Deviatacky test z matematiky. Koľko úloh zvládnete vyrátať?

O testoch z matematiky a o tom, ako ich zvládnuť, sme písali pred pár dňami. Nájdite si chvíľu a vyskúšajte si jeden deviatacky test z matematiky.

04.10.2015 06:00
debata (21)
banner RAABE

Ukážkový test z matematiky

Deviataci naň majú 60 minút. Zvládli by ste to v tomto časovom limite?

Obrázok je vždy nad otázkou, ku ktorej patrí.

1. Číslo 123 467 zaokrúhlite na tisícky nahor.

2. V škatuli sú 3 červené, 5 modrých a 2 zelené guľôčky. Najmenej koľko guľôčok z nej musíme vytiahnuť so zatvorenými očami, aby sme s istotou mali modrú guľôčku?

3. Na školskej akadémii bolo v rade nastúpených 20 dievčat. Potom k nim pribehli chlapci a postavili sa tak, že medzi každé dve dievčatá sa postavil jeden chlapec. Koľko žiakov bolo v takto vytvorenom rade?

4. Mestský park má tvar kruhu s obvodom 314,15 m. Koľko metrov dlhý je rovný chodník, ktorý vedie cez stred tohto parku?

5. Vypočítajte aritmetický priemer čísel 3,5; 5,4; 2,3; 6,8; 4,6; 4,1; 3,8; 4,0.

teleso

6. Teleso na obrázku je zlepené zo šiestich zhodných kociek s hranou dlhou 3 cm. Kocky sú k sebe zlepené celými stenami. Vypočítajte v cm 2 povrch tohto telesa.

7. Vypočítajte v cm obvod trojuholníka, ktorého jedna strana je 18 cm dlhá. Druhá strana je od nej o 4 cm dlhšia a tretia je o 6 cm kratšia ako najdlhšia strana tohto trojuholníka.

mačka Micka

8. Samko a Monika majú mačku Micku, ktorá váži 3 240 g. Rodičia jej kupujú krmivo pre mačky, na ktorom je odporúčané dávkovanie (na obrázku). Najmenej koľko dní vydrží dvojkilogramové balenie krmiva pre Micku, ak ho budú dávkovať podľa odporúčaní?

9. Bankomat vydáva bankovky v hodnote 10 €, 20 €, 50 € a 100 €. Ponúka aj možnosť voľby bankoviek. Koľkými všetkými spôsobmi môže vydať sumu 220 €, ak nechcete viac ako 6 bankoviek?

10. Vyberte príklad, ktorého výsledok je najväčšie číslo:

krivka pozornosti

11. Spoločné zadanie k úlohám č. 11 až 13: Deň trvá 24 hodín. Časový úsek dňa ovplyvňuje aj náš denný režim. Graf na obrázku znázorňuje krivku pozornosti. O ktorej hodine dosahuje pozornosť človeka opäť približne rovnakú hodnotu ako o 10:00 hodine?

12. V ktorom časovom intervale je pokles pozornosti najväčší?

Ako zvoní

13. Počas ktorých vyučovacích hodín by mal byť žiak najpozornejší?

14. V trojuholníku ABC má uhol α veľkosť 36°. Uhol β je trikrát väčší ako uhol α. Trojuholník ABC je:

15. Simona si v obchode vyberá televízor. Páči sa jej taký, ktorého pôvodná cena bola 496 €. Práve na tento televízor je zľava 30 %. Má vernostnú kartu, pri pokladni jej ešte odrátali ďalšiu zľavu 7%. Koľko eur (zaokrúhlené na stotiny) zaplatila za televízor?

16. Ak má sud objem 1 hl, je to:

17. Koľko všetkých rôznych párnych trojciferných čísel môžeme vytvoriť z číslic 1, 5, 6, 8, ak sa číslice vo vytvorenom čísle neopakujú?

nepriama úmera

18. Hodnoty v tabuľke predstavujú závislosť nepriamej úmernosti. Ktoré číslo je potrebné doplniť do podfarbenej bunky tabuľky?

19. Dané sú tvrdenia: Prvé tvrdenie: Počet nepárnych čísel deliteľných dvoma je menší ako počet párnych čísel deliteľných siedmimi. Druhé tvrdenie: Každé číslo deliteľné štyrmi má súčet cifier deliteľný štyrmi. Rozhodnite o pravdivosti oboch tvrdení.

20. Číslo 0,24 sme zmenili v neznámom pomere na 1,8. Určte číslo, ktoré dostaneme vypočítaním číselného výrazu –3 – (– 4,8) v tom istom pomere.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #matematika #test vedomostí