Testovanie žiakov bude možno neskôr

Národné testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl sa možno uskutoční neskôr ako 8. apríla, na kedy je zatiaľ stanovený termín. Tento termín je tesne po veľkonočných sviatkoch. Ako povedal vo štvrtok v parlamente na Hodine otázok minister školstva Peter Pellegrini, Národný ústav certifikovaných meraní hľadá neskorší dátum.

11.09.2014 19:00
debata

Zohľadniť však musí, aby výsledky testovania žiaci dostali ešte pred termínom prijímacích skúšok na stredné školy. Ak taký termín ústav nájde, minister nevylúčil, že sa termín testovania o niekoľko dní posunie. Zároveň prisľúbil, že školy budú včas informované.

Pellegriniho sa na termín testovania žiakov pýtal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. Podľa neho žiaci po prázdninách nebudú na testovanie dostatočne sústredení. „Žiaci majú na sviatky plnú hlavu oblievačky. Prvý deň po veľkonočných prázdninách sa deti oblievajú aj v škole. Ak sa majú maximálne sústrediť hneď ráno po sviatkoch, schopnosť podať výkon je veľmi malá,“ povedal Vašečka vo štvrtok s tým, že termín testovania by mal byť posunutý minimálne o deň, ak nie o týždeň.

V tomto školskom roku čaká na deviatakov overovanie vedomostí približne o mesiac skôr ako v minulosti – 8. apríla. Rezort školstva posunutím termínu vyhovel požiadavkám škôl, ktoré sa sťažovali, že deviataci sa po otestovaní v marci prestávajú učiť, pričom do konca roka zostáva ešte pomerne dosť času.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #testovanie žiakov #Peter Pellegrini