Odmena za dobré (aj zlé) vysvedčenie môže mať rôzne podoby

Koniec školského roka je tu a s ním aj čas vysvedčení. Práve teraz si rodičia často lámu hlavu nad tým, ako myslieť na svoje školopovinné deti a ako im dať najavo, že si cenia ich usilovnú prácu v škole.

29.06.2017 16:46
dieťa - vysvedčenie - výsledky - radosť Foto:
Dôležité je, aby rodičia akceptovali reálne možnosti a schopnosti svojho dieťaťa.
debata

Samozrejme, niektorých školákov vysvedčenie aj potrápi a rovnako i rodičov. Deti v škole dostanú hodnotenia a prichádzajú domov s očakávaním, že ich rodičia ohodnotia tiež.

A tak sa s prichádzajúcimi prázdninami spája slovo odmena, pochvala alebo niekedy tiež malé pokarhanie. Za najväčšiu odmenu by deti mohli určite pokladať dva mesiace plné oddychu, ale pravdepodobne budú očakávať aj trošku viac. Začnite určite pochvalou, tá je podľa psychológov najdôležitejšia. Slová uznania a pochopenia pomôžu pri vytváraní sebavedomia dieťaťa a zároveň mu tak dáte najavo, že vám záleží na tom, ako sa mu v škole darí.

Pochvala, výlet, darček?

Tí, ktorí boli celý rok usilovní a poctivo sa do školy pripravovali, by si zaslúžili nejakú odmenu. Môže to byť len drobnosť či pochvala spojená so zaujímavou zážitkovou aktivitou, ktorú si spoločne naplánujete. Nemusí ísť vôbec o hmotný darček v podobe drahých predmetov.

Ak už aj rodičia plánujú svoje deti obdarovať niečím hmotným, môžu siahnuť po veciach, ktoré ich potešia, zároveň zabavia a môžu sa vďaka nim aj niečo naučiť. Predmet, ktorý budú vedieť reálne využiť a prinesie im okrem radosti aj zážitok a úžitok. Veľmi vhodné sú napríklad veci spojené so športom, ktoré budú vedieť počas teplých mesiacov adekvátne využiť.

Pre malých športovcov to môže byť napríklad zaujímavá športová hra, pomôcka. Nejedno dieťa by sa potešilo novému bicyklu, korčuliam, skateboardu, tenisovej rakete, futbalovej lopte, športovej obuvi alebo permanentke na kúpalisko a plaváreň. Existuje aj veľmi veľa denných a pobytových táborov, ktoré sú zamerané na šport a nielen to. Vyskúšať si môžu niektoré kombinované tábory a letné krúžky, kde si zašportujú a zdokonalia sa v určitej oblasti. Sú to napríklad matematické, vedecké a rôzne IT tábory, ale aj umelecké krúžky a jazykové pobyty.

Dieťa s umeleckými sklonmi

Ak dieťa nie je práve športový typ, môžete siahnuť aj po spoločenských hrách, kvalitných knihách alebo investujte do edukačnej počítačovej hry. Máte doma malých umelcov? Tí určite ocenia farbičky, plátno, štetec a iné výtvarné pomôcky, vďaka ktorým môžu rozvíjať svoje kreativitu. Radi modelujete z hliny, plastelíny alebo inej hmoty? Môžete si darovať spoločný darček pre celú rodinu a vyrobiť si tak zaujímavé dekoratívne predmety a darčeky.

Malých vedátorov potešíte tiež

Je vaše dieťa neustále nad nejakou encyklopédiou, študuje si o vesmíre, prírode, fyzike, chémii alebo biológii? Tak presne takýchto vedátorov alebo astronautov určite zaujme mini laboratórium, skúmavky, nový mikroskop, teleskop či ďalekohľad. Zaujíma ho podmorský svet? Vyberte sa c celou rodinou do jedného z komplexov podmorského sveta alebo akvária. Stačí si už len vybrať z ponuky na internete, ktoré navštívite.

Zážitok na celý život

Namiesto drahých tabletov a mobilov preto skúste vymyslieť pre vaše dieťa niečo viac zážitkové. Niečo, na čo bude aj po rokoch spomínať s úsmevom a radosťou. A pri tom všetkom zhone nezabúdajte na to, že odmena by mala byť najmä motivačná. To znamená, že niečo malé si zaslúži každý školák. Aj ten, ktorý nepriniesol práve najlepšie hodnotenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #odmena #vysvedčenie #koniec školského roka