O štipendium na zahraničné štúdium môže žiadať viac školákov

O sociálne štipendiá na jednoročné štúdium v zahraničí sa môžu uchádzať stredoškoláci z viacerých ročníkov než doteraz. Dôvodom je slabý záujem žiakov. Vyplynulo to z materiálu ministerstva školstva, ktorý v stredu schválila vláda.

21.10.2009 13:30
peniaze, euro, mince, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Príležitosť stráviť tento školský rok na zahraničnej strednej škole využilo o približne polovicu menej školákov ako vlani. Zatiaľ čo v tomto školskom roku sa v cudzine vzdeláva 170 žiakov, v minulom to bolo 323 stredoškolákov.

Program sociálnych štipendií pre vzdelávanie žiakov z chudobnejších rodín v zahraničí odštartovala vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008. Kabinet vlani vo februári rozhodol, že v rokoch 2008 až 2001 použije na štipendiá vyše 8,9 milióna eur (270 miliónov Sk).

O jazykové štipendiá na budúci školský rok mohli v prvých dvoch ročníkoch fungovania programu požiadať tretiaci zo stredných škôl a ich rovesníci z päťročných bilingválnych stredných škôl, osemročných i šesťročných gymnázií. Po novom môžu o štátnu podporu požiadať aj druháci zo stredných škôl a z päťročných bilingválnych stredných škôl, šiestaci z osemročných gymnázií a štvrtáci zo šesťročných gymnázií. Ministerstvo školstva však upozornilo, že žiaci z nižších ročníkov získajú štipendium iba vtedy, ak nebude dostatok záujemcov z vyšších ročníkov. Rozhodujúcim kritériom zostáva sociálne zázemie uchádzačov.

Na štipendium malo pre tento školský rok nárok napríklad dieťa z trojčlennej rodiny, ak jej minuloročný mesačný príjem nepresiahol 798 eur (24.041 Sk). Pre nízky záujem sa neskôr suma zvýšila na takmer 998 eur (30.066 Sk). Najväčší záujem bol o anglicky hovoriace krajiny.

debata chyba