Termín testovania deviatakov posunuli na polovicu apríla

Deviatakov budú tento rok testovať až v polovici apríla. Ministerstvo školstva tak posunulo pôvodný termín testovania z 8. apríla na 15. apríl, pretože školám sa nepáčilo, že by deviataci mali testy písať hneď po návrate z veľkonočného voľna.

26.09.2014 11:50
debata

„Predstava dôležitých skúšok hneď po prázdninách sa nepozdávala ani učiteľom, ani žiakom. Rezort školstva preto vyšiel v ústrety požiadavke o presunutie termínu a národné testovanie preložil o týždeň neskôr na 15. apríla 2015,“ hovorí minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD).

Termín Testovania 9 neposúvajú pre tento školský rok prvý raz. Deviataci doteraz písali testy zo slovenčiny a matematiky v marci, v minulom školskom roku ich vedomosti overovali 12. marca.

Školy však namietali, že pri takomto skorom dátume sa deviataci prestávajú učiť, pričom do konca školského roka zostáva ešte pomerne dosť času. Preto testovanie presunuli na 8. apríla a po aktuálnom rozhodnutí ministerstva sa dátum ešte odďaľuje – na 15. apríla.

„Učitelia tak môžu byť spokojní – ich zverenci knihy neodložia do zabudnutia uprostred letného polroku, ako sa to stávalo v minulosti,“ uvádza hovorkyňa rezoru školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Pri testovaní pripravilo ministerstvo ešte jednu zmenu. „Kým v minulosti si výsledky Testovania 9 v elektronickej podobe preberali základné školy z aplikácie Centra vedecko-technických informácií – školského výpočtového strediska v Michalovciach a následne tieto údaje zadávali učitelia do prihlášok svojich žiakov na stredné školy, po novom to bude inak. Stredné školy si samy preberú zo spomínanej aplikácie výsledky tých deviatakov, ktorí sa k nim hlásia na štúdium,“ vysvetlila hovorkyňa. Rezort chce takýmto spôsobom zrýchliť procesy pri odosielaní výsledkov žiakov do škôl.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #testovanie žiakov