Výbava školáka? Zošity aj tablet

Zošity. Písacie potreby. Školská taška. Základná výbava, ktorá sa pravidelne obnovuje koncom prázdnin, sa v posledných rokoch rozrástla o nové položky. Telefóny, tablety, notebooky.

20.08.2015 12:33
škola, žiak, žiačka, študent, tablet Foto:
Tablet je moderný poznámkový blok, do ktorého si dieťa môže značiť poznámky a pripomienky k domácej úlohe a k školským projektom.
debata

Pri výbere mobilného zariadenia do školy treba zodpovedať základnú otázku: „Kúpiť tablet alebo notebook?“ Výhoda tabletov spočíva v ich kompaktných rozmeroch a v nízkej hmotnosti. Tablet je ideálny na nosenie a konzumáciu obsahu. Ide o doplnok školáka, o ktorom má zmysel uvažovať aj v prípade, že ho vaše dieťa nepotrebuje priamo do školy.

Tablet je moderný poznámkový blok, do ktorého si dieťa môže značiť poznámky a pripomienky k domácej úlohe a k školským projektom. Tablet mu umožní komunikovať so spolužiakmi, je pomocníkom pri získavaní vyučovacích materiálov. V prospech tohto zariadenia hovorí aj množstvo výučbových aplikácií, pomocou ktorých sa môže dieťa zdokonaliť v učive a následne si otestovať svoje znalosti. Tablet sa v kombinácii s externou klávesnicou dá efektívne využívať ako písací stroj. Notebook plnohodnotne nenahradí, ale písanie je rýchle a pohodlné.

Tablety sú dostupné vo veľkostiach 7, 8 a 10 palcov. „Pre potreby školáka odporúčame minimálne 8-palcové zariadenie. Optimálny je pomer strán 4:3. Tablet v tomto prípade pripomína malú knihu, čo je ideálny formát. Klasické širokouhlé tablety neponúkajú až taký pohodlný používateľský zážitok pri čítaní,“ hovorí Miroslav Farkaš, produktový manažér spoločnosti ASUS.

Tablet je síce šikovné mobilné zariadenie, má však svoje obmedzenia. Náročnú prácu s ním nespravíte a vtedy treba zvoliť notebook. Najpopulárnejšie uhlopriečky notebookov majú 13,3 a 15,6 palca. Menší model je optimálny, ak zariadenie potrebujete často prenášať. „13,3-palcový notebook je veľkosťou displeja a hmotnosťou ideálny na prácu „v pohybe“. Začnete pracovať doma a o polhodinu neskôr pokračujete v škole. 15,6-palcové modely sú vhodnejšie na menej časté prenášanie,“ vysvetľuje odborník.

Rozdiel medzi 13,3 a 15,6-palcovým notebookom zvyčajne pocítite počas zábavných aktivít, ako je hranie hier alebo sledovanie videa. Pre potreby písania dokumentov a tvorbu školských projektov poskytnú obe kategórie dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu. Častá kombinácia je aj využitie notebooku a externého displeja. Vtedy je menší model výhodou, pretože rozdiel sa po pripojení k druhému monitoru zmaže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #notebook #škola #zošit #telefón #výbava