Aké sú technológie budúcnosti a čo všetko za nás urobia roboty?

Súčasné nové nápady a vynálezy môžu v budúcnosti zmeniť náš každodenný život. Elektromobily ľahko sa pohybujúce po uliciach, drobné roboty uháňajúce v našej krvi, nekonečná energia získavaná z atómov - všetky tieto technologické novinky sa môžu objaviť už počas tvojho života.

24.09.2015 15:00
debata

Už od začiatku dejín sa ľuďom darí vynachádzať prekvapujúce veci. Celé tisíce rokov nám technológia pomáhala robiť zo sveta príjemnejšie miesto.

Veda - detská encyklopédia Foto: Ikar
Veda - detská encyklopédia Veda - detská encyklopédia

Pomoc rukám
V budúcnosti budú s nami počítače a stroje ustavične. Budeme zrejme nosiť okuliare, ktoré nám povedia, kde sme, takže sa nikdy nestratíme, alebo sa naše šatstvo bude meniť podľa teploty, takže nikdy nám nebude príliš teplo či chladno.

Okuliare Futuristické okuliare budú premietať informácie na miniatúrnu obrazovku priamo pred tvojimi očami.

Atómy ako stavebný materiál
Jediné materiály, ktoré máme dnes k dispozícii, pochádzajú buď spod zeme, alebo sú vyvinuté v laboratóriách. Čoskoro príde deň, keď budeme schopní vyrobiť akýkoľvek materiál z atómov a molekúl. Nazýva sa to nanotechnológia.

Nanoroboty
Vážna choroba sa dá ťažko vyliečiť bez riskantnej operácie. V budúcnosti nanotechnologické roboty možno prehltneme a budú „opravovať“ naše telo zvnútra. Drobný mikročipový „mozog“ programuje nanobot na ničenie choroboplodných zárodkov.

Čisté „zelené“ stroje
Keďže k dispozícii máme iba jednu planétu, musíme sa o ňu starať. Musíme múdrejšie využívať energiu a menej znečisťovať ovzdušie. Jednou z ciest, ako to dosiahnuť, je prestať poháňať autá, lode a lietadlá fosílnymi palivami a väčšmi používať na ich pohon elektrinu. Elektromobily sú oveľa „zelenšie“, lebo elektrinu vieme získavať z čistej sily slnka, vetra a vody.

Namiesto naftového motora poháňajú tento... Foto: Ikar
solárny čln Namiesto naftového motora poháňajú tento solárny čln obrovské solárne panely pripevnené na streche. Poháňajú elektromotor, ktorý otáča vrtule.

Vlastná výroba
V obchodoch si kúpiš najrozličnejšie veci, ale nemusia ti vyhovovať veľkosťou, tvarom alebo sfarbením. Čo keby si si mohol zhotoviť akýkoľvek želaný predmet, kedykoľvek by sa ti zachcelo? Presne to robí trojrozmerná (3D) tlačiareň. Funguje ako obyčajná počítačová tlačiareň, ale vystrekuje na podklad mäkký plast, z ktorého sa vytvára trojrozmerný predmet.

Táto 3D tlačiareň vytvára model ľudskej hlavy... Foto: Ikar
3D tlačiareň Táto 3D tlačiareň vytvára model ľudskej hlavy tak, že pomaly ukladá vrstvy tekutého plastu jednu na druhú.

Večná energia
O 30 rokov bude svet využívať o 50 percent viac energie. Kde ju získame? Jednou z ciest prípravy čistej energie neškodiacej našej planéte môže byť jadrová fúzia (vzájomné spájanie atómov). Takýmto spôsobom sa vytvára energia v Slnku. Keby sme vedeli vytvoriť bezpečnú jadrovú fúziu na Zemi, získali by sme čistú energiu navždy.

Slnečná energia Jadrovou fúziou vnútri Slnka sa uvoľňuje do vesmíru obrovské množstvo energie.

Roboty

S pokrokom technológie sa zavádza čoraz viac robotických zariadení, ktoré nám pomáhajú plniť úlohy. Poháňa ich energia a nikdy sa neunavia. Roboty už zväčša vyrábajú autá, strihajú látky aj šijú šaty a sú súčasťou mnohých vecí, ktoré denne používame.

Čo je robot?
Robot je stroj, ktorý sa vie naučiť vykonávať rozličné činnosti. Zostrojený je z pák a súkolí, ktoré riadi počítačový „mozog“. Poháňajú ho elektromotory. Niektoré roboty vyzerajú ako ľudia, ale zväčša ide iba o mechanické ramená s pripojenými nástrojmi.

Prízemie továrne
Vo svete pracuje v súčasnosti poldruha milióna továrenských robotov. 40% z nich sa používa na výrobu automobilov.

Továrenské roboty pracujú 24 hodín denne a... Foto: SHUTTERSTOCK
auto, výroba, robot, automobilka Továrenské roboty pracujú 24 hodín denne a bezchybne vykonávajú tú istú činnosť. Možno ich ľahko preprogramovať na nové úlohy.

Záchranné roboty
Roboty možno vysielať na záchranné misie, ktoré sú nebezpečné pre ľudí. Vyvíjajú sa roboty, ktoré budú schopné zachraňovať obete pri zemetraseniach a iných katastrofách. Jedného dňa budú tieto roboty schopné prekopať sa cez sutiny, hasiť požiare, ba i riadiť autá.

Diaľkové ovládanie
Väčšina robotov sa neriadi sama. Tento robot na manipuláciu s výbušninami, nazývaný Hobo, riadi na diaľku osoba, ktorá využíva na kontrolu činnosti robota malú kameru v jeho hornej časti.

Mysliace stroje
Ľudia sa naučili zostrojovať nové veci na základe svojich skúseností z minulosti. Nazýva sa to inteligencia a patrí k nej aj schopnosť poučiť sa z vlastných chýb. V budúcnosti budú mať počítače a roboty umelú inteligenciu – schopnosť rozmýšľať ako ľudia. Počítače už začínajú porážať ľudí aj pri hrách. V máji 1997 superpočítač IMB nazývaný Deep Blue porazil ruského šachového šampióna Garyho Kasparova. V roku 2011 iný počítač IMB zvíťazil v americkom kvíze Riziko.

Roboty pripomínajúce ľudí
Roboty musia pracovať s ľuďmi a vedci vždy hľadali spôsoby, ako ich vyrobiť tak, aby sa nám najviac podobali. Najnovšie roboty už naozaj vyzerajú ako ľudia. V budúcnosti budú možno ľudia a stroje takmer na nerozoznanie. Ľudia už vedia nahradiť niektoré časti tela umelými náhradami a časom možno bude celé naše telo robotické.

Ja, robot... Foto: SHUTTERSTOCK
robot Ja, robot...

Naša robotická budúcnosť?
Ak budú roboty priveľmi inteligentné, mohli by sa naučiť ovládať všetko samy namiesto toho, aby nás počúvali. Americký spisovateľ Isaac Asimov navrhol, aby sa roboty riadili troma robotickými zákonmi: Nesmú ublížiť človeku, majú uposlúchnuť jeho príkazy a musia chrániť samy seba pokiaľ by nešlo o ohrozenie človeka.

Ja, robot
Tento vedecko-fantastický film z roku 2004 hovorí o svete budúcnosti, kde už takmer všetko vykonávajú roboty. Vychádza z knihy krátkych poviedok z roku 1950, ktorej autorom je Isaac Asimov.

Robot alebo osoba?
„Miim“ (s oficiálnym označením HRP-4C) je prívetivý japonský robot, ktorý vie rozprávať, spievať a predvádzať šaty na módnej prehliadke. Roboty pripomínajúce vzhľadom človeka sa nazývajú androidy. Osem elektromotorov v tvári vie vytvoriť výraz hnevu, prekvapenia a iné „nálady“ robota. Tridsať elektromotorov v tele pomáha Miim, aby skutočne kráčala a dokonca aj tancovala.

Materiály budúcnosti

Keďže vedci a inžinieri vyvíjajú nové postupy kombinovania atómov, máme k dispozícii čoraz viac materiálov. Niektoré z posledných projektov majú prekvapujúce vlastnosti – sú to napríklad kovy plávajúce na vode alebo pancierové platne, ktoré spevnejú až po náraze. Tieto nové vynálezy môžu o niekoľko rokov podstatne zmeniť náš život.

Kozmická základňa: Budúca základňa na planéte... Foto: Ikar
Kozmická základňa Kozmická základňa: Budúca základňa na planéte Mars bude na ochranu ľudí vo vnútri využívať inteligentné materiály.

Inteligentné materiály
Inteligentné materiály môžu meniť svoje vlastnosti podľa okolitých podmienok. Ako príklad uvedieme sklá okuliarov, ktoré sú za denného svetla číre, ale na prudkom slnku stmavnú. Vyvinula sa aj nová forma hliníka, ktorý sa pri prechode elektrického prúdu stáva priehľadný. Tento jav možno využiť pri stavbe budov s oknami pevnejšími ako sú sklené, ktoré po otočení vypínača zmatnejú. Ďalším variantom sú odevy, ktorých vlastnosti sa budú meniť podľa teploty – zahrejú vás alebo ochladia za akéhokoľvek počasia.

Pancierové látky
Budúce ochranné odevy budú pravdepodobne vyzerať ako obyčajné oblečenie. Budú ľahké, pružné a vodotesné, takže sa budú aj pohodlne nosiť. Po údere alebo náraze však náhle stvrdnú ako škrupina, ochránia telo a silu nárazu rozptýlia do šírky. Po náraze sa látka opäť vráti do pôvodného stavu.

Ohybný pancier umožní, aby motocyklistom pri jazde nebolo teplo a cítili sa pohodlne a bezpečne.

Fíha
Vedci pracujú na takej forme betónu, ktorý si bude „sám liečiť“ praskliny, a to vďaka baktériám, ktoré v ňom budú prebývať.

Využívanie energie
Elektrina je vyhovujúca a pôsobivá forma energie. Drôtmi elektrického vedenia sa ľahko prenáša na veľké vzdialenosti a možno ju meniť na inú formu energie podľa potreby. V súčasnosti sme závislí od fosílnych palív, ktoré sú zdrojom väčšiny našej elektriny, znečisťujú však ovzdušie a postupne sa ich zásoby vyčerpávajú. Veľkou výzvou pre budúcich vedcov je objaviť materiály, ktoré budú vedieť ukladať a prenášať elektrinu, ale aj objaviť nové spôsoby, ako zachytávať energiu z obnoviteľných zdrojov, ako sú Slnko a vietor.

Akumulátory
Keď bude benzín čoraz drahší, budú musieť autá fungovať na elektrinu. Nové materiály by mali byť nápomocné pri výrobe kvalitnejších akumulátorov, ktoré umožnia elektromobilom dojazd na väčšiu vzdialenosť bez dobíjania.

Kovová pena
Molitan obsahujúci drobné bublinky plynov má všestranné využitie, napríklad ako ľahký obal a ako utesňujúci materiál. Budúce kovové peny sa budú využívať podobne, budú však pevnejšie, ohňovzdorné a ľahšie recyklovateľné. Kovová pena sa bude napríklad vkladať do stien a elektricky zohrievať, takže bude vykurovať miestnosti.

Hliníková pena: Na zábere z mikroskopu vidieť... Foto: Ikar
hliníková pena Hliníková pena: Na zábere z mikroskopu vidieť drobné bublinky v hliníkovej pene. Ide o veľmi pevnú, ale ľahkú látku, ktorá by sa dala využiť v stavebníctve.

Pevný, ale ohybný
Obrazovky sú všade – na televízoroch, počítačoch, tabletoch, smartfónoch. V súčasnosti sú pevné a krehké, ale nové materiály, napríklad grafén s usporiadanými atómami uhlíka – umožnia vyrobiť ohybné a dotykové obrazovky, ktoré sa budú dať zvinúť alebo dokonca poskladať bez poškodenia.

Ohybné dotykové obrazovky umožnia, aby ste... Foto: SHUTTERSTOCK
ohybná obrazovka, displej Ohybné dotykové obrazovky umožnia, aby ste tablet zrolovali a nosili vo vrecku alebo si ho obkrútili okolo zápästia.

Z knihy Veda – detská encyklopédia, vydal Ikar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #3D tlačiareň #solárna energia #robot #atóm #moderné technológie