Kyberšikanovanie je problém, môže zasiahnuť každého

DK Zrkadlový háj v bratislavskej Petržalke sa zaplnil do posledného miesta. Štyri stovky študentov vo veku 12 až 19 rokov zo základných a stredných škôl dokážu narobiť poriadny hluk. Keď sa však na scéne objaví populárna raperka Aless Capparelli vravu strieda potlesk. Mladí vedia, o koho ide. To už spod pódia decká víta Miro Drobný, ktorý spolumoderuje interaktívnu prednášku s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie.

14.09.2016 11:00
debata

Mládež zo začiatku gúľa očami a chichoce sa, no akčný nástup dvojice, ktorá si šikanovanie zažila na vlastnej koži z pozície agresora či obete, dáva tušiť, že nepôjde o klasickú prednášku pre puberťákov v kulturáku typu „hlavne, že neni vyučko“.

Miro Drobný a Aless spolumoderujú interaktívnu... Foto: eSlovensko
sikanovanie Miro Drobný a Aless spolumoderujú interaktívnu prednášku s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie.

Srandy bokom

Téma, o ktorej hovoria je vážna a týka sa nielen žiakov. Dostupnosť internetového pokrytia, dnes už nízka cena a anonymita. To sú tri vlastnosti, ktoré dávajú nekonečný priestor rozmáhajúcom sa kyberšikanovaní. „Keď niekoho šikanovali pred 20 rokmi, tak dostal zaucho od spolužiaka za školou, prišiel domov a bol v bezpečí. Dnes pri šikane na internete, príde domov, zapne mobil, tablet a šikana pokračuje,“ hovorí spoluautor projektu Kyberšikanova­nie.sk Miro Drobný. Opisuje situácie, keď obeť nájde na sociálnej sieti falošný profil na svoje meno, pod ktorým sa diskutuje, uráža, nadáva a to 24 hodín denne.

„Niekedy si možno mladší nedovolil šikanovať staršieho. Ale dnes, na internete, tam neviete, kto je na druhej strane. Môže byť aj mladší, aj útlejší, fyzická sila nerozhoduje,“ dodáva Drobný.

Mládež hneď na začiatku vyzve, nech zdvihne ruku, kto sa nikdy nestretol s kyberšikanou. Do vzduchu vyletia vari všetky paže. Sme na začiatku.

Aless to zvládla

Pódium patrí Aless. „Keď som mala desať, jedenásť rokov, bola som malé tučné dievčatko s rodinnými problémami, čo sa odrazilo aj na správaní,“ začne rozprávať svoj príbeh dnes 18-ročná raperka. „Nazývali ma lesbičkou, keďže som odmietala párty či nemala záujem baliť chlapcov. Prvýkrát som sa zaľúbila. Cítila som v chlapcovi oporu. Niekoľko konverzácii medzi nami sa cez internet dostali k jeho spolužiakom a moja túžba mať podporu sa stala zo dňa na deň mojou nočnou morou. Posmeškov, urážania či ponižovania bol plný internet," hovorí Aless.

zväčšiť Slovenská raperka Aless vyrozprávala svoj... Foto: eSlovensko
Aless Slovenská raperka Aless vyrozprávala svoj príbeh, aby dodala odvahu ďalším.

Dostávala výhražné správy, v slúchadle jej púšťali zvuk vlaku s odkazom, nech sa zabije. Začala chorľavieť, šikanovanie sa skončilo až pokusom o samovraždu. Na psychiatrii strávila desať dní. Dnes svoj príbeh rozpráva medzi rovesníkmi.

„Každé vystúpenie je pre mňa náročné, pretože dávam ľuďom kus seba. To, o čom hovorím, ma tvorí vždy a všade. Na koncerte, na prednáške, v škole, v obchode,“ hovorí Aless. Jedným dychom priznáva, že spomienky stále vyvolávajú záporné emócie. Ona sa však dokázala vzchopiť. Našla totiž niekoho, kto jej pomohol. To ju nakoplo a dalo silu. „Najmä silu slova. Poňala som ľudský hlas ako nástroj,“ hovorí obľúbená raperka a piesňou Iné hodnoty predvedie, o čom hovorí. Mládež spieva s ňou a rytmicky kýve hlavou. Texty sú silné a ako rapuje v jednej piesni – „zrodené z pravdy“.

„Snažím sa hovoriť a rapovať pravdu, čo nie je v dnešnej dobe úplnou raritou, no ojedinelejšie je to, že mám osemnásť a našla som guráž aj vďaka skúsenostiam so spolužiakmi a ľuďmi okolo mňa,“ hovorí o časoch, keď bola obeťou šikany „Obrnila som sa, dnes som prišla a dokázala svoj príbeh rozpovedať. Pre mňa je to veľký krok vpred a posun do budúcnosti,“ dodáva.

„Kyberšikana je vážna vec, a keď sa nerieši, môže sa skončiť až samovraždou obete. Preto sa snažíme prinášať vážne veci trochu inak. Snažíme sa nájsť niečo, čo vyvolá u deti emóciu a podať ju jazykom cieľovej skupiny,“ hovorí Miro Drobný. Cieľom je, aby deti, ktoré takéto predstavenie zažijú, zmenili názor na toho, kto je šikanovaný, toho, kto sa iba prizerá, smeje a nič neurobí, ale aj toho, kto šikanuje.

Mládeži rozpovie svoj príbeh aj on a to z pozície agresora. Do dnešných dní si spomína na spolužiačku zo základnej školy. Prišla z iného mesta a učiteľka ju posadila k Mirovi. Nemala najnovšie a najmodernejšie oblečenie a stala sa ľahkým terčom posmeškov. Keď sa učka nedívala, Miro naznačoval, že Iveta smrdí, že mu je z nej na zvracanie. Po rokoch sa jej ospravedlnil, ona si vraj nepamätá, no podľa psychologičky to nie je pravda.

Miro Drobný a Aless sa rozhodli rozpovedať... Foto: eSlovensko
sikanovanie Miro Drobný a Aless sa rozhodli rozpovedať svoju skúsenosť so šikanovaním, aby ukázali, že hovoriť o probléme nie je hanba.

„Dodnes si na ňu z času na čas spomeniem a stále ma to mrzí. Aj týmto predstavením chceme, aby si agresor uvedomil, že tiež sa stáva obeťou svojej agresie. Tým, že niekomu ublíži, ubližuje aj sám sebe. Možno nie hneď, ale bude to ľutovať,“ dodáva Miro Drobný.

Staronový fenomén

Autori projektu upozorňujú, že šikanovanie patrí medzi najzávažnejšie ohrozenia mládeže na Slovensku. Podľa prieskumu z roku 2014 viac ako polovica učiteľov už riešila šikanu vo svojej škole. Vyše polovica si myslí, že kyberšikanovanie na ich škole stagnuje a iba osem percent vníma pokles. Drvivá väčšina učiteľov – 90 percent – by privítalo viac informácií o tejto problematike.

Sériu interaktívnych prednášok s... Foto: eSlovensko
sikanovanie Sériu interaktívnych prednášok s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie odštartovali v Bratislave.

Miro Drobný z eSlovensko dodáva: „Informácie, osobné výpovede ľudí alebo umelecké zážitky získané mimo školských lavíc majú vo výchove detí a mládeže čoraz väčšiu váhu. Neformálne vzdelávanie dopĺňa a spestruje školské osnovy. Prvýkrát na Slovensku prichádzame s originálnou formou „hudobnej" prevencie, ešte k tomu pri takej vážnej téme ako kyberšikanovanie. Obdivujem Aless, že má odvahu o svojom príbehu otvorene rozprávať. Verím, že všetci sú narodení pre výhru, len sa netreba nikdy vzdávať. Aless je tým príkladom".

Keď na záver zaznie otázka, kto sa so šikanovaním už stretol, vo vzduchu sú opäť takmer všetky ruky.

Projekt Narodení pre výhru zavíta do desiatich miest

Sériu interaktívnych prednášok s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie odštartovali v Bratislave. Počas dvojmesačného turné v desiatich slovenských mestách bude môcť predstavenie vidieť viac ako 10-tisíc mladých ľudí vo veku 12 až 19 rokov. Narodení pre výhru – Aless a Kyberšikanovanie.sk je súčasťou projektov občianskeho združenia eSlovensko, ktorých cieľom je vzdelávanie, prevencia, ochrana detí a mládeže na Slovensku. Projekt má neziskový charakter a všetky vystúpenia a aktivity sú bezplatné.

eSlovensko od svojho vzniku v roku 2002 získalo viac ako 30 slovenských a medzinárodných ocenení, minulý rok zaznamenalo vyše 5-tisíc mediálnych výstupov a pre svoju publicitu využíva 17 multimediálnych kanálov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #kyberšikana