Odvody vám ukroja zo zárobku

Od začiatku roka je v platnosti zákon, podľa ktorého má každý brigádnik povinnosť platiť sociálne poistenie vo výške 7 % zo mzdy.

29.06.2013 10:30
Profesia, štúdium, práca, počítač
Zamestnávateľ si môže z výplaty ponechať 7 % pre prípad nutnosti platiť odvody.
debata

„Strhávanie odvodov zo mzdy má na starosti zamestnávateľ, mzda bude vyplatená po odrátaní odvodov,“ informuje Patrik Lučan, autor portálu studentskefinan­cie.sk.

Kedy z brigády neplatíš odvody?

Podľa zákona má brigádnik nárok na určenie jednej výnimky z platenia odvodov. Zamestnávateľovi, u ktorého si chcete uplatniť výnimku, musíte predložiť tlačivo Oznámenie k dohode o brigádnickej práci študentov. Tlačivo si môžete stiahnuť aj na portáli studentskefinan­cie.sk. Vytlačte si tlačivo, vypíšte údaje nad vybodkované políčka a zaneste jednému zo svojich zamestnávateľov. Získate nárok na to, aby ste z tejto práce neplatili odvody, a to takto:

  • ak máte menej ako 18 rokov, neplatíte odvody z mesačného zárobku do 66 €
  • ak máte vek 18 až 26 rokov, neplatíte odvody z mesačného zárobku do 155 €

Platnosť výnimky

„Určovanie výnimky na už určenú dohodu nie je potrebné aktualizovať každý mesiac,“ dodáva Patrik Lučan. „Výnimka je totiž platná až do skončenia pracovnej dohody o brigádnickej práci študentov.“

Niekedy sa so zamestnávateľom dohodnete na konkrétne obdobie brigády, inokedy môže byť čas neurčený. Treba pamätať na to, že akákoľvek dohoda o brigádnickej práci študenta je platná najdlhšie do konca roka, v ktorom dovŕšite 26 rokov alebo do konca mesiaca, v ktorom ukončíte denné štúdium na škole.

Výpočet výšky odvodov

Platenie odvodov má na starosti zamestnávateľ. Odvody platí zamestnávateľ až po skončení pracovnej dohody. Ak pracujete pre zamestnávateľa dlhodobejšie (máte uzavretú zmluvu na viac ako jeden mesiac), povinnosť platiť odvody sa vypočíta na základe priemerného mesačného zárobku. Je na rozhodnutí zamestnávateľa, akým spôsobom bude pristupovať k plateniu odvodov. Jednou z možností je, že bude vyplácať mzdu zníženú o výšku odvodov. Na konci pracovnej zmluvy (napr. na konci roka) zistí, aká má byť skutočná výška odvodov na základe priemerného mesačného zárobku. Sumu, ktorú nie ste povinní zaplatiť na odvodoch, zamestnávateľ spätne doplatí.

Brigády za menej peňazí

Zamestnávateľ si môže z výplaty ponechať 7 % pre prípad nutnosti platiť odvody. Po ukončení pracovnej dohody vypočíta, či ste povinní platiť odvody. Ak nie, túto sumu alebo jej časť vám spätne vyplatí. Ak pracujete cez pracovnú agentúru, zamestnávateľom je iba pracovná agentúra, preto tlačivo Oznámenie k dohode o brigádnickej práci študentov zaneste do agentúry. Pri práci cez pracovnú agentúru podpisujete pracovnú zmluvu iba s agentúrou a nie s jednotlivými i rmami, v ktorých brigádujete. V prípade, že pracujete pre viacero zamestnávateľov alebo viacero agentúr, zaneste tlačivo Oznámenie k dohode o brigádnickej práci študentov len jednému z nich, najlepšie tam, kde zarobíte najviac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba