Hľadáte brigádu? Buďte trpezliví

Dopyt po brigádujúcich študentoch klesol. Brigád je menej, ale záujem o ne rastie. Niektoré obmedzenia ešte situáciu pre brigádnikov sťažujú.

16.06.2015 11:30
debata

„Napríklad novela Zákonníka práca a v nej zle naformulovaná definícia zastretého dočasného pridelenia. Firmám totiž značne komplikuje využívanie služby takzvaného brigádnického servisu, ktoré personálne agentúry v minulosti bežne poskytovali,“ myslí si Jana Mesárová, výkonná riaditeľka a podpredsedníčka predstavenstva spoločnosti McRoy.

Vyplýva z nej totiž, že pracovník musí byť zamestnaný na hlavný pracovný pomer, aj keď neodpracuje plný pracovný fond, ak: pracovníkovi úlohy ukladá zamestnanec firmy, robí prácu v priestoroch a na zariadeniach fi rmy, ak ide o prácu, ktorá je hlavným predmetom činnosti firmy.

Zamestnávanie brigádnikov je spojené s administratívou

Pred 1. marcom, keď začala novela platiť, bolo možné, aby študent napríklad pracoval v pondelok doobeda vo výrobnej hale klienta a robil jednu z ľahkých činností v rámci výroby. Riadil a kontroloval ho pri tom majster na zmene. Dnes sú však týmto naplnené všetky spomenuté body a tak agentúre, ako aj firme hrozí pokuta.

„Výsledkom je, že brigádnik prišiel o prácu a jeho výkon firma nahradila zvýšením nadčasov interných zamestnancov. Mohla by brigádnika síce zamestnať sama, no pre administratívnu záťaž s tým spojenú to mnohé firmy odmietajú. Preto evidujeme približne 30–percentný pokles dopytu po brigádnikoch,“ dodáva Mesárová.

Mzdy brigádnikov sa líšia v regiónoch aj v odvetviach

Mzda brigádnikov sa pohybuje najčastejšie od 2,19 do 3 – 3,5 eura na východe a strede Slovenska. Na západe sú to najčastejšie 2,5 až 5 eur. Nižšia odmena je v jednoduchších činnostiach vo výrobe, vyššia napríklad pri hostesingu. Ak ide o sofistikované činnosti, ako napríklad grafické práce, web developing a podobne, môže to byť výrazne viac, aj cez desať eur na hodinu. To je však iba veľmi nízke percento z celkového objemu brigád.

Asi najnetradičnejšia brigáda je testovanie autosedačiek. V skutočnosti ide o testovanie senzorov v autosedačkách, pri ktorom musí mladý muž urobiť 3 200 dosadnutí za jednu 8–hodinovú zmenu, t.j. 400 sedov za hodinu. Táto brigáda vyhovuje mnohým študentom kvôli tomu, že testujú vždy len 25 minút, zvyšok hodiny oddychujú, pričom si môžu priniesť skriptá či laptopy a popri práci sa napríklad učiť na skúšky.

Mimo Bratislavy je ťažšie nájsť si brigádu

Na brigádnickom serveri SuperBrigady.sk, naopak, nezaznamenali menej brigádnických pozícií na stránkach. „Práve naopak, tých ponúk je viac oveľa viac, ako po minulé roky,“ hovorí Ľuboš Demovič. Stále je však počet brigád nižší, ako prácechtivých brigádnikov a takisto evidujeme nedostatok brigád v iných lokalitách ako Bratislava a okolie.“

Najviac ponúk je na manipulačné práce, čistiace a upratovacie práce, prácu za pokladnicou, vykladanie tovaru a pomocné práce v kuchyni. Najväčší záujem je o brigády, pri ktorých sa hodinová mzda pohybuje nad 3 €/hod. Študenti univerzít však majú aj iné možnosti brigádovania.

Študenti pracujú v rámci praxe aj na dohodu

„Okrem študentských stáží, na ktorých sa zúčastňujú študenti univerzít celoročne najmä preto, aby získali prax, pracujú študenti taktiež na dohodu na rôznych pozíciách vrátane realizácie projektov a programovania,“ vysvetľuje Barbora Nováková z firmy HR Atos.

„Očakávame najmä zodpovedný a aktívny prístup k zadaným úlohám. Čo sa týka finančného ohodnotenia, pristupujeme ku každému záujemcovi individuálne, pričom zohľadňujeme náročnosť pozície.“

„Momentálne máme dvoch študentov STU, ktorí nám pomáhajú v divízii Stavby, kde dokážeme výborne skĺbiť ich odborné vedomosti s našimi potrebami,“ hovorí Martina Gaislová, konateľka Würth Slovensko.

„Pre nich je to výborná odborná prax, ktorá sa im môže hodiť v profesionálnom živote neskôr. Letnú brigádu ponúkame už tretí rok v prvom rade deťom zamestnancov. Sme radi, keď aj takýmto spôsobom môžeme zapojiť rodiny zamestnancov do firemného diania a, samozrejme, pomôcť študentom privyrobiť si pár eur počas prázdnin. Či už ide o študentov z rodín našich ľudí alebo nie, zamestnávame ich cez študentskú agentúru. Využívame ich počas dovoleniek na zastupovanie na oddelení telefonického predaja, v zákazníckom servise i v sklade.

Dlhodobá a krátkodobá brigáda

„Firma Business Lease Slovakia pravidelne zamestnáva brigádnikov, väčšinou študentov,“ informuje Lucia Čišková, obchodná riaditeľka. „Zamestnávame ich na dlhodobú alebo krátkodobú brigádu. Krátkodobo zamestnávame brigádnikov na rôzne administratívne ad hoc práce. Naším partnerom je spoločnosť Grafton, ktorá nám vždy promptne vie pomôcť so zabezpečením brigádnikov na krátku dobu s hodinovou mzdou maximálne 4 eurá brutto. Na druhej strane si hľadáme brigádnikov aj na dlhodobý čas. Tých si hľadáme už buď priamo cez inzerciu na vysokých školách, alebo referenciou našich súčasných zamestnancov.

Brigádnik na dlhodobú spoluprácu prechádza výberovým procesom. Hľadáme ľudí, ktorí majú pozitívny prístup k starostlivosti, keďže práve starostlivosť je našou hlavnou stratégiou.“

Práca v posledných rokoch štúdia

Mnohí sa uplatnili aj ďalej. Vo firme zamestnali študentov 4. ročníka VŠ, ktorí pre firmu pracovali počas posledných rokov štúdia. Po úspešnom ukončení vysokej školy ich zamestnali na klasický plný úväzok. Brigádnici na dlhodobú spoluprácu pomáhajú zamestnancom a odbremeňujú ich od operatívnej rutinnej práce. Majú možnosť získať pracovné skúsenosti ešte pred ukončením školy a vo firme si ich prácu veľmi vážia, lebo skutočne pomáhajú. Venujú sa im a vychovávajú ako svojich zamestnancov, pretože ukončením štúdia majú hotového človeka, ktorý sa môže stať plnohodnotným členom tímu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #brigáda