Naučme deti využívať moderné technológie efektívne

Deti trávia na počítači väčšinu svojho voľného času. Naučte ich, aby ho trávili zmysluplne. Internet je v dnešnej dobe úžasným pomocníkom, vďaka ktorému sa môžu deti aj vzdelávať a nemusia na ňom tráviť čas len hraním alebo písaním si s kamarátmi. V budúcnosti nám za to poďakujú.

24.02.2017 15:32
dieťa, tablet, technológie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako zasahujú moderné technológie do života našich detí? Dalo by sa povedať, že úplne. Trh je presýtený širokou ponukou mobilov, počítačov, tabletov a deti si ich pýtajú pri každej príležitosti, či už formou darčeku alebo ako pomôcku pri učení. Dnes sú v podstate nevyhnutné pre bežné fungovanie, či už v domácnostiach ale i na školách.

Digitálne zručnosti našich detí však nie sú podľa viacerých odborníkov postačujúce. Hovoria to zo skúsenosti nielen učitelia, lektori, ale aj odborníci v oblasti IT. Dokonca absolventi stredných a vysokých škôl nie sú dostatočne pripravení v oblasti moderných technológií. Vyplýva to z niekoľkých štúdií a štatistík zverejnených na internete.

Napríklad spoločnosť Profesia poukazuje na to, že klesajúci trend v požiadavkách firiem sa prejavil vo všetkých regiónoch Slovenska. „Najvýraznejší pokles nastal pri inžinierskych a technických pozíciách, ktoré aktuálne patria medzi tie najťažšie obsaditeľné na trhu práce,“ vyplýva zo štatistík Profesie.

Kvalita uchádzačov v IT je tiež stále pomerne nízka. Naše deti a tínedžeri vyrastajú v prostredí najmodernejších technologických pomôcok, vedia ich však efektívne využívať vo svoj prospech? Sú digitálne gramotné alebo používajú mobily, tablety a počítače skôr na hranie?

Z týchto údajov vyplýva, že deti budú v budúcnosti potrebovať IT zručnosti stále viac a viac. Zdokonaľovať svoj IT jazyk preto môžu začať už oveľa skôr, ako by mnohí z nás považovali za potrebné.

Vedeli ste, že z detí môžu vyrásť IT profíci

Vedeli ste napríklad, že dnes už sú k dispozícii napríklad online kurzy, vďaka ktorým sa môžu už aj deti naučiť základy práce na počítači a internete? Ďalej si vedia rozvíjať svoje zručnosti v rôznych kurzoch zameraných na Word, Excel, PowerPoint, a tak sa zároveň naučia narábať s prezentáciami, textovými dokumentmi, tabuľkami, grafmi. Všetky tieto poznatky vedia využiť napríklad pri príprave do školy, pri písaní seminárnych prác, úprave textov alebo vypracovaní rôznych zadaní. Pomocou digitálnych zručností tak budú pripravení na vypracovanie kvalitných školských projektov, prípadne v rámci rôznych celoslovenských súťaží zameraných na oblasť vzdelávania. Taktiež môžu uspieť s projektmi v zahraničí.

Pokiaľ deti zvládnu základné nástroje, môžu sa opäť posúvať ďalej. Existujú ďalšie možnosti, kde sa môžu naučiť upravovať videá, fotografie, naučia sa vytvárať kvalitnejšie texty s ohľadom na rôzne marketingové nástroje. Tie už môžu využívať napríklad aj stredoškoláci, aby sa naučili to, čo je momentálne na trhu žiaduce. Tí ambicióznejší študenti sa dokonca z pohodlia domova môžu naučiť základy programovania, kódovania webstránok a mobilných aplikácií. Stačí sledovať trh a vybrať si z jednotlivých ponúk tú, ktorá je vhodná podľa veku a záujmov práve pre vaše dieťa.

A čo hovoria odborníci? Začať s programovaním sa dá v každom veku, kurzy sú prispôsobené aj pre žiakov na základných školách. Oplatí sa preto preskúmať si možnosti, ktoré trh ponúka a zabezpečiť svojmu dieťaťu kvalitné IT vzdelanie.

Všetko s mierou

Čo sa týka počítačov a internetu, tak deti vyrastajú v pomerne neobmedzenom prístupe práve k nim. Rodičia by preto mali viac dbať na to, akým spôsobom trávia ich deti čas na týchto zariadeniach. Rôzne hry, aplikácie a sociálne siete sú síce často užitočným nástrojom a môžu mať z istého pohľadu aj pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa, isté však je to, že deti sú do obrazoviek zahĺbení až príliš.

Do určitej miery sa dá hovoriť až o závislosti na mobiloch, počítačoch a internete. Príliš dlhé vysedávanie za počítačom, alebo dlhé sledovanie obrazovky tabletu či mobilu prináša mnoho negatívnych následkov, napríklad zlé držanie tela, bolesti krčnej chrbtice, problémy s očami. Málo pohybu spôsobuje aj problémy s nadváhou a z toho vyplývajú ďalšie zdravotné problémy.

Vyrástla nám online generácia mladých

Odborníci varujú, že by sme mali ten istý čas strávený za počítačom následne stráviť aktívne medzi ľuďmi a komunikovať. Dnešné deti majú totiž často problém vyjadriť svoje názory, pocity. Oveľa radšej komunikujú prostredníctvom online nástrojov. To sa potom odrazí na ich ústnom prejave, napríklad aj v škole.

Rodičia by preto mali myslieť najmä na to, čo ich deti na počítači a internete robia. Zároveň im môžu ukázať rôzne nástroje, kde sa môžu hravou formou vzdelávať a získať tak užitočné zručnosti. Nehovoríme o tom, aby sme deťom zabránili hraniu sa na počítačoch, aj dnes už existuje niekoľko interaktívnych hier, ktoré majú vzdelávací obsah.

Prihliadame na to, aby trávili čas zmysluplne a v takom pomere, aby sa to neodzrkadlilo napríklad na ich zdraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #internet #voľný čas #moderné technológie