V Chorvátskom Grobe o zriadení školy zatiaľ nerozhodli

V obci Chorvátsky Grob v okrese Senec chcú postaviť základnú školu. Poslanci obce mali o zriadení školy rokovať na pondelkovom zasadnutí zastupiteľstva, keďže sa však polovica poslancov pre pracovné povinnosti ospravedlnila, v pondelok zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné.

04.08.2014 21:20
debata (1)

Starostka obce Chorvátsky Grob Miroslava Jonášová povedala, že minister školstva Peter Pellegrini počas ich pondelkového stretnutia hovoril o možnosti vyčleniť 280-tisíc eur na výstavbu školy. Obecné zastupiteľstvo však musí schváliť zámer postaviť školu do konca augusta.

Obecné zastupiteľstvo v Chorvátskom Grobe tvoria piati poslanci za časť Chorvátsky Grob a piati za časť Čierna Voda. Piati poslanci za časť Chorvátsky Grob však podľa starostky blokujú fungovanie obce svojou absenciou na zasadnutiach. Ako povedala, v pondelok bolo už štvrté zasadnutie po sebe, na ktoré neprišli. Po zasadnutí starostka informovala, že niektorí z poslancov za časť Chorvátsky Grob sú ochotní sa pracovne stretnúť. To, či budú súhlasiť s výstavbou školy, je podľa starostky zatiaľ otázne. Jonášová plánuje zvolať ďalšie mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva do konca augusta.

Základnú školu chcú budovať na voľnom pozemku na ihrisku v Čiernej Vode. V súčasnosti má obec Chorvátsky Grob podľa Jonášovej približne 5 000 obyvateľov s nahláseným trvalým pobytom, no aj ďalších 2 500 až 3 000 obyvateľov, ktorí tu trvalý pobyt nahlásený nemajú. V obci majú pritom iba jednu základnú školu od prvého do štvrtého ročníka, ktorú navštevuje približne 100 detí. Väčšina školákov chodí do základnej školy v mestskej časti Vajnory. Zároveň majú v obci jednu materskú školu, ktorá pre nevyhovujúce priestory budovy materskej školy, sídli v prenajatých priestoroch obchodného centra. Navštevuje ju približne 230 škôlkarov.

Poslankyňa za časť Chorvátsky Grob Jarmila Soboličová na pondelkovom zastupiteľstve nebola, avšak povedala, že jej nie je jedno, že obec nemá vybudované žiadne podmienky pre predškolskú a školskú dochádzku. „Nie je to vôbec náš nezáujem alebo márnomyseľnosť, nepodporiť práve teraz realizáciu školy. Je to práve naša zodpovednosť voči občanom celej obce. Niektoré doterajšie kroky poslancov a starostu vo voľbách úspešného Občianskeho združenia Čierna Voda za štyri roky spôsobili, že naša obec smeruje do nemalých finančných problémov a brať úver v tomto čase je nezodpovedné,“ povedala Soboličová s tým, že proti výstavbe na poslednej zelenej ploche pre šport na Čiernej vode zorganizovali pred štyrmi rokmi petičnú akciu práve terajší poslanci, ktorí sú členmi združenia Čierna Voda.

Podľa poslanca za Chorvátsky Grob Jána Graneca, nie je pravda, že sa posledné tri razy nezúčastnili na zasadnutí. „Obecné zastupiteľstvo prijalo uznesenie z mája 2013, v ktorom poveruje prednostu obecného úradu, aby vypracoval návrh termínov rokovaní zastupiteľstva pol roka dopredu. Ak sa nedodrží toto uznesenie, stáva sa, že sa nemôžeme zúčastniť. Na riadne naplánovanom zastupiteľstve 29. mája sa však zúčastnili všetci poslanci,“ povedal Granec s tým, že práve na tomto zastupiteľstve však neschválil program, keďže obec nepožiadala o doplňujúce voľby po uprázdnení miesta starostu. Ako tiež dodal, od začiatku volebného obdobia sa 3,5 roka pripravovala výstavba školy na inom mieste v časti Čierna Voda. „Toto bol jediný variant na výstavbu školy, ktorú prezentovali bývalý starosta, súčasná zastupujúca starostka a aj všetci poslanci za časť Čierna Voda. Poslanci za časť Chorvátskeho Grobu hlasovaním podporovali tento variant,“ povedal Granec s tým, že poslanci za Chorvátsky Grob sú za výstavbu školy, treba však získať súhlas občanov, že sa môže stavať na jedinom futbalovom ihrisku. Ďalšie možné riešenie je podľa neho nájsť iný obecný pozemok, kde by mohli postaviť školu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Chorvátsky Grob