Špaková: Môžem študovať niečo, čím si splním svoje sny

Petra Špaková získala štipendium na Mod'Spe Paris Central Europe, vysokej škole módy a obchodu, ktorá je v Bratislave a je jediná v strednej Európe. Štipendium získala na tri roky a tak má možnosť študovať zadarmo na tejto prestížnej škole.

25.11.2016 06:00
Petra Špaková, štipendium, Mod'Spe Paris Foto: ,
Petra Špaková.
debata

Ako sa 19-ročné dievča z malej dedinky Harichovce na východnom Slovensku dostalo k takémuto štipendiu?
Po ukončení povinnej školskej dochádzky na základnej škole som úspešne ukončila štúdium na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. Popri vyučovaní som aktívne navštevovala jazykovú školu, konkrétne anglický a nemecký jazyk. Takisto som bola jedenásť rokov študentkou umeleckej školy, výtvarného odboru.

Móda je pre vás životnou výzvou alebo ste sa k štúdiu dostali náhodou?
Móda je neoddeliteľnou súčasťou môjho života, ktorá ma napĺňa a chcela by som sa naďalej v tejto oblasti rozvíjať. Mod'Spe Paris je známa svojou históriou. Myšlienka vzniku tejto univerzity aj v strednej Európe ma oslovila v takej miere, že som neváhala skúsiť šťastie a zúčastniť sa prijímacích skúšok. Ďalšími faktormi, ktoré ma presvedčili zaslať prihlášku, bolo umiestnenie univerzity, profesionalita, referencie a vysoká kvalita profesorov. Verím, že všetky tieto predpoklady mi pomôžu v budúcnosti. Móda ovplyvňuje náš život každý deň. Prostredníctvom nej dokážeme vyjadriť svoje pocity, myšlienky a svoju osobnosť. Je špecifická, hodnotná, inovatívna a jednoducho artistická. Je unikátnym vyjadrením toho, čím sme bez nutnosti slovnej komunikácie. Je časťou môjho života, je časťou mňa. V módnom svete ma najviac inšpiruje módna fantázia a kreativita bez hraníc.

Aký druh módy uprednostňujete?
Uprednostňujem jednoduchosť s prvkami extravagancie. Najdôležitejšími aspektmi sú však moje pocity a moja nálada. Tak ako sa cítim, tak sa aj obliekam. Kombinovanie nových módnych kúskov s retro kúskami dokáže vykúzliť veľmi štýlový a zaujímavý look.

Téma na získanie štipendia znela Paríž v Bratislave. Ako ste ju poňali, keďže tak zaujala odbornú porotu?
Keď som sa dozvedela, že téma na získanie štipendia je Paríž v Bratislave, veľmi som sa potešila. Spočiatku mi hlavou hmýrilo veľké množstvo nápadov, ktoré by mohli porotu zaujať, no nevedela som, ktorý by bol ten najlepší. Z ktorého uhla sa na zadanú tému pozrieť? Mala by som urobiť niečo kreatívne a súčasne na to aplikovať aj ekonomickú stratégiu? Nasledujúc moje srdce som sa rozhodla pretransformovať prvú myšlienku na papier. Momentálne je svet plný pozitívnych a negatívnych vplyvov, a preto spolupráca Slovenska s Francúzskom bola znakom kolaborácie a vzájomnej spolupráce. Túto myšlienku som podčiarkla použitím troch farieb – bielej, modrej, červenej – podobne ako na francúzskej a slovenskej vlajke. Finálnym produktom bolo logo školy aplikované na tričko.

Čo vás na štúdiu na tejto škole najviac láka?
Predovšetkým by som chcela viac nazrieť do sveta módy a vo väčšej miere sa podieľať na módnom biznise.

Z čoho máte najväčšiu radosť?
Nové výzvy, nové zážitky, nové miesta a nové kamarátky. Štúdium nie je vždy ľahké, no ako sa hovorí, bez dažďa nedokážeme vidieť dúhu. No ak robíme to, čo nás napĺňa, dážď sa mení na slabé mrholenie.

Čomu by ste sa po štúdiu chceli venovať? Ako sa uplatniť?
Samozrejme, veľmi by som sa chcela uplatniť v oblasti módy. Som si istá, že je veľké množstvo profesií, kde by som mohla využiť svoje znalosti a nadobudnuté schopnosti. Momentálne uvažujem nad profesiou módneho nákupcu, ale každá jedna skúsenosť by bola veľkým prínosom.

Aké sú vaše záľuby?
Svoj voľný čas sa snažím stráviť s rodinou a priateľmi. Som veľkou fanúšičkou športu, umenia, záhradkárstva, maľovania, cestovania a, samozrejme, nakupovania. V tomto období som zamestnaná najmä samotným štúdiom a povinnosťami, ktoré sú s tým spojené. Ak mám chvíľku voľného času, rada si zájdem zabehať, prípadne zaplávať a načerpať novú energiu.

Dá sa povedať, že momentálne si žijete svoj sen?
Naozaj, momentálne si žijem svoj sen. Prijatie do programu módny produktový manažér znamená pre mňa veľa. Som veľmi vďačná, že môžem študovať niečo, čo milujem a že si prostredníctvom toho môžem naplniť svoje sny a túžby. Mojím najväčším snom je robiť niečo, čo ma napĺňa. Mojím kľúčom je pozitívny prístup, a najmä byť vďačná za každú maličkosť, ktorá sa mi naskytne. Kamkoľvek kráčame, mali by sme kráčať s celým svojím srdcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #štipendium #príloha Vzdelávanie