Chcete študovať externe? Najlacnejšie vychádza právo

Najlacnejšie sa dá externe vyštudovať právo, najdrahšie na Slovensku zrejme budú veterinárne vedy.

20.07.2014 12:50
debata (1)

Externých študentov vysokých škôl vyjde zrejme aj v akademickom roku 2015/2016 najlacnejšie štúdium práva.

Ročné školné na bakalárskom stupni štúdia ich stojí v súčasnosti maximálne 630 eur, za rok štúdia na magisterskom stupni platia najviac 950 eur. Tak je to upravené v opatrení ministerstva školstva. S rovnakými sumami za štúdium práva pre diaľkových študentov ráta rezort školstva v akademickom roku 2015/2016. Slovenská rektorská konferencia ale žiada, aby sa zdvihli maximálne poplatky za externé štúdium práva.

„Slovenská rektorská konferencia odporúča, aby suma maximálnej výšky ročného školného pre študijný odbor právo bola minimálne na úrovni školného pre podskupinu študijných odborov spoločenské a behaviorálne vedy,“ uviedol šéf rektorskej konferencie Rudolf Kropil.

Znamená to, že by študenti zaplatili na bakalárskom štúdiu práva ročne maximálne 870 eur a na magisterskom stupni 1 300 eur. Druhou možnosťou podľa slovenských rektorov je, aby sa platilo za právo na úrovni podskupiny študijných odborov ekonómia a manažment, teda aby bol poplatkový strop na prvom stupni určený na 890 eur ročne a na druhom stupni 1330 eur.

Ministerstvo školstva upravuje sumy, ktoré môžu vysoké školy žiadať od diaľkových študentov, v opatrení, ktoré rezort vydáva každý rok. Minulý týždeň sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie k predpokladaným maximálnym poplatkom v akademickom roku 2015/2016.

Najlacnejším by malo byť, tak ako aj v akademickom roku 2014/2015, právo. Najviac externisti zaplatia za veterinárske vedy, za ktoré môžu školy na bakalárskom stupni za rok štúdia pýtať 1960 eur a na magisterskom 2940 eur. Konečná podoba opatrenia zatiaľ zverejnená nie je, vyhodnocujú sa ešte pripomienky k materiálu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VŠ #štúdium