Na Slovensku má vodičský preukaz na počítače viac ako 26 000 ľudí

Medzinárodne uznávaný preukaz, ktorý potvrdzuje, že jeho držiteľ má znalosti z informačných technológií a vie efektívne pracovať s počítačom, má na Slovensku viac ako 26 000 ľudí.

20.07.2010 14:02
počítač, ruky, bankovníctvo, hacker,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa člena výkonného výboru Slovenskej informatickej spoločnosti (SISp), ktorá vlastní licenciu na vydávanie tzv. Európskeho vodičského preukazu na počítače (ECDL), Pavola Friča dobré počítačové znalosti môžu zvýšiť týždennú efektivitu práce zamestnancov až o 3 hodiny.

V členských štátoch Európskej únie (EÚ) je držiteľom preukazu ECDL viac ako 7 miliónov ľudí. Od júna 2004 do júna 2010 sa o certifikát ECDL na Slovensku uchádzalo 35.000 záujemcov. V súčasnosti je na Slovensku 61 centier, ktoré majú oprávnenie na vydávanie tzv. Európskych vodičských preukazov (ECDL). Úplný certifikát už získalo viac ako 11.000 osôb a certifikát Štart má viac ako 15.500, pričom 1400 z nich neskôr získalo aj úplný certifikát. Spolu bolo v akreditovaných centrách vykonaných 167.000 testov.

„Úspešnosť uchádzačov o ECDL preukaz je na úrovni 70 %. Cena za vykonanie testu sa pohybuje od 10 do 15 eur, pričom uchádzač musí mať aj index, ktorý stojí 30 eur,“ spresnil dnes na tlačovej konferencii Frič.

Sylabus ECDL obsahuje sedem tematických celkov, a to základy informačných technológií, práca s počítačom a správa súborov, spracovanie textu, tabuľkový kalkulátor, databázový systém, elektronická prezentácia a využívanie emailovej pošty.

Myšlienka vytvoriť testy zo znalosti práce s osobným počítačom a na ich základe vydávať všeobecne uznávané certifikáty tzv. Európske vodičské preukazy na počítače (ECDL) vznikla v roku 1994 vo Fínsku ako reakcia na prudký rozvoj informačných technológií. Projekt ECDL však vznikol v Írsku, kde bola založená nadácia ECDL Foundation, ktoré udeľuje licencie na prevádzkovania systému. Na Slovensku je držiteľom takejto licencie mimovládna nezisková organizácia Slovenská informatická spoločnosť (SISp) a program tu funguje od roku 2004.

debata chyba