Na podanie prihlášky na VŠ je ešte čas

Koniec februára už dávno nie je posledným termínom na podanie prihlášky na vysokú školu. Ak ste nestihli podať prihlášku, zmeniť odbor, prípadne vás nevzali na odbor s talentovými skúškami, stále máte šancu.

30.03.2015 00:00
debata

Možnosť poslať si prihlášku dávajú študentom v tomto období viaceré štátne aj súkromné vysoké školy. Podrobný prehľad o tom, o ktoré školy ide a dokedy treba prihlášku poslať, nájdete na stránkach Ústavu informácií a prognóz školstva www.uips.sk. Na mnohých školách tak možno urobiť až do 31. júla, na iných ešte aj v auguste.

Pozor však, viaceré školy majú posledný termín už v marci. Na najžiadanejšie odbory už síce podať prihlášku nestihnete, stále však existuje možnosť výberu medzi rôznymi odbormi v humanitnom aj technickom smere.

Pouvažovať možno aj nad školami, kde dokonca nemusíte skladať prijímacie skúšky. Zvyčajne ide o školy, ktoré si predpoklady na štúdium overia počas prvého ročníka. Pozor si však treba dať nielen na termíny, ale aj na správne vyplnené údaje.

Mnohé vysoké školy ponúkajú možnosť podať prihlášku elektronicky, ak to nie je možné, využite tlačivo ŠEVT, ktoré si môžete stiahnuť na internetových stránkach s informáciami o štúdiu na vysokých školách, prípadne na stránkach samotnej školy, kde chcete študovať, alebo ho kúpiť v príslušných predajniach.

Podaním elektronickej prihlášky ušetríte peniaze za formulár a vyhnete sa aj návšteve pošty. K prihláške nezabudnite priložiť potvrdenie o zaplatení administratívneho poplatku.

„Prístup k elektronickým prihláškam nájdete na internetových stránkach školy, väčšinou v priečinku Prijímacie konanie alebo Elektronická prihláška. Ak sa budete hlásiť na odlišné školy, nezabudnite, že systém elektronických prihlášok nie je jednotný ako pri tlačených verziách,“ upozorňuje portál vysokeskoly.sk.

Na každý odbor si musíte podať prihlášku zvlášť a ku každému zvlášť aj uhradiť poplatok. Doklad môže mať podobu ústrižku na pošte zaplatenej zloženky, doklad o bankovom prevode alebo o elektronickej platbe.

Ak neposielate prihlášku elektronicky, je dobré ju poslať doporučene, prípadne ju osobne zaniesť do podateľne školy. Čo sa týka termínu, rozhoduje dátum osobného podania prihlášky, dátum odoslania elektronickej prihlášky alebo dátum na pečiatke pošty.

Aby ste sa vyhli prípadným problémom, na základe ktorých škola neakceptuje prihlášku a nepozve vás na prijímacie pohovory, je dobré naštudovať si, čo jednotlivé školy vyžadujú a podľa toho prihlášku vyplniť. Na internetových stránkach školy alebo aj na študijných oddeleniach fakúlt možno zistiť, či škola vyžaduje napríklad Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára a aké iné rôzne dokumenty vám nesmú chýbať. Môže ísť o rôzne diplomy zo súťaží, jazykové certifikáty, ktoré vám v konečnom dôsledku môžu len pomôcť. Na základe získaného certifikátu z jazyka vám škola napríklad môže odpustiť prijímačky z jazyka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #VŠ #štúdium