Boxy na desiatu. Ako vybrať tie správne?

Rodič malého školáka v tomto období nerieši iba nákup školských pomôcok, tašky či peračníka. Keďže väčšina detí v škole aj desiatuje, žiak potrebuje mať aj fľašku na pitie či box na desiatu.

17.09.2015 06:00
školská desiata, box na jedlo Foto:
Ideálny box na desiatu by mal obsahovať rôzne priehradky.
debata

Hľadáte taký, ktorý by bol pre vášho školáka ten najlepší? Pomôžeme vám s výberom.

Tieto veci je dôležité si pred kúpou všímať:

1. Veľkosť boxu. Tašky detí na prvom stupni ZŠ a najmä prváčikov, nebývajú veľmi veľké. Neraz sú zapratané učebnicami, pracovnými zošitmi alebo inými nevyhnutnými školskými pomôckami. Preto, box na desiatu vyberajte taký, aby sa dieťaťu doň desiata hravo zmestila, ale aby v taške nezaberal zbytočne veľa miesta.

2. Ideálny box na desiatu by mal obsahovať aj rôzne priehradky či oddelenia, kde by sa dalo jedlo rozdeliť (zvlášť pečivo, zvlášť ovocie či zelenina), umiestniť príbor prípadne papierové obrúsky.

3. Kvalitný box na desiatu by mal byť netoxický, zdravotne nezávadný a vyrobený z materiálov, ktoré sa neuvoľňujú do potravín v ňom uložených.

4. Viečko na boxe by malo byť ľahko uzatvárateľné a popri tom držať tak, aby sa z neho desiata v školskej taške nevysypala. Samozrejme, dieťa by ho malo vedieť ľahko otvoriť. Gumové tesnenia, ktoré má väčšina boxov na desiatu zabezpečia, aby sa aj redší pokrm z neho nevylieval.

5. Materiál, z ktorého je škatuľka na desiatu vyrobená by mal byť z ľahko umývateľného materiálu npr. plast alebo z textilu, ktorý možno prať v práčke (nevýhoda textilného boxu je, že doň neuložíte tekutejšie jedlo). Naopak, textil z „termo“ materiálu má výhodu v tom, že dlhšie udržiava pôvodnú teplotu jedla.

6. Aj dizajn je dôležitý. Hlavne v prípade, že máte doma notorického „nejedáka“ a chcete, aby počas celého dňa v škole zjedol aspoň niečo malé na desiatu. Dnes je naozaj možnosť vybrať si rôzne motívy (Mimoni, Frozen, Hello Kitty, Autá, Spiderman a iné) , ktoré potešia detskú dušu. Nechajte dieťa, nech ho do školských lavíc sprevádza jeho obľúbená rozprávková postavička.

7. Boxy na desiatu získate od 2 € do približne 10 €.

Cenu samozrejme ovplyvňuje:

  • výrobca ( kvalitný značkový výrobca má vyššie ceny ako výrobky z Číny „bez mena“);
  • prevedenie (plastový alebo termo obal);
  • či ide o minuloročnú kolekciu alebo tohtoročnú;
  • či výrobok kupujete v „kamennej“ predajni,o na e-shope prípadne v zľave alebo akcii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie detí #školská desiata #box na jedlo