Päť omylov o manažérskom vzdelávaní

Ktoré omyly sa tradujú o manažérskom vzdelávaní? Prinášame vám päť z nich.

05.10.2009 08:31
vzdelávanie, škola, učenie, štúdium Foto:
Ilustračné foto
debata
  1. Nepotrebujem ďalšie vzdelanie. Som tu predsa šéf!

    Na Slovensku je dosť kapitánov priemyslu, ktorí perfektne poznajú svoje podniky. Práve oni by mali vždy mať najnovšie poznatky z oblasti strategického riadenia, riadenia vzťahov so zákazníkmi alebo riadenia zmeny. Stále platí, že ak sa bude vzdelávať šéf, budú ho nasledovať aj jeho podriadení.

  2. Mám už predsa vysokú školu. Čo ešte potrebujem?

    Podľa zahraničných výskumov je potrebné svoje vedomosti znovu oživovať už po piatich rokoch. Vo svete je dnes normálne, že manažéri študujú postgraduálne počas celej svojej kariéry. Knihy, ktoré sú vo svete hitom, sa k nám dostávajú až po niekoľkých rokoch a niektoré zásadné nie sú preložené dodnes. V takomto prípade je štúdium v angličtine nenahraditeľné.

  3. Za vzdelanie zodpovedá podnik, nie ja

    Manažér je profesionál, ktorého si najali vlastníci, aby spravoval ich podnik. Je to predovšetkým jeho vlastná zodpovednosť, aby udržiaval svoje znalosti na špičkovej úrovni, takisto ako napr. právnik alebo daňový poradca. Úlohou podniku je umožniť a podporovať priebežné manažérske vzdelávanie.

  4. Tohto roku som už bol dvakrát na celodennom školení

    Vzdelávanie, ktoré prebieha nárazovo, nemá podľa názorov odborníkov dlhodobý efekt. Môže naštartovať vzdelávací proces, no len systematický prístup a učenie prepojené s praxou sú zárukou toho, že si manažér dobre osvojí nové prístupy a že ich bude aj naozaj uplatňovať.

  5. Urobím si MBA a budem „hviezdou manažmentu“.

    MBA z nikoho neurobí hviezdu. Podľa štatistík pomôže k lepšej mzde a k lepšiemu miestu, ale len priebežné štúdium aj po skončení MBA je to, čo z vás môže urobiť „hviezdu“. Práve to robia najznámejší manažéri na celom svete.

ZDROJ: JAKUB VLK, CERT MGMT, DIP MGMT, MBA, WWW. OMI. SK

debata chyba