K učiteľom pribudne viac asistentov

Stáva sa to najmä od tretej vyučovacej hodiny, keď hyperaktívni žiaci majú už problém sústrediť sa. Nereagujú na učiteľa, vykrikujú, vydávajú rôzne zvuky, občas svojvoľne vstanú a začnú biť spolužiaka.

06.08.2014 12:00
Peter Pellegrini, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Peter Pellegrini pripustil, že v školách chýba viac ako tisíc asistentov.
debata (5)

Po desiatich minútach sústredenej práce sú smädní, hladní, potrebujú ísť na záchod. Neraz prichádzajú aj hysterické záchvaty, keď sa dieťa hodí s krikom a plačom o zem a celé minúty s ním učiteľ nepohne. Aj takto opisujú učitelia svoju prácu s deťmi v triedach, v ktorých sú zaradení žiaci s poruchami správania a učenia.

Ich volanie po asistentoch, ktorí by v triedach počas vyučovania pracovali s integrovanými deťmi, bolo čiastočne vypočuté. Minister školstva Peter Pellegrini potvrdil, že od septembra budú školy posilnené o takmer 800 asistentov. Financie na nich sú podľa neho už dohodnuté s ministrom financií Petrom Kažimírom. „Od septembra do konca roka nás budú asistenti stáť skoro dva milióny eur, budúci rok šesť miliónov eur,“ spresnil Pellegrini.

Asistenti majú ísť do škôl, kde je po nich dopyt, ale aj tak ich počet nebude stačiť. Aj Pellegrini pripustil, že v školách chýba viac ako tisíc asistentov. Rezort školstva ešte za predchádzajúceho vedenia začiatkom roka uviedol, že školy žiadali o viac ako 1 300 úväzkov pre asistentov učiteľov. Na tento rok sa pritom na nich plánovalo vynaložiť viac ako 5,74 milióna eur, čo by vyšlo na približne 736 úväzkov. Ak by chceli uspokojiť všetky školy, potrebovali by ďalších takmer 5 miliónov eur.

„Aj 800 asistentov je málo,“ hovorí viceprezident Slovenskej komory učiteľov Miroslav Sopko. Ďalšia pomoc v školách by však podľa neho mohla prísť aj z projektov financovaných z eurofondov, kde sa ráta s asistentmi pre deti z rómskych komunít.

Asistenti by mali v školách pôsobiť aj v budúcnosti. „Boli by sme veľmi radi, keby tým boli vytvorené nové pracovné miesta,“ povedal Pellegrini. Zároveň by chcel, aby na tieto miesta boli primárne prijímaní absolventi pedagogických fakúlt, z ktorých by sa postupne pri obmene učiteľského zboru mohli stať učitelia. „Na ich miesto by potom nastúpili ďalší potenciálni pedagógovia,“ dodal minister.

Samotní učitelia sú skôr za to, aby si prácu asistentov skúšali už študenti pedagogických fakúlt. „Za schodnejšiu cestu považujeme to, aby sa rozšírila prax študentov pedagogických smerov. Skvalitní sa tým zároveň príprava budúcich našich kolegov,“ hovorí Sopko.

Upozorňuje tiež, že jedna vec sú asistenti, v školách však chýbajú aj špeciálni pedagógovia a psychológovia, ktorí by už mimo triedy pomáhali deťom zvládať rôzne problémy. „Aj v zahraničí, vo Veľkej Británii, kde majú síce aj viac žiakov v triedach, učiteľ nie je sám vojak v poli, ale v triedach majú asistentov a školy majú zabezpečený servis v podobe viacerých odborníkov,“ hovorí Sopko.

Podľa štatistík zverejnených Ústavom informácií a prognóz školstva v štátnych základných školách bolo minulý školský rok vyše 21-tisíc integrovaných detí, väčšina s vývinovými poruchami učenia. Zároveň v školách pôsobilo len vyše tisíc asistentov učiteľov, stovka psychológov a vyše 400 špeciálnych pedagógov.

Slovenská komora učiteľov navrhovala, aby sa zákonom stanovila povinnosť každej školy zamestnať potrebný počet špeciálnych pedagógov, asistentov a psychológov a aby na to mala dostatočné financie. Zároveň by sa podľa učiteľov mal stanoviť aj maximálny počet detí s rôznymi poruchami, ktoré môžu byť začlenené do jednej bežnej triedy. Stáva sa totiž, že v triede býva aj viac žiakov s rozdielnymi poruchami, čím sa vyučovanie najmä bez asistentov ešte viac komplikuje. Fakt, že pribúda detí, ktoré potrebujú individuálny prístup a zároveň k nim chýbajú asistenti, je podľa učiteľov tiež jeden z dôvodov, prečo slovenskí žiaci zaostávajú v medzinárodných testovaniach gramotnosti za svojimi rovesníkmi z iných vyspelých krajín.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #asistenti #Peter Pellegrini