Ako funguje ľudské telo a čo všetko zvládne?

Človek najlepšie pochopí niečo zložité alebo odborné vtedy, keď to rozoberie alebo si to spraví sám. Predstav si, že by si mohol poskladať človeka. Kniha Ľudské telo ti ukáže, ako by to vyzeralo. Deviatym krokom pri stavbe tela človeka, ktorý sme z knižky vybrali, sú Testy a tréning – teda to, čo človek dokáže, keď sa niečo naučí.

20.04.2015 19:08
dieťa, školák, žiak, kniha, promócia Foto:
Vždy sa máš ešte veľa čo učiť.
debata

Iba človek

Tvoj človek je takmer hotový, a ak všetko pôjde podľa plánu, zanedlho bude vyzerať a pohybovať sa ako ty. Čoskoro sa s trochou pomoci naučí všetko čo vieš – a možno ešte viac!

Človek má schopnosť robiť veci, ktoré vie robiť len málo živočíchov alebo ani jeden. Skontroluj, či tvoj človek vie niečo z nasledujúceho. Vie chodiť po dvoch? Zdá sa, že mu to ide. Vie spojiť palec s prostredníkom na rovnakej ruke? Bez problémov. Potom máš jednoznačne človeka, pretože hoci sa to zdá smiešne jednoduché, nijaký iný živočích to nezvládne.

Smiech a slzy

A čo smiech? Ani jeden živočích sa nesmeje ako my. Povedz človeku vtip, zatancuj smiešny tanec alebo ho poštekli. Smial sa, zachichotal alebo aspoň uškrnul? Výborne.

So slzami je to podobné ako so smiechom. Kým rozličné zvieratá smútia a vydávajú smutné zvuky, ani jedno neplače ako človek. Ak sme veľmi smutní alebo výnimočne šťastní, slzy – ktoré stále vyrábajú žľazy v očiach, aby ich uchovali vlhké – pretečú a začnú stekať po tvári.

O čo ide?

Okrem smiechu a plaču majú ľudia schopnosť aj inak prejavovať emócie. Používame gestá rúk, napríklad mávaním päsťou vyjadrujeme hnev alebo založením rúk pred hruď ukazujeme vzdor.

Využívame všetky tie malé svaly na tvári, aby sme vyjadrili široký rozsah výrazov. Zdvihnuté obočie? Prekvapenie. Zvraštené čelo? Hnev alebo znepokojenie. Ohrnutie nosom? Znechutenie. Vypleštené oči a vyplazený jazyk? To znamená že si sa (možno) zbláznil. No tak, nauč svojho človeka robiť grimasy – bude to veľmi užitočná schopnosť!

Keď sa mozog naštartuje, zoznam úkonov, ktoré... Foto: SHUTTERSTOCK
mozog, rozum, myslenie, vedomosti Keď sa mozog naštartuje, zoznam úkonov, ktoré človek zvládne, je nekonečný.

Lámanie hlavy

Postupne začne tvoj človek sám myslieť. Bude chápať príčiny a následky a zisťovať, ako veci fungujú. Začne si tiež pamätať veci. Pamäť je dôležitá funkcia mozgu, ktorá nám pomáha rozumieť svetu a učiť sa, ako s ním komunikovať. Ľudský mozog ukladá dva hlavné typy spomienok: krátkodobé a dlhodobé.

Krátkodobé spomienky sú obrazy a informácie, ktoré potrebujeme na to, aby sme zvládli práve vykonávanú činnosť a úlohy v bezprostrednej budúcnosti – napríklad kam si položíš školskú tašku. Väčšinou sa na ne zakrátko zabudne. Dlhodobé spomienky sú dojmy a pojmy, ktoré nám ostávajú či už preto, lebo ich zažívame opakovane, alebo sú pre nás zvlášť dôležité, priam nezabudnuteľné, ako napríklad tvoja prvá vzrušujúca jazda na húsenicovej dráhe.

Ozvi sa!

Vďaka kombinácii myslenia a pamäti bude tvoj človek určite lepší v stolových hrách. A pomôžu mu tiež v kope ďalších nových schopností. Jednou z nich bude nepochybne reč – ďalšia vec, ktorú ovládajú iba ľudia. Keď sa rozhodneš prehovoriť, tvoj mozog vyšle dýchacím svalom signál, aby vytlačili vzduch cez hrtan, chrupavkovú rúrku medzi hrdlom a priedušnicou. Tým sa vytvorí základný zvuk. Súčasne prikáže iným svalom, aby otvárali a zatvárali hlasivky – dve blany v hornej časti hrtana – a menili tak výšku zvuku. Vyskúšaj to hneď teraz: vydaj vysoký a potom nízky zvuk.

Zaspievaj

Medzitým ešte ďalšie svaly pohybujú tvojimi ústami, perami a jazykom, aby si mohol vydať konkrétne zvuky, ktoré spájame s písmenami a so slovami. Je to náročné a trvalo mnoho mesiacov, kým si sa to naučil, preto buď so svojím človekom trpezlivý! Potom môžete prejsť k spievaniu!

Dráhy

Keď sa mozog naštartuje, zoznam úkonov, ktoré človek zvládne, je nekonečný. Častým opakovaním činností a myšlienok sa posilňujú prepojenia alebo dráhy v mozgu a nakoniec ich budeš môcť vykonávať automaticky, podobne ako čítať, hrať na hudobnom nástroji, hovoriť cudzím jazykom alebo žonglovať s horiacimi fakľami a nepodpáliť sa.

Dobíjanie

Ako my všetci aj tvoj človek bude potrebovať pravidelný spánok. Stále sa presne nevie, prečo ľudia spia tak dlho – predriememe asi tretinu svojho života. Očividne to však pomáha svalom a mozgu zotaviť sa z denných aktivít.

Mozog je aktívny aj vtedy, keď spíš. Udržiava ti dýchanie a občas ťa podmieni zmeniť polohu. V hlbokých fázach spánku je to asi všetko, čo robí.

No počas plytšieho spánku – známeho ako fáza REM (skratka anglického výrazu pre rýchly pohyb očí) – robí všelijakú neplechu, vymýšľa si čudné sny a niekedy – uááá! – strašidelné nočné mory. Predpokladá sa, že sny sú spôsob, akým si mozog usporadúva veci, ktoré sme zažili a dáva im význam. Iba málo snov však dáva aspoň nejaký zmysel, tak sa pokús nejako ho vybádať.

Bábätká spia až 18 hodín denne. Deti potrebujú... Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, kojenec, cumeľ, spánok Bábätká spia až 18 hodín denne. Deti potrebujú spať asi 10 až 11 hodín. Dospelým obyčajne stačí 8, hoci starší ľudia môžu spať v noci len 5 či 6 hodín.

Autopilot

Už nepotrvá dlho a tvoj človek bude môcť robiť všetko sám – zaviazať si šnúrky na topánkach, pomôže ti s domácimi úlohami, rozdrví ťa v pingpongu alebo vynesie smeti. Nakoniec sa možno vydá svojou cestou a nájde si nových priateľov, z čoho môžeš byť trochu smutný. A jedného dňa sa možno rozhodne vytvoriť si vlastných nových ľudí.

V skutočnom živote, samozrejme, sa ľudia nedodávajú v súpravách, aby sme si ich mohli kúsok po kúsku poskladať. Skutočnosť je oveľa úžasnejšia.

Tvoja miniatúra

Pamätáš si jedinú bunku, ktorá to celé začala – ktorá začala teba? Vznikla z dvoch polovičných buniek, jednej od tvojej mamky a jednej od tvojho ocka. Nad močovým mechúrom tvojej mamy je orgán nazývaný maternica, kde sa táto bunka stále delila a postupne vznikli milióny buniek, ktoré o niekoľko týždňov vytvorili tkanivá a pokožku. Tak vznikla malá ľudská postavička nazývaná embryo – to si bol ty!

Snímka z ultrazvuku maternice. Foto: SHUTTERSTOCK
ultrazvuk, tehotenstvo, embryo, plod, materstvo Snímka z ultrazvuku maternice.

O dva mesiace si mal ešte stále iba veľkosť vlašského orecha. Všetky hlavné časti a orgány si však už mal vytvorené a lekári ťa začali nazývať fétus – plod (tvoja rodina mala pre teba nepochybne krajšie meno). Tvoja mamička sa o teba starala a živila ťa, ďalších sedem mesiacov si rýchlo rástol a potom – pripravte fanfáry – si sa narodil. Dôležitý deň!

Spoznávanie

V prvých mesiacoch nevieš sám od seba skoro nič. Rodina ťa kŕmi, prebaľuje, pomáha ti posadiť sa, učí ťa chodiť a hovoriť – podobne ako si to mal ty s tvojím novým človekom. No čoskoro tomu všetkému prídeš na kĺb a začneš sa batoliť a ľapotať všade naokolo. A zanedlho ľudia dokonca začali rozumieť, čo to vlastne hovoríš.

zväčšiť Ľudské telo. Foto: SHUTTERSTOCK, Fortuna Libri
Ľudské telo, kniha Ľudské telo.

Veľa učenia

Neskôr si sa naučil hrať hry, vytvárať veci, čítať a písať a dnes môžeš vďaka týmto schopnostiam čítať túto knihu, vytvoriť si vlastného človeka a spoznávať svoje telo.

Rovnako ako tvoj človek máš sa ešte veľa čo učiť. Aj tvoje telo sa bude naďalej meniť: vyrastieš, zostarneš a – samozrejme! – zmúdrieš. No keďže si už poskladal jedného človeka, výborne si pochopil, ako funguje ľudské telo a čo všetko zvládne.

Teraz vieš naisto aspoň toto – si jedinečná, zázračná a úžasná bytosť. Vyťaž z toho čo najviac!

Z knihy Ľudské telo – chceš vedieť viac o jeho stavbe?, Fortuna Junior

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #embryo #Ľudské telo #myslenie