Máte doma školáka? Pripravte sa na väčšie výdavky

Deti práve zasadli do školských lavíc. A tak prišlo obdobie väčších výdavkov pre rodičov, ktorí musia zabezpečiť svojim školákom rôzne pomôcky. Nákupy a výdavky tu však zďaleka nekončia. S nástupom do školy súvisia aj ďalšie „útoky“ na peňaženku. Ako to zvládnuť aj po finančnej stránke?

05.09.2016 13:04
školská taška, aktovka, žiak, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Nákupom aktovky sa všetko len začína

Máte už za sebou nákup školskej tašky, písacích potrieb a zošitov? Dokonca už máte pripravené pre vaše dieťa aj prezuvky, teplákovú súpravu, tenisky na telocvik. Uvedomili ste si, že ste pri tom všetkom zhone zabudli na peračník? Keď už ste v obchode, aby ste ho dokúpili, padne vám zrak na stojan s plastelínou, kresliacimi potrebami na výtvarnú alebo rysovacími pomôckami? V duchu si kladiete otázku, na čo všetko ste ešte zabudli.

Nezúfajte. Každá škola dáva rodičom presný zoznam školských pomôcok pre svojich žiakov. Nakupujte s rozvahou, určite nie všetko naraz. Môže sa totiž stať, že kúpite aj to, čo vaše dieťa nebude naozaj nikdy potrebovať. Vás to bude stať zbytočné peniaze a dieťaťu to bude zaberať miesto v taške alebo detskej izbe.

Nie iba pomôcky?

Nákupom pomôcok do školy sa to začína. Myslite na to, že dieťa potrebuje dobré podmienky na učenie i doma, tichý kútik pre seba. Preto možno budete musieť zadovážiť vášmu dieťaťu nový písací stôl, kvalitnú stoličku, poličky na učebnice, neskôr pri starších žiakoch určite aj počítač, tlačiareň, internet.

Dôležitú úlohu pri nástupe do školy má aj oblečenie, obuv, vetrovky, čiapky, rukavice, šály a podobne. Dieťa potrebuje do zásoby viac oblečenia a s tým treba počítať.

Nezabúdajme na aktivity v škole. Treba myslieť na to, že žiaci chodia niekoľkokrát do roka na rôzne exkurzie, výlety, lyžiarske krúžky, plavárne a tábory.

Taktiež špeciálne pomôcky ako napríklad učebnice cudzieho jazyka, ktoré musia dokúpiť rodičia a zvyčajne nebývajú najlacnejšie. Často sa v škole koná nejaká zbierka, na ktorú budete potrebovať menšiu hotovosť. Všetky tieto výdavky sa môžu spolu vyšplhať na pekne vysokú sumu.

Ušetriť sa dá aj na zľavách

Plánovanie pri nákupoch hrá dôležitú rolu. Ak ste sa pripravovali na nový školský rok už od začiatku prázdnin, zrejme sa vás tieto predchádzajúce riadky netýkali. Rozložiť si nákupy na niekoľko častí je rozumné hneď z niekoľkých dôvodov. Školské pomôcky nakupujete priebežne, takže nemusíte minúť naraz veľké množstvo peňazí. Podľa zoznamu viete, čo potrebujete a máte už prehľad, kde majú aký tovar a za koľko. Podľa vášho rozpočtu sa viete následne zariadiť, či vec kúpite neskôr v zľave alebo nie. Postupné nakupovanie je dobré aj kvôli tomu, že nekúpite hneď prvú vec, ktorú zbadáte v obchode. Premyslite si to a možno tým ušetríte desiatky eur.

Nakupujete cez internet? Dnes to robí už väčšina ľudí a skutočne sa dá cez internet získať tovar vo veľa prípadoch za výrazne nižšie ceny. Niektoré zľavové portály ponúkajú sezónny sortiment za polovičné alebo štvrtinové ceny, prečo to nevyužiť aj vo vašom prípade.

Výpredaje v obchodoch

Posledná možnosť ako ušetriť je nakupovanie drahších položiek na „poslednú chvíľu“. To znamená, že viaceré obchody so školskými potrebami ponúkajú výrazné zľavy začiatkom septembra. Pokiaľ máte zoznam toho, čo potrebujete a viete si nákupy zorganizovať tak, aby ste priebežne nakúpili pomôcky, ktoré stoja len pár eur, tie drahšie potreby ako aktovka, prezuvky, topánky a oblečenie na telocvik si viete dokúpiť počas posledných dní.

Pokiaľ si priebežne naplánujete spomínané výdavky a počas roka si budete na ne odkladať, môžete nákupy zvládnuť s výrazne väčším rozpočtom a zároveň bez stresu a obáv z toho, že vás (ďalší) september finančne zruinuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #školská aktovka #začiatok školského roka