schopné vyrábať, dodávať služby či stavebné práce. Kde je to možné, šetrí sa predovšetkým na energiách, a to prostredníctvom znižovania spotreby,“ vysvetľuje Radovan Maxin z personálnej agentúry MAXIN'S Group.

Firmy, ktoré nestihnú zaviesť prísne opatrenia a škrty v nákladoch, čaká utlmenie, prípadne úplné zastavenie výroby. A to môže vyústiť až do prepúšťania. „Tento proces sa už na Slovensku spustil. Firmy, ktoré majú energeticky náročný výrobný proces, napr. Slovalco, OFZ, Duslo a ďalšie, dnes ukončujú alebo utlmujú výrobu a prepúšťajú zamestnancov. A to najmä z dôvodu energetickej krízy, čiže enormne vysokých nákladov na energie,“ dodáva odborník z personálnej agentúry.