Klasickým plastelínam už odzvonilo

Predchádzajúce generácie malých detí a školákov ešte poznajú klasickú plastelínu v niekoľkých základných farbách, ktorá bola súčasťou povinnej výbavy kufríkov na výtvarnú výchovu. Dnes majú deti oveľa viac možností.

24.08.2016 06:00
dieťa, plastelina, hranie, škola Foto:
Moderné plastelíny tvoria farebnú dúhovú hmotu, ktorú možno použiť opakovane.
debata

Populárne sú najmä penové plastelíny zo špeciálneho guľôčkového materiálu – nielenže robia radosť deťom a pomáhajú im rozvíjať sa, ale mamičkám uberajú na starostiach s upratovaním.

Jedným z najväčších limitov obyčajnej plastelíny je aj to, že sa nedá opakovane využiť. Po chvíľke opracovávania sa mení na jednoliatu nevzhľadnú sivú hmotu, ktorá stráca na tvárnosti a farebnosti. Všetky tieto nevýhody moderné modelovacie hmoty hravo prekonávajú a ponúkajú deťom neobmedzenú možnosť zábavy s pridanou hodnotou. Modelovanie pomáha trénovať zručnosť, koordináciu pohybov, rozvíja jemnú motoriku, posilňuje schopnosť sústredenia a pomáha posúvať hranice predstavivosti.

Moderné plastelíny tvoria veselú farebnú dúhovú hmotu, ktorú už možno použiť opakovane. Často sa stáva, že deti chcú neskôr svoj výtvor prerobiť alebo opraviť – ani to nie je pri penových plastelínach z guľôčkového materiálu problém. Stačí výrobok jednoducho rozložiť podľa jednotlivých častí z rôznych farieb a farby oddeliť jednu od druhej.

"Rodičia pre deti žiadajú najmä kreatívne modelovacie súpravy PlayFoam z nealergického a netoxického materiálu vyvinutého pre potreby detského rozvoja s maximálnym ohľadom na zdravie a bezpečnosť tých najmenších. Základom sú drobné guľôčky z mäkkého penového materiálu, ktoré pri sebe drží špeciálne vyvinuté elastické spojivo. Za spojivom stojí niekoľko rokov vývoja v laboratóriu, aby mohlo mať tú vlastnosť, že najlepšie prilipne opäť len k rovnakému spojivu. Ak sa dostane do kontaktu s iným materiálom, nie je priľnavosť dostatočná pre jeho uchytenie a nenalepí sa naň,“ hovorí Marcel Pech, marketingový riaditeľ predajcu a distribútora detských hračiek Pexi.

Vďaka tomu z plastelíny môžu deti bez obáv modelovať na drevenom alebo lakovanom stole, na sklenenej či plastovej doske, na linoleu a dokonca aj na krátko strihanom koberci. To všetko bez mastných fľakov a šmúh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #žiaci #škola #hranie #plastelína