Máte doma školáka – fajčiara? Ako bojovať proti fajčeniu u detí?

Prichytili ste svoje dieťa s cigaretou v ruke? Prípadne ste našli cigarety ukryté v školskej taške či vo vreckách? Alebo často prichádza dieťa domov a vy už z diaľky cítite cigaretový dym, aj keď sa vás snaží presvedčiť, že cigarety sa ani len nedotkol. Bohužiaľ, štatistiky sú v poslednom čase naozaj alarmujúce, s cigaretami začínajú experimentovať už školáci na základných školách.

25.05.2016 06:00
fajčenie - tínedžer - mladík - školák fajčí Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

S týmto problémom bojuje čoraz viac rodičov. Pokiaľ by išlo len o jednorazové experimentovanie, dalo by sa nad tým možno mávnuť rukou. Ale ak sa už z experimentovania stáva návyk, je pravdepodobne neskoro pýtať sa, kde sa stala chyba. Treba rázne zakročiť už pri prvej objavenej cigarete?

Prečo je fajčenie v móde?

Pýtate sa možno, prečo ľudia tak ľahko podliehajú trendu fajčiť? Keď sa spýtate tuhého fajčiara na dôvod, pre ktorý začal s týmto zlozvykom, väčšinou vám povie, že to skúsil a „chutilo“ mu to. Niektorí fajčiari dokonca na to nevedia odpovedať. Alebo sa len ocitli v partii, kde sa fajčilo a rýchlo tomu podľahli.

Preto je dôležité najmä u detí vedieť, s kým sa stretávajú a ako sa k cigaretám vôbec dostanú. Či už je to od spolužiakov, starších kamarátov, alebo si ich rovno kúpia v obchode. Aj keď je predávanie tabakových výrobkov deťom zakázané, samozrejme sa stane, že cigarety, predajú aj maloletým deťom. Ak sa nevedia dostať k cigaretám priamo v obchode, poprosia starších kamarátov, aby im ich kúpili.

Fenomén a zvyky

Deti majú často vzory buď svojich rodičov, starých rodičov alebo starších súrodencov, kamarátov. Ak vidia fajčenie v ich prítomnosti, berú to ako samozrejmosť. Vyrastajú v prostredí, kde sa bežne deň začína a končí cigaretou. A práve tieto deti začínajú už veľmi skoro s fajčením. Preto ak je rodič fajčiar, nemôže očakávať, že ho jeho vlastné dieťa nebude napodobňovať týmto spôsobom. Ak už fajčíte, treba sa zamyslieť nad tým, či viem dieťaťu ukázať, že s tým viem prestať.

Pošlete dieťa do školy s dobrým pocitom, že tam sa k cigaretám nemá ako dostať. Je predsa pod dozorom pedagógov a nedovolí si na cigaretu ani len pomyslieť. Nie nadarmo sa hovorí, že pod lampou je najväčšia tma. Keby sme sa anonymne opýtali sto detí zo školského dvora, koľko z nich si v areáli zapálilo, odpoveď by nás zrejme zaskočila. Deti dokážu byť vynaliezavé a tak ich pri cigarete nemusia vždy prichytiť.

Dá sa vôbec predísť tomu, aby dieťa začalo fajčiť?

Túto otázku si určite položil už nejeden rodič. Niekoľkokrát. Odstrašujúce obrázky a nápisy na krabičkách určite nezaberú pri deťoch. Nezaberajú u väčšiny dospelých fajčiarov.

Nesmieme zabúdať, že dôvodov prečo dieťa chce skúsiť, alebo skúsilo cigaretu, môže byť niekoľko. Prvým a najčastejším je práve detská zvedavosť. Proti nej neexistuje žiadny návod.

K cigarete vedú rôzne „cestičky“. Jednou z nich je napríklad skupinka detí, v ktorej medzi sebou súperia o to, kto sa nebojí si zapáliť. Takéto publikum dokáže potom vyburcovať jednotlivca až k tomu, že sa stretávajú vonku už len kvôli cigaretám. A fajčenie mylne považujú za prejav dospelosti.

Niekedy môže ísť o krátkodobú záležitosť. Stáva sa to najmä u detí v puberte. Súvisí to s rôznymi problémami, s ktorými sa v tomto období stretáva. Vyjadruje tým často istý vzdor k danej situácii. V takýchto prípadoch je dôležitá komunikácia a snaha zistiť, čo bolo spúšťačom fajčenia. Niekedy stačí prejaviť dôveru a dieťa po určitom čase samé prestáva fajčiť.

Odborníci neodporúčajú ani rázne protiopatrenia či kruté tresty a vyhrážky. To môže mať skôr opačný efekt. Oveľa dôležitejším je pre dieťa pocit dôvery zo strany rodičov, že dokáže posúdiť správnosť svojho konania.

Či sa však dá predísť tomu, aby sa dieťa dostalo k cigarete alebo ju prvýkrát skúsilo, nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť. Pravdepodobne si však vieme len ťažko predstaviť, že sa kontaktu s prvou cigaretou dá nejakým spôsobom zabrániť, pokiaľ ju dieťa naozaj chce skúsiť.

Závislosť? Posledná možnosť odborník

Stalo sa to najhoršie a dieťa je závislé? V dnešnej dobe existuje ambulantná liečba závislostí. V prípade, že je rodič už v koncoch, môže zveriť dieťa do rúk odborníka, ktorý mu môže pomôcť psychoterapiou alebo mu predpíše vhodnú liečbu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #školáci #základná škola #cigarety