Koľko je súhvezdí a prečo je Veľký voz Veľká medvedica?

Od najstarších čias ľudia hľadali na oblohe obrazce zložené z hviezd.

21.12.2016 06:00
debata
Vesmír v kocke

V starovekom Grécku sa ustálilo označenie 48 súhvezdí, ktoré niesli mená po mýtických bytostiach, hoci ich nebeské obrazce len pramálo pripomínajú bytosti, po ktorých sú pomenované.

V súčasnosti vedci rozlišujú 88 súhvezdí.

Tieto moderné súhvezdia nie sú obrazce, ale celé oblasti oblohy, ktoré do seba zapadajú ako skladačka a pokrývajú celú oblohu.

Tu je pár známajších súhvezdí:

Cepheus

Cepheus

Súhvezdie Cefeus (Cepheus) nesie meno mýtického kráľa Kéfea, manžela kráľovnej Kasiopeje. V gréckych bájach sa píše, že kráľ Kéfeus a kráľovná Kasiopeja mali podľa proroctva obetovať svoju dcéru princeznú Andromédu morskej hydre, aby prestala ničiť ich pobrežie. Odvážny bojovník Perzeus zachránil Andromédu z čeľustí v poslednej chvíli. Všetky postavy z tohto mýtu majú svoje súhvezdia. Hviezdy v súhvezdí Cefeus vytvárajú obrazec v tvare domčeka. Najznámejšou hviezdou je tu Delta Cephei.

Ursa Minor

Ursa Minor

Súhvezdie zobrazuje malého medveďa s dlhým chvostom. Na konci chvosta svieti Polárka, ktorá je najjasnejšou hviezdou tohto súhvezdia. Ursa Minor sa občas nazýva aj Malý voz, pretože hlavné hviezdy sa tvarom podobajú na zmenšeninu Veľkého voza v súhvezdí Ursa Major. Malý medveď je jedným z pôvodným súhvezdí, ktoré zaznačili už antickí Gréci.

Polárka
Väčšina hviezd po oblohe krúži, ale Polárka stojí takmer nehybne a vždy ukazuje na sever. Námorníci odpradávna používali Polárku na navigáciu.

Lynx

Lynx

Toto nenápadné súhvezdie je vklinené medzi súhvezdia Ursa Major a Auriga. Zaviedol ho poľský astronóm Johannes Hevelius 1687. Hevelius mal výborný zrak a súhvezdie pomenoval podľa rysa, lebo vraj potrebujete zrak ako rys, aby ste ho videli. Nachádzajú sa tu viaceré zaujímavé dvoj – a trojhviezdy, ktoré si môžete pozrieť v malom ďalekohľade.

Ursa Major

Ursa Major

Názov tohto veľkého súhvezdia sa z latinčiny prekladá ako Veľká medvedica. Sedem najjasnejších hviezd tvorí obrazec známy aj ako Veľký voz alebo Veľká lyžica, a je to jeden z najznámejších obrazcov na oblohe. Dvojica hviezd na konci Veľkého voza sa volá Merak a Dubhe a sú známe aj ako Strelky, lebo smerujú k Polárke pri severnom nebeskom póle. Zahnuté oje voza smeruje k jasnej hviezde Arcturus v susednom súhvezdí Boötes (Pastier).

Špirálová galaxia M 81

Špirálovitá galaxia M 81
V severnej časti súhvezdia Ursa Major sa nachádzajú dve kontrastné galaxie, známe podľa katalógových čísel M 81 a M 82. M 81 je nádherná špirála, ktorú vidíte na snímke z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu (na obrázku). M 82 má nepravidelný tvar. Pred miliónmi rokov v nej prebehla prudká tvorba nových hviezd po zrážke s M 81 . M 81 a M 82 sú od nás vzdialené 12 miliónov svetelných rokov.

Sovia hmlovina

Sovia hmlovina
Hneď pod dnom veľkého voza sa nachádza žiarivý oblak plynu M 97, ktorý vidieť v ďalekohľade. Nazýva sa aj Sovia hmlovina, pretože dve tmavšie škvrny vyzerajú ako oči sovy. Je to planetárna hmlovina tvorená plynom, ktorý vyvrhla umierajúca hviezda.

Špirálová galaxia M 101

Špirálovitá galaxia M 101
Pri konci oja veľkého voza leží špirálovitá galaxia M 101. Je príliš slabá na zobrazenie v triédri alebo v malom ďalekohľade, ale na fotografiách krásne vyniknú jej špirálové ramená. Občas sa táto galaxia nazýva Veterník.

Na čo sa pozrieť:
Mizar je druhá hviezda v oji veľkého voza. Hneď pri nej je slabšia hviezda Alcor, ktorá sa dá rozlíšiť aj voľným okom.

Virgo

Virgo
Virgo

Virgo (Panna) je druhé najväčšie súhvezdie na oblohe. Podľa gréckej mytológie je to bohyňa spravodlivosti a súčasne aj bohyňa poľnoshospodárstva. Hlavné hviezdy obrazca Panny tvoria nepravidelné písmeno Y. Najjasnejšou hviezdou je Spika na báze Y. Uprostred Y sa nachádza hviezda Porrima, dvojhviezda viditeľná v menších ďalekohľadoch. V hornej časti Y leží kopa galaxií v Panne, ktorá obsahuje viac než 1000 galaxií a je od nás vzdialená približne 55 miliónov svetelných rokov.

Andromeda

Andromeda

Súhvezdie je pomenované podľa princeznej z gréckej mytológie, ktorú jej rodičia kráľ Kéfeus a kráľovná Kasiopeja pripútali ku skale ako obeť pre morskú obludu. Našťastie ju v poslednej chvíli zachránil hrdina Perzeus, ktorý na oblohe leží vedľa nej. Hlava Andromédy je naznačená hviezdou Alperatz. V minulosti to bola spoločná hviezda so súhvezdím Pegasus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #vesmír #nočná obloha #súhvezdie #Polárka